Hogyan válasszon térkő burkolatot a kertbe? Milyen kérdéseket válaszoljon meg? Mire figyeljen a térkő vásárláskor?

A térkő burkolat vásárlásakor nem könnyű választani. Sőt egyre nehezebb választani a bővülő kínálatból. Minél alaposabban utánanéz a kínálatnak, annál nehezebb a választás. Nemcsak egyre több térkő gyártó kínálja a térköveit, hanem egyre több gyártó kínálatából tud választani még egy építőanyag kereskedés telepén is. Ha ebből a nagy kínálatból szeretne jól választani, akkor előbb válassza ki az Önnek legfontosabb térkő választási szempontokat, és ezek alapján már a leszűkített kínálatból könnyebb lesz a választás.

Nézzük azokat a praktikus és esztétikai szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni térkő burkolata kiválasztásakor.

kocsibejáró burkolat

Leier Taverna füstantracit kocsibejáró burkolat

Amire mindenképp figyelni kell a választáskor az a burkolat terhelhetősége.

  • Gyalogos forgalomhoz a 4 cm vastag kerti lapok is tökéletes választás. Választhatja azonban a 6 centis térkő burkolatokat is.
  • Személyautós forgalomhoz a 6 centi vastag térkő burkolatok közül kell választani.
  • Teherautós közlekedéshez a legalább 8 cm vastag térkő burkolatok közül válasszon. Csak ezek a térkövek fogják elbírni a teherautós forgalmat.

Az is fontos, hogy a térkő burkolat tartós legyen, és jól bírja az időjárás viszontagságait. Ebből a szempontból a burkolat téli fagyokkal szembeni ellenállóképessége alapvető fontosságú. A kültéri használatra gyártott térkövek és kerti lapok fagyállóak. A nagyobb méretű kerti lapok azonban a nagyobb méret miatt könnyebben törhetnek akkor, ha a burkolat alapja nem megfelelően tömörített, és idővel egyenlőtlenül ülepszik majd.

Ha ez alapján leszűkítette a kínálatot, akkor jöhetnek a további választási szempontok.

Az egyik legfontosabb választási szempont a térkő burkolat színe és stílusa. A kerti burkolat kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a ház stílusához és megjelenéséhez illeszkedő kerti burkolat kiválasztása.

  1. semmelrock asti natura burkolat

    Semmelrock Asti Natura kerti burkolat gyalogos közlekedésre

    Modern, minimál stílusban épült családi házához az egyenes vonalvezetésű, nagyméretű lapok közül választhat a fehér, a szürke és a fekete árnyalataiból szinte bármilyen burkolatot.
  2. Klasszikus stílusban épült otthonához még nagyobb színválasztékból tudja kiválasztani kerti burkolatát. Arra figyeljen, hogy nem célszerű 2 térkő színnél többet kiválasztani, mert akkor meglehetősen eklektikus lesz a burkolat. Célszerű a ház a kerti burkolat és a kerítés stílusának és színvilágának harmonizálni egymással.
  3. Mediterrán stílusban épült otthonához a harsány színvilágú, rikító térkő színek közül is bátrabban választhat. Ezek jól fogják visszaadni a felszabadult, barátságos, délvidéki hangulatot.

A kopással és fakulással szembeni tartósság is fontos, mert évtizedek alatt a nap szívó hatása, az ultraviola napsugarak és a burkolatra eső csapadék módosíthatja a burkolat színárnyalatát. Ebből a szempontból másképp viselkedhetnek a teljes anyagukban színezett és a csak felületükön színezett térkövek és kerti lapok.

A kiválasztott térkő burkolat csúszásbiztos, biztonságos használata is fontos. Ebből a szempontból az érdesített felületű, kopóréteggel ellátott, szemcseszórt vagy antikolt térkő burkolatok az esős, csúszós őszi és téli időszakban is biztonságosabb járást biztosítanak a burkolaton. Ezzel szemben a mázas felületű lapokból lerakott burkolat sima felülete esős, nedves időben sokkal jobban csúszik. Ilyenkor óvatosan kell járni a burkolaton. Ha pedig kisgyerek vagy idős, nehezen mozgó családtag van családban, akkor nem célszerű ezek közül a sima felületű burkolatok közül választani.

Természetesen fontos választási szempont a térkő burkolatok ára is. Érdemes kiválasztani azt az árkategóriát, amelyben gondolkodik, és ennek megfelelően választani a térkövek közül.

A térkő burkolat elkészítéséhez vegye figyelembe a burkolat szakszerű lerakásának a díját is. Ez azt jelenti, hogy az alapozáshoz szükséges anyagok ára és a kivitelezés díja legalább annyiba kerül, mint maga a térkő burkolat. Természetesen ez csak egy durva nagyságrendi megközelítés. Ugyanis a térkövek ára jóval nagyobb határok között mozog, mint az alapozáshoz szükséges anyagok és a kivitelezés díja. Mit jelent ez a burkolat elkészítésének végső árában?

Azt, hogy a magasabb árú térkövek és kerti lapok választásakor a kivitelezés díja nem fogja elérni a térkövek megvásárlásának árát. Ha viszont az olcsóbb térkő burkolatok közül választ, akkor az alapozáshoz szükséges anyagok és a lerakás díja biztosan meg fogja haladni a térkő vásárlás árát.

Tudja már, hogy milyen szempontok alapján fogja kiválasztani kertje térkő burkolatát?