A térkő burkolat szakszerű lerakásával évtizedeken keresztül stabil, biztonságos kerti burkolatot rakhat le a kertjében. A térkövezés közben elkövetett hibákkal azonban a térkő burkolat élettartama is jelentősen csökkenhet.

A fagyálló térkövek természetesen nem fognak károsodni a lerakás esetleges hibái miatt. A térkő lerakáskor elkövetett hibák miatt azonban a burkolat könnyen megsüllyed, és hepehupás lehet. Emiatt pedig újra kell rakni a burkolatot azért, hogy tartós legyen. Az újra rakáskor viszont már nem szabad elkövetni a korábbi hibát. Azért, mert akkor rövid időn belül megint baj lesz a burkolattal. Nagyon visszás lenne, ha 1 év múlva újra egy megsüllyedt térkő burkolat okozna még nagyobb fejtörést.

Nézzük a térkő lerakás leggyakoribb hibáit.

Elmarad a burkolat terhelésének megfelelő térkő burkolat kiválasztása

Az egyik legfontosabb praktikus választási szempont a burkolat terhelhetőségének megfelelő kiválasztása. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a teherautós és személyautós közlekedéshez stabilabb alapra van szükség, hanem a térkő burkolat megfelelő kiválasztását is.

  • leier solido kutyacsont terkő

    Leier Solido kutyacsont térkő burkolat autós közlekedéshez

    Teherautós forgalomhoz legalább 8 cm vastag térkő burkolatra van szükség. Még jobb azonban a kutyacsont formájú térkövek választása. Ezek a térkövek ugyanis egymásba kapaszkodó formájukkal még nagyobb stabilitást adnak a teherautós közlekedésre használt térkő burkolatnak. Bátran választhat azonban 10 cm vastag térkövet is teherautós forgalomhoz. Azért, hogy biztosan elbírja a burkolat a nagy terhelést.
  • Személyautós forgalomhoz 6 cm vastag térkő burkolatra van szükség.
  • Gyalogos forgalomhoz a 4 cm vastag kerti lapokból lerakott burkolat is tökéletesen megfelelő lesz.

Túlságosan csúszik a térkő burkolat

Ez ugyan nem lerakási hiba, azonban a burkolat balesetveszélyességét jelentősen növeli a burkolat csúszása.

A kültéri burkolatoknál az őszi esős és a téli havas időszakban kifejezetten fontos a burkolat csúszásbiztos felületi kialakítása is.

  • leier castrum füstantracit térkő burkolat

    Leier Castrum füstantracit antikolt térkő burkolat

    A mázas, sima felületű burkolatok szépen mutatnak, azonban nedvesen a sima felület túlságosan csúszik. Nem szerencsés ilyen térkő burkolatot választani. Különösen akkor, ha kisgyerek vagy pedig nehezen járó idős ember van a családban.
  • Ezzel szemben a szemcseszórt, mosott vagy antikolással érdesített térkő felület még esős időben is biztonságos járást ad. Érdemes erre is figyelni a térkő kiválasztásakor.

Térkő burkolat alapjának rossz elkészítése

A térkő burkolat alapjának lelkiismeretes elkészítése adja meg a burkolat tartós alapját. Ha azonban az egyes rétegrendek elkészítéséhez nem a megfelelő anyagokat dolgozza be a burkolat alapjába, vagy nem a megfelelő vastagságban rakja le az egyes rétegeket, akkor a gyenge minőségű alap az őszi esőzések, majd pedig a telenkénti 30-40 éjszakai fagyás és nappali olvadás miatt könnyen megsüllyedhet.

A burkolat alapjának elégtelen vagy rossz minőségű anyagtartalma mellett gondot okozhat az egyes rétegek megfelelő tömörítésének az elmaradása vagy pedig az elégtelen tömörítés. A megfelelő tömörítés elmaradása jelentősen rontja a burkolat alapjának terhelhetőségét.

A burkolat alapjának elkészítésekor figyelembe kell venni a talajt is. Laza, homokos talajon vastagabb, stabilabb alapot kell készíteni, mint egy kötött feketeföldre tervezett térkő burkolathoz.

Nem megfelelő vagy elmarad a térkő burkolat szegélyének kiépítése

A személy- és teherautós forgalomhoz mindenképp javasolt a betonba ágyazott szegélyezés elkészítése. A burkolat szegélyének stabil kialakítása fogja biztosítani azt, hogy a burkolaton közlekedő autók kereke nem mozdítsa ki a lerakott térköveket. A stabil térkő szegély tartja egyben a burkolatot.

Gyalogos forgalomnál nem kell tartani az autók kerekének térköveket kimozgató hatásától, ami különösen forduláskor jelent nagy erőhatást a lerakott térkövekre. Azonban a telenkénti fagyás-olvadás ciklusok a stabil szegélyezés nélkül a legkisebb erőhatás nélkül is elmozdíthatják a térköveket eredeti helyükről. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy felázott talajon szegély nélkül lerakott térkő burkolat szélső térkövei egy ember súlyától is könnyen elmozdulhatnak. A térkő szegély a gyalogos forgalomra használt kerti utak és járdák térkő burkolatát is stabilan egyben tartják.

Természetesen egy gyalogos forgalomra használt térkő burkolat szegélyezése már nem igényel olyan stabil, betonba épített kialakítást, mint az autós forgalomnál. Azonban a burkolat alapjába jól besüllyesztett szegélykövek összetartó erejére szükség van a térkő burkolat tartósságának biztosításához.

Rossz szintezés és a vízelvezetés megoldatlansága

A térkő burkolat kialakítása előtt el kell dönteni, hogy burkolat feletti vagy burkolat alatti vízelvezetés lesz a burkolaton.

Ha térkő burkolat alatti vízelvezetést épít ki, akkor a vízelvezetést biztosító fagyvédő réteget kell szakszerűen kialakítani a megfelelő vastagságban lerakott és tömörített zúzottkő réteggel.

Felszíni vízelvezetésnél pedig a burkolat vízelvezetést biztosító lejtését kell kialakítani a burkolat lerakásakor. Mégpedig az épülettől elfolyó felszíni vízelvezetéssel, és a burkolat vízzáró fugázásával. Emellett pedig a felszíni vízelvezetéshez szükséges folyókát kell kialakítani a burkolat legmélyebb vonalában.

Az sem mindegy, hogy mikor térkövez

Plusz 5 fok alatti hőmérsékletnél már nem köt megfelelően a beton. Ezért a betonba ágyazott szegélyt nem tudja 5 fok alatti hőmérsékleten biztonságosan, jól megkötő betonba lerakni.

Esős időben pedig egyszerűen nem tudja megfelelően tömöríteni a burkolat alapjába beépített réteget. Az egyes rétegeket 10 cm-es vastagságonként érdemes megfelelően ledöngölni lapvibrátorral az alap megfelelő tömörségének biztosításáért. Esős időben a kiszedett tükör felázottsága sem biztosítja a rétegek megfelelő tömöríthetőségét.

Nem megfelelő tapasztalattal rendelkező végzi a térkövezést a szükséges gondosság nélkül

Természetesen elkészítheti akár saját magának is a térkő burkolatát, ha utánanéz a burkolat terhelhetőségének megfelelő rétegrendek kialakításának, a szegélyépítésnek és a térkövek szakszerű lerakásának. Utána pedig rászánja az időt arra, hogy megfelelő minőségben lerakja a burkolatot.

Ha viszont se gyakorlati tapasztalata, se ideje és türelme nincs a térkő burkolat gondos és szakszerű elkészítéséhez, akkor jobban jár, ha el sem kezdi a térkövezést. Annak ugyanis nem sok értelme van, hogy 1-2 év múlva kezdheti majd újra elölről a munkát. Jóval nehezebb ugyanis, és összességében sokkal több időbe is kerül az elrontott burkolat hibáinak az utólagos kijavítása. Arról nem is beszélve, hogy ha az első alkalommal való lerakáshoz se volt ideje, akkor hogyan lesz majd a burkolat megsüllyedése után a burkolat hibájának kijavításához.

A térkövezésben meglévő tapasztalat sem elég kellő gondosság nélkül a térkő burkolat szakszerű lerakásához. Ha viszont mindkettő hiányzik, akkor biztos a burkolat idő előtti megsüllyedésének a fokozott veszélye. Ne vállalja fel ezt a túlzott kockázatot térkő burkolata elkészítésekor.

A kivitelezés pontatlansága és gondatlansága mellett ugyanolyan fontos hiba a térkő burkolat tervezésének, a térkő és a térkövezéshez szükséges anyagok megfelelő kiválasztásának az elmaradása is. Tervezésre akkor is szüksége van, ha a kivitelezéssel egy térkövező szakembert bíz meg. Csak akkor tud megszabadulni a tervezéstől, ha a kertépítéssel egy kertépítő szakembert bíz meg. Ekkor ugyanis a kertépítő fel fogja tenni Önnek azokat a kérdéseket, amelyeket mindenképp meg kell válaszolni a kertépítés, illetve a térkő burkolat elkészítése előtt.