A télikert a kert örömét adja vissza a téli hónapokban is. Ha szeret fák és virágok között lenni, és a kertben foglalatoskodni kora tavasztól késő őszig, akkor télikert nélkül november közepétől február végéig, március elejéig a szobájába lenne bezárva. Ezt a bezártságot, a természettől való kényszerű elzártságot tudja megszüntetni egy takaros kis télikert vagy üvegház a kertben, a teraszon vagy bárhol máshol a kertben.

Emellett egy télikert nemcsak az Ön természetet kedvelő lelki világának tesz jót a hideg téli hónapokban, hanem a növényeinek is. A téli mínusz 10 fokos hajnali hidegek nem tesznek jót a növényeknek sem. Ha viszont van egy télikertje, akkor ide be tudja vinni a növényeit a hideg téli hónapokban. A télikert óvó közegében könnyebben át tudják vészelni a kinti hideg időt.

A legkézenfekvőbb megoldás lehet az, ha a házából kilépve, a teraszát beépíti télikertnek. Ezzel télikertnek kialakított terasza otthona egy szobával történő meghosszabbítása lehet a kert felé.

térkövezett télikert

Térkövezett télikert virágainak, növényeinek

A télikert üvegfalain át láthatja a kertjét a téli álmukat töltő fáival és évelő növényeivel. A térkövezett udvar is azonnal a szeme előtt van.

Mivel növényei a télikertben is várják, és az üvegfalakon át bármikor ki is nézhet a kertbe, ezért télikertjében ugyanúgy a kertben érezheti magát, mintha tényleg kinn lenne a szabadban. Ráadásul télen sokkal kellemesebb az idő is a télikertben. Nem kell tartania a kinti mínuszoktól.

Az üvegfalak mögött növényei sokkal több napfényhez is jutnak majd. A télikert fűtésére fordított energia sem vész el, hisz fűtött télikertjét jól szigetelt nyílászárókkal is megépítheti. Ráadásul az üvegfalakra eső napsugarakat a télikert összegyűjti, és a télikert természetes fűtésére fordítja.

Télikertje nemcsak virágai téli melegedője lehet, hanem otthonának stílusos meghosszabbítása is. Ez különösen akkor fontos építési szempont, ha télikertjét a teraszán alakítja ki otthona meghosszabbításaként.

Az csak természetes, hogy télikertjét otthona stílusában és színvilágában érdemes elkészíteni. Otthona színvilágához igazodhat a hőszigetelt nyílászárók és a falak színvilága is.

Nemcsak virágai melegedője lehet a télikertje, hanem téli természetes pihenőhelye is. Ehhez érdemes a növényekkel bőségesen ellátott télikertjét egy asztallal és kényelmes székekkel, fotelekkel vagy akár egy ülőgarnitúrával berendezni.

Télikertje azonban nemcsak kedvenc pihenőhelye lehet, hanem akár a dolgozószobája, a műhelye vagy akár otthoni konditerme is.

Milyen télikertet szeretne kialakítani magának?