A zsúfolt nagyvárosokban kevés a hely. Minden terület ki van használva, illetve minden területet igyekeznek kihasználni. Ezért nagyon magasak az ingatlanárak, és kevés a zöldfelület is. Nem véletlen, hogy rendeleteket kell hozni azért, hogy legyen a nagyvárosokban itt-ott zöldterület.

A magas ingatlanárak miatt a telekméretek és a lakások alapterülete is kisebb, mint vidéken. Ez nem véletlen. Ha jóval magasabb az ár, akkor jobban ki kell használni a rendelkezésre álló területet a lakásokban és a kertekben is.

A társasházak építésével kapcsolatos kedvet is részben a magasabb árak indokolják. Ugyanazon a területen több családnak tudnak komfortos lakhatást biztosítani a társasházakban, mint külön-külön álló családi házakban. Vagyis kedvezőbb áron lehet lakást vásárolni társasházban, mint telket vásárolni, és ezen a telken felépíteni egy családi házat.

A nagyvárosok belvárosában és a belső kerületek lakóövezeteiben a családi házak helyett emeletes bérházak, illetve az újabban épült társasházak vannak jelentős túlsúlyban.

A bérházaknál általában van egy belső udvar, és a társasházakhoz is mindig tartozik valamilyen udvar vagy kert. Az persze már más kérdés, hogy milyen állapotban van ez az udvar vagy kert. Amellett persze, hogy általában a bérház vagy társasház méretéhez képest meglehetősen kicsi, a legtöbbször még elég sivár is. Ennek persze konkrét okai vannak.

Egyrészt a bérház vagy társasház költségvetésében mindig nagyobb értéke van 1-1 újabb lakásnak, amit bizony ki lehet adni, el lehet adni, és ezzel pénzt lehet vele termelni, mint a kertnek, udvarnak. Azért, mert ebből bizony nem lehet önmagában pénzt csinálni.

Másrészt a szűkös terület mellett nem mindig van olyan elkötelezett ember a társasházban, aki hosszú távon a szívügyének tekintené, és ezért rendszeresen gondját viselné a kertnek. Ezért is alakítanak ki olyan kertet, ami a lehető legkevesebb gondozást igényli. Ez pedig bizony azt jelenti, hogy nem valami szemet gyönyörködtető és elkápráztató látványt nyújtanak ezek a kertek.

A lakók a hosszú évek alatt már megszokták a kert praktikusan egyszerű, néha bizony lehangoló látványát. És bizony nem is igen akarnak ezen változtatni, mert ez bizony jelentős anyagi kiadással is járna, és a kert gondozása pedig elfoglaltságot is jelentene. Ezt bizony nem sok társasház lakóközössége vállalja fel.

társasház térköves kert

Társasház térköves kerttel

A társasházban lakóknak persze sokkal kedvesebb és kellemesebb látvány lenne egy rendszeresen gondozott kert egy ránézésre is lehangoló látványt nyújtó udvarnál. A betonozott rengeteget felváltó takaros kert hangulatos térkő járdával elkészítése azonban nem is olyan könnyű.

Nem pusztán elhatározás és akarat kérdése. A megvalósításhoz pénzre és elszántságra is szükség van.

A társasházak belső udvarának, kertjének a hangulatosabbá alakítása többféleképpen is lehetséges. A megvalósítás mikéntje elsősorban a megújításra rendelkezésre forrástól függ.

Ha kevés pénz van a megújításra, akkor már azzal is hangulatosabbá teheti az udvart, ha cserépben virágokat rak ki a betonozott udvarra.

Aztán az is egy jelentős előrelépés lehet, ha egy virágágyásnyi területen felverik a betont, és egy tavasztól őszig szépen virágzó virágágyást alakítanak ki az udvaron. Ha kellően napos helyen alakítják ki a virágágyást, akkor a napfény már megvan. „Csak” az ültetésről, gondozásról és a locsolásról kell gondoskodni. Ez sem kevés elfoglaltsággal jár azonban kora tavasztól késő őszig.

Ha a virágágyás gondozásával nem szeretnének foglalatoskodni, akkor a felszedett sivár beton helyére ültethetnek egy sövényt, vagy pedig akár bokrokat vagy fákat is.

Persze a zöldfelület kialakítása nem egyszerű olyan helyen, ahol nem éri a virágokat napfény. Ilyen területen nem is érdemes virágokat ültetni, mert valamennyi napfényre szinte minden növénynek szüksége van ahhoz, hogy megmaradjon és növekedjen.

Ha kellő szándék van a kert megszépítésére, akkor az a legjobb, ha a társasház megbíz egy felkészült kerttervező szakembert a lehetőségek felmérésével, és utána pedig a kert kialakításával. Ehhez azonban az elhatározáson kívül megfelelő anyagi fedezetre is szükség van.

Persze van lehetőség pályázatot is készíteni és ezzel pénzt szerezni a közösségek területek rendbetételére és a zöldfelület kialakítására.

A szakember felméri az igényeket, a hely adottságait, és ennek megfelelően fog összeállítani egy javaslatot az adott területen megfelelőnek tűnő virágok és növények kiválasztására.

Ha megvan a zöldfelület kialakításának a koncepciója, akkor egy részletes költségvetést is készíteni kell az elképzelések reális megvalósíthatóságával és ennek a tervezett költségvonzatával.

Ha pedig megvan a fejlesztési terv és a megvalósítás költségterve, akkor ennek a támogatására meg kell nyerni a társasházban lakókat is.