A túlzsúfolt formák összevisszaságával szemben alakult ki az építészetben és a kerttervezésben is dizájnorientált letisztult tervezés. A dizájnkert tökéletes lehet annak, aki funkcionálisan jól működő, világosan strukturált kertben érzi igazán jól magát, és letisztult, világos vonalvezetést keresi a kertjében is. A dizájnkertben a rend a lelke a kertnek, és aki ebben a funcionálisan világosan letisztult rendben otthonosan, jól érzi magát, az jól fogja érezni magát a személyiségére szabott dizájnkertben.

További előnye a dizájnkertnek az is, hogy új és régi építésű házak kertjeinek a kialakításakor is tökéletesen használható.

A dizájnorientált kertben a kert a ház funkcionálisan meghosszabbított átvezetése a ház körüli kertbe. A kerti pihenők, teraszok, járdák, utak és lépcsők formájában és megjelenésében is a modern otthon motívumai köszönnek vissza.

Az épített felületeket a növények letisztult dizájnú, architektonikus megjelenése teszi teljessé. Szabályos formában lenyírt sövények, formatervezetten elültetett fák és bokrok adják a kert térbeli szerkezetének szabályozott alapját.

A házat a kerttel összekötő burkolatok nagyméretű lapokkal és kaviccsal fedett burkolt felületeket képeznek a kertben, fákkal és sövényekkel övezett vonalvezetéssel.

Nemcsak a kerti járdák, utak és burkolatok fedésére használják a nagyméretű, minimál lapokat, hanem a terasz burkolására is a kert és a lakásbelső összekötéseként. Nem véletlenül mondják a dizájnkertről, hogy a ház kültéri megnagyobbításaként funkcionál a házzal harmonizáló stílusban megtervezett kert.

A mai modern kertekre a telekárak folyamatos emelkedése miatt a kert méreteinek a csökkenése is jellemző. Ez azt jelenti, hogy egyre kisebb területen kell kialakítani azt a külső térben kialakított letisztult formai megjelenést, amelyik megjelenésében, forma és színvilágában leképezi a ház modern vonalú megjelenését.

A kertbe ültetett növények elrendezésében és kiválasztásában is a kifinomult letisztultság a legfontosabb rendezőelv. A dizájnkertben fontosak a határozott, egyenes vonalú, egyértelmű formák, amelyeket a kertbe telepített növények még jobban kihangsúlyoznak. Az oszlopszerűen kimagasló fák, a határozottan kijelölt helyre ültetett fűfélék jól harmonizálnak és belesimulnak a kert házzal harmonizáló megjelenésébe.

dizájnkedvelők kertje

A dizájnkedvelők kertjében a fehér és a zöld szín a meghatározó.

A növényzet mellett a színek letisztult kiválasztásának is nagy jelentősége van. A domináns szín a világos.

  • Különösen a fehér és a zöld a meghatározó.
  • Gyakran választottak még a homokkő különböző árnyalatai a szürkés-bézs árnyalattól egészen az exkluzív antracitig.
  • A házzal jól harmonizáló színvilág mellett a világos és sötét színek kontrasztja is elegánsan exkluzív jelleget kölcsönöz a kertnek.

A kert alapszín világát megadó világosfehér és sötétszürke valamint antracit színvilág mellett egyéb más színek is megjelenhetnek egy-egy virág, bokor vagy valamilyen építmény, például egy fal, vagy a teret funkcionálisan elválasztó bármilyen építmény megjelenésében.

A dizájnkert letisztult, egyenes vonalvezetésébe nem fér bele a ívek és cikornyák hullámzása. A letisztult vonalak a határozott egyenes mentén szerveződnek meg a kertben.

Az egyes tárgyak, bútorok letisztult megjelenése már-már szoborszerű, művészi megjelenéssel illeszkedikk a modern funkcionális dizájnba. A dizájnkertben a letisztult formai megjelenés keretében a terméskövek, kavicsok és fák felhasználásával minimalista dizájn képet alakítunk ki. A kert kialakításakor a letisztultságot a felhasznált alkotóelemek kevésre redukálása is elősegíti. Ebből adódóan az egyenes vonalak mellett a nagy méretek is jellemzőek.

A kerti burkolatok kialakításánál a ház színeiből indulunk ki. Nem véletlen az, hogy a kert is felveszi azt a forma és színvilágot, ami a házat jellemzi. A terméskövek, térkövek, kerti kapok mellett az üveg, a mozaik vagy például a plexi is gyakran használt. Különösen akkor, ha a ház építésekor is felhasználták közülük egyiket-másikat.

A dizájkert legfontosabb jellemzője a modern otthon és a kert kapcsolata. A ház egyes kitüntetett helyeinek, a nappalinak, a konyhának vagy a fürdőszobának a ház kerti meghosszabbításaként érdemes kialakítani a kerti megfelelőjét is.

A kert tudatosan megépített elemei a növényvilággal együtt fogják meghatározni alapvetően a dizájnkert házzal harmonizáló összhatását és letisztult megjelenését.