A mobil árnyékoló a perzselő nyári napsugarak ellen védi a kerti pihenőt.

semmelrock picola fövenybarna kerti burkolat

Semmelrock Picola fövenybarna kerti burkolat kerti pihenője, terasza burkolására

A térkövezett kerti pihenő fölé érdemes legalább egy mobil napernyőt rakni. Miért lesz egyre fontosabb az árnyékolás a kertben?

Azért, mert egyre forróbb az egyébként is meleg július és augusztus. Az egyre jobban perzselő napsugarak ellen pedig valamilyen árnyékoló megoldásra egyre égetőbb szüksége van a kertben.

Persze csak akkor, ha a legmelegebb hónapokban is ki szeretne ülni napközben a kertbe. De még akkor is jól jön egy árnyékoló, ha az esti, hűvösebb időben szeretne gyakrabban kiülni a kertbe. Ilyenkor az árnyékoló nemcsak a tűző nap, hanem a szemerkélő eső ellen is védelmet ad.

semmelrock picola szürke mosott teraszburkolat

Semmelrock Picola szürke mosott teraszburkolat kinyitható napernyővel

A mobil árnyékoló legfőbb előnye, hogy a legnagyobb kánikulában is kellemes árnyékot ad. Az igaz, hogy a tikkasztó hőség az árnyékolótól sem lesz könnyebben elviselhető. De legalább nem fogja a tűző nap a perzselő sugaraival égetni a bőrét a pihenőhelyen üldögélve.

Persze jobb lenne egy fából készült tartós pergolát építeni a pihenőhely fölé. Vagy pedig egy fémvázból készült stabil árnyékoló is sokkal tartósabb megoldás lehet a mobil árnyékolónál. Ezek a tartós árnyékoló megoldások azonban jóval többe kerülnek egy mobil árnyékolónál, például egy kinyitható napernyőnél.

És azért valljuk be, hogy a mobil árnyékoló gyors és olcsó elkészítésének a lehetősége is vonzó előny az árnyékot adó képessége mellett. Ha pedig házilag készíti el a mobil árnyékolást biztosító alkalmatosságát, akkor még olcsóbban is fog kijönni. Ha meg kellene vásárolni a mobil árnyékolást biztosító napernyőt, akkor biztos, hogy többe kerülne. Vagy pedig egy olyan olcsó vackot tudna csak venni, ami egy szezon alatt tönkre mehet a tűző napon.

Egy könnyű szerkezetű mobil árnyékolót persze nemcsak a kerti pihenő, hanem például a medencéje felé is építhet. Ezt azonban már nem is olyan könnyű elkészíteni. Legfőképp azért, mert adott esetben jóval nagyobb lehet a medencéje, mint a kerti paddal és asztallal berendezett pihenőhelye.

A kereskedelemben kapható és könnyen nyitható mobil napernyők helyett akár saját maga is elkészíthet egy mobil árnyékolót kerti pihenőhelye felé.

Ha szeretne egy mobil árnyékolót készíteni a pihenőhely felé, akkor első lépésként pontosan le kell mérni a kerti pihenőt. Mérje le azt a területet, amelyet árnyékolni szeretne. Ha már pontosan tudja, hogy milyen nagy az árnyékolni kívánt terület, akkor egy ilyen nagyságú, sűrű szövésű vászonra van szüksége az árnyékoláshoz. Ezt a vászont méretre szabottan is meg tudja venni. Vagy pedig saját maga szabja méretre, és szegi körbe. Hatalmas színválasztékból tudja kiválasztani azt a nyári vidám hangulatot árasztó színvilágot, ami tetszik Önnek.

Amikor kész van az árnyékolást biztosító vászon, akkor azt kell kitalálni, hogy milyen tartószerkezetet épít a vászonnak a burkolat fölé.

  • A vásznat tartó oszlopok lábai lehetnek stabil betontuskók. Ezeket a tuskókat a térkő burkolat külső szélén kell leásni a burkolat mellé, és ezekre a betontuskókba állíthatja bele a fából készült tartóoszlopokat. Ehhez a stabilan álló lábhoz azonban meg kell bontani a talajt a térkő burkolat szélén. Ha ezt nem szeretné, akkor egy kisebb felület árnyékolására mobilabb megoldást is választhat.
  • Nagyméretű cserepekbe vagy ládákba is önthet betont a folyékony betonba helyezett tartóoszlopok stabilan tartására. Ennél az árnyékolásnál az oszlopokat tartó cserepeket ráteheti a térkő burkolat szélére is, és ott stabilan fognak állni. Vagy pedig a térkő burkolat melletti földre is teheti, ahol akár be is áshatja a földbe a cserepeket. Ekkor még stabilabb tartást biztosíthat az oszlopok betonba öntött lábának.

A fából készült oszlopokat érdemes konzerváló szerrel és festéssel tartósabbá tenni az esővel szemben. Ezeket az oszlopokat beleállítja a cserepekbe bekevert betonba, és megvárja, amíg a beton stabilan megköt.

Az árnyékoló vászont tartó oszlopokat a vászon sarkainál kell elhelyezni. Az oszlopokat tartó cserepeket felrakhatja a térkő burkolat szélére, vagy pedig beáshatja a burkolat melletti földbe is. Persze csak akkor, ha a térkő burkolat alapja ezt lehetővé teszi.

A kampós csavarokat az oszlop tetejétől néhány centivel visszább csavarozza be, és ide akassza be az árnyékoló vászon sarkait.

A tartóoszlopok külső oldalára is rakjon egy kampós csavart, és verje le a sátorcöveket 80-100 centire az oszlopoktól. Ha a sátorcövekeket és az oszlopok külső oldalára behajtott kampós csavarokat műanyag zsinórral megfeszíti, akkor ki tudja feszíteni az árnyékoló vászont a térkő burkolat felett.

Milyen mobil árnyékoló építését tervezi kerti pihenőhelye felé?