Mennyire lehet természetes egy mesterségesen megépített természetbarát kert? Meg lehet-e tervezni egyáltalán a természetet a kertben? Ha pedig igen, akkor mennyire lesz az természetes?

A kérdések bizony jogosak, mert a természetet nem lehet megtervezni. A természetes kert attól természetes, hogy a környező táj, a természet jellegzetességeiből indul ki, azonban mégis magán hordozza a kert tulajdonosának a személyiségét, a vágyálmait is. Emellett pedig nem a természet alkotja meg, hanem a kert tulajdonosa fogja megépíteni vagy megépíttetni.

Ezért bármennyire is a természetes táj adott területre jellemző sajátosságaiból indul ki a kert kialakításakor, akkor is mesterségesen megépített lesz.

természetbarát kert

Milyen lehet egy természetbarát kert?

A természetes kert a természet adottságait felhasználva lehet egy erdős, ligetes táj lombhullató vagy örökzöld fákkal. Lehet egy gyümölcsös, egy veteményes vagy egy virágos kert is. Lehet azonban egy füves rét, egy vízi világ vagy egy zsombékos terület.

  • A leginkább akkor természetes talán ha az adott tájra legjellemzőbb tájjelleget alakítja ki a kertjében.
  • Lehetséges az is, ha egyszerre többféle táj is megjelenik a kertben.
  • Nem lehet azonban igazán természetes jellegű az a kert, ahol az erdős ligetes táj a vízi világgal, a virágos réttel és a veteményes konyhakerttel együtt van jelen a kertben. Természetesen minél nagyobb a kert területe annál nagyobb lehetősége van különféle kertrészleteket harmónikusan együttműködve megjelentetni a kertjében.

Egy dombvidéken az árnyas ligetet adó erdőszéli, sziklás kert teljes mértékben hiteles lehet. Nem lehet azonban ezt természetesen ötvözni egy fürdőtóval és veteményeskerttel is. A fürdőtó természetes része lehet az erdőszéli természetes tájnak, a konyhakert azonban már nem igazán.

A természet adottságai mellett a kerten található épületekhez is alkalmazkodni kell a kert kialakításakor. A ház, a garázs valamint a kerten lévő melléképületek is olyan építmények, amelyeket a kertépítéskor már nem lehet átalakítani, alkalmazkodni kell hozzájuk.

Ugyanilyen értékes adottságai a kertnek a több éve vagy már évtizede álló fák. Ezeket is érdemes megtartani a kertben, mert egy dús lombú fa árnyékot adó hűvösét nem lehet biztosítani egy facsemete elültetésével. A csemete elültetése után több évre vagy akár egy évtizedre is szükség van ahhoz, hogy kellemes árnyékot adjon a fa.

Az épületek elhelyezkedésétől függően célszerű megtervezni a kert tájjellegű elemeit, a kerti pihenőhelyeket. A természetbarát kert jellemzőiként a kerti utak, járdák akár el is választhatják a kert egyes területeit, a kertben megépített falakkal, lugasokkal, sövényekkel, vagy akár csak az egyes kertrészleteket jelképesen elválasztó látható vagy láthatatlan vonalakkal, például a jelzőkövekkel, szegélyekkel kijelölt határokkal együtt.

A kerti utak, járdák burkolataként érdemes kavicsot vagy természetes kövekből készült burkolólapokat használni. A betonból készült térkövek és kerti lapok között is vannak azonban ma már olyan burkolatok, amelyek a természetes lapokhoz megszólalásig hasonlítanak. Ezek burkolatként való beépítésével nem fog veszíteni a kert természetes jellegéből. A természetes faaprítékkal vagy mulccsal szemben viszont sokkal tartósabb lesz a burkolat.

A kert központi találkozó helye, elsődleges pihenőhelye lehet a házból való kilépésnél megépített terasz kényelmes tágasságával. Emellett azonban a kerti utak mentén bárhol elhelyezhető egy kényelmes pad, ahova 2-3 ember bármikor ki tud ülni egy kellemes beszélgetésre. Főleg akkor, ha ez a pad egy dús lombú fa árnyas hűvöse alatt található. A nyári kánikulában ennek az árnyas helynek felbecsülhetetlen értéke lesz.

Esőben pedig úgyse olyan nagy kedve lesz majd kiülni a kertbe egy elmélyült beszélgetésre. Ha pedig igen, akkor ezt megteheti a fedett teraszon is. Ha pedig nem fedett a terasz, akkor marad a nappali az esős időben tervezett beszélgetésekhez. Ezt persze meg tudja előzni azzal, ha a kertben kialakított pihenőhelyek közül legalább egy fedett lesz, mert akkor ez egy kisebb esőnél is akadály nélkül használható.

Lehet ez a fedett pihenőhely a fedett terasz is. Vagy pedig a kertben elhelyezett pergola is fedett tetőrészével. A fedett tető lehet akár valamilyen tetőfedő anyaggal fedett tető. Vagy pedig a természetesség jegyében akár egy kúszónövényekkel esőmentesen benőtt tetőzet is. Igaz, hogy ez utóbbi télen nem ad beázásmentes tetőt, de azért kemény minuszokban talán nem is tervez hosszabb meghitt beszélgetéseket a kertbe kiülve.

Ha a kert a család pihenésének meghatározó helye, akkor központi eleme lehet a kertbe épített fürdőtó is. Ez a tó természetes formájával, természetesen kialakított partjával jól illeszkedik a kert összképébe. Ha olyan tavat szeretne, amelyben úszni is lehet, akkor nagyobb tóra van szüksége. Ehhez pedig természetesen hely is kell a kertben.

  • Vagy tényleg nagy kertre van szükség egy úszásra alkalmas tóhoz, vagy pedig másról kell lemondani az úszáshoz elegendő hely biztosításáért.

A kertbe kiválasztott tájjellegű növények mellett a felhasznált építőanyagok is erősítik a kert természetességét. Természetesen csak akkor, ha az építőanyagokat nem többszáz kilóméterről szállítják oda a kert építéséhez.

Ebből is láthatja azért, hogy a természetbarát kert természetességének is vannak azért fokozatai a hely tájjellegétől, a kert adottságaitól és a fejében összeálló kerttől függően.