Kertünk otthonunk megnagyobbítása legyen a falakon kívülre? Vagy önálló kifejezője személyiségünknek? A kerítésen belül és otthonunkon kívül milyen trendek érvényesülnek most 2022-ben a térkő burkolatok modern és klasszikus világában? Mire figyeljünk a kerti burkolat kiválasztásakor?

Olyan térkő burkolat persze nincs, amelyik mindenkinek tetszeni fog. Olyat viszont érdemes megtervezni és megépíteni, ami a kert tulajdonosának tetszik, kifejezi a személyiségét, visszatükrözi otthona stílusát és harmonikusan illeszkedik a környezetébe is. Ezt azonban nem is olyan könnyű megvalósítani.

Azért, mert a térkő burkolat megtervezése előtt még érdemes átgondolni azt is, hogy milyen növényeket szeretnénk ültetni, és mit szeretnénk kialakítani a kertben.

  • Szeretnénk fákat és bokrokat ültetni? Szeretnénk virágágyásokat?
  • Lesz veteményeskert a kertben? Vagy inkább egy füves pázsit, ahol a gyerekek játszanak majd?
  • Legyen egy kerti pihenőhely, ahova kiülhetünk esténként? Jó lenne, ha lehetne grillezni, szalonnát sütni vagy bográcsozni is a kertben?
  • Vagy inkább egy kis kerti tó, egy medence vagy egy kis szökőkút legyen?

Ha kitaláltuk már, hogy mi minden legyen a kertben, akkor az ezek eléréséhez vezető utakat érdemes lehet szilárd burkolattal ellátni. Erre pedig ma már a legjobb választás a térkő burkolat.

Közkedvelt térkő burkolatok 2022-ben

A térkő színe határozza meg alapvetően a térkő burkolat megjelenését. A burkolat színe mellett azonban a lapok mérete és formája is befolyásolja burkolat megjelenését és a szemünk előtt megjelenő látványt. Emellett a burkolat kerttel kialakított harmóniája is meghatározó. Ezért van az, hogy a divat világában gyakori „vad divatszínek” helyett a térkövek legkedveltebb színei sokkal visszafogottabbak.

A térkő burkolat sokkal inkább harmonizál a környezetével, és nem kontrasztot alkot vele. Megjelenése és színvilága illeszkedik a ház megjelenéséhez. Miért előnyösebb a harmonizáló megjelenés az éles kontrasztnál?

Azért, mert az évtizedekre lerakott térkő burkolatnak nemcsak a 30-as éveink elején, hanem akkor is tetszeni kell majd, amikor már elmúltunk 50 évesek. Ezért illeszkedik a burkolat stílusa és színvilága családi házunkhoz. Ebbe természetesen belefér az, ha a burkolat uralkodó színét feldobjuk 1-1 divatos színnel. Vagy pedig keverjük a színeket.

A burkolatnak nemcsak otthonunkhoz célszerű alkalmazkodni, hanem kertünkhöz is. A térkő burkolat színvilága akkor igazán harmonikus alapja a kertnek, ha színvilágával nem elnyomja, hanem kiemeli a zöldfelület szépségét.

Klasszikus praktikum a térkő burkolatokban

Sokan keresik még mindig a praktikus, könnyen tisztán tartható szürke térköveket kerti burkolatuk elkészítéséhez. Különösen a kerti út, a ház körüli járda, a garázsbejáró vagy az udvar burkolata készül még mindig sokszor szürke térkövekből. A megunt beton járda helyett sokan raknak le szürke térkő burkolatot. A könnyen tisztán tartható és első ránézésre unalmas szürke térkő burkolat is könnyen lehet azonban egyedi, ha kap egy antracit szegélyt. Vagy pedig valamilyen színes betétet.

Színes térkő burkolatok

Egyre többen érdeklődnek a színes térkő burkolatok iránt. Évekkel ezelőtt az őszi lombok színvilágában megjelenő őszilomb térkövek voltak kedveltek. Ma pedig egyre jobban terjednek az egyszínű térkövekből lerakott burkolatok. Sokszor egyforma méretű térkövekből. Ma már azonban a kombi forma népszerűbb. Kombi térkő választásakor háromféle méretben (tégla, nagytégla, kocka) készül el a térkő ugyanabban a gyártásban. Különböző mintájú burkolatokat alakíthat ki a 3 eltérő méretet tetszőlegesen kombinálva. A különböző hosszúságú térkövekkel azonos vagy különböző szélességű sorokat is lerakhat. A kombi térköveket különböző alakzatokban is lerakhatja.

Sokszor 2 színből rakják le a burkolatot a kertekben változatos mintázatokkal. Bátran válasszunk otthonunk színvilágához és ízlésünknek tetsző térkő színt kerti burkolatunkhoz.

Nagy formátumú, nagyméretű térkövek

A modern és a minimál stílus egyre nagyobb teret hódít otthonaink építésekor. A kerttervezésben egyre fontosabb trend az utóbbi években, hogy otthonaink megnagyobbításaként otthonunk stílusa kiköltözött a falakon kívülre, a kertbe is.

A minimál otthonok leginkább uralkodó színvilága a szürke és a szürke letisztult árnyalatai a betonszürkétől a grafitszürkén át egészen a feketéig. A szürke különböző árnyalatú felületeinek azonban nem kell harmonikusan átváltani egymásba. A szürke többféle árnyalatát a narancs vagy a sárga színek is elválaszthatják egymástól, mégpedig a ház tulajdonosának ízlése szerint.

A nagyméretű kerti lapok elterjedésének különösen fontos terepe a terasz vagy a kerti pihenő burkolása akár 60 cm-nél is nagyobb oldalméretű kerti lapokkal. Azért, mert a nagyméretű lapok szabályos geometriája nagyobb felületen jobban mutat, mint a 80 cm vagy 1 méter széles kerti járda burkolataként.

Ha otthonunkat modern stílusban építettük, akkor a hagyományosan közkedvelt Leier Taverna, Piazza és Patio térkövek helyett a kertbe válasszunk érdekesebb, izgalmasabb burkolatot.

  • beige-barna térkő burkolat

    Leier Taverna Gigant beige-barna térkő burkolat

    A ház körüli járdák, kerti utak, kocsibejárók vagy az udvar burkolására például a Leier Taverna Gigant burkolatot. A három különböző méretű 16,7×33,3, 33,3×33,3 és 50×33,3 cm-es Taverna Gigant lapok a közkedvelt szürke, feketemárvány, tejeskávé és beige-barna színben választhatók kerti burkolatok elkészítéséhez. A Taverna Gigant térkövek 6 cm-es vastagságukkal személyautós forgalomra is tökéletesen használható tartós burkolatok készítésére is alkalmasak.
  • A Leier Classic-Line mosott kavicsos járdalapok gyöngykavicsos vagy szürke felülettel 40×40-es kocka és 50×50-es nagykocka lapokkal 4 cm-es vastagságban gyalogos forgalomra használt burkolatok készítésére lehet jó választás. A szintén 4 cm vastag Leier Gaia 40×60-as lapok teraszok, lépcsők, medenceszegélyek és gyalogos forgalomra használt kerti utak és járdák burkolására alkalmasak modern platinaszürke, zafírfekete, marmor vagy a meleg árnyalatú homokbeige színvilágban.
  • leier facelift arany kerti lap burkolat

    Leier Facelift kerti lap burkolat arany színben

    A szintén gyalogos forgalomra alkalmas, 4 cm vastag 40×60 cm-es Leier Facelift kerti lapok teraszok, kerti pihenőhelyek és gyalogos forgalomra használt kerti utak és járdák burkolására lehetnek tökéletes kerti lapok. Exkluzív króm, ezüst, bronz és arany színvilágukból bárki kiválaszthatja modern otthona stílusához és színvilágához illő kerti burkolatát.

Otthonunk stílusa és kedvelt színünk mellett a kerti burkolatok színvilágát a burkolatot ért napsütéses órák száma is jelentősen befolyásolhatja. A 40 fokos kánikulában ugyanis az exkluzív fekete színvilágában pompázó burkolatok valósággal izzanak. Ezért medenceszegély kialakítására vagy a nap nagy részében napos felületek burkolására a világos térkő színek jobb választást jelenthetnek az izzasztó nyári kánikulában.

Bizony eljött az ideje annak is, hogy a térkő burkolat színével is alkalmazkodjunk a megváltozott éghajlati körülményekhez. Azért, mert tetszetős grafitszürke térburkolatunkat nem biztos, hogy 5 év múlva örömmel cserélnénk majd le egy kevesebb visszavert hőt sugárzó világosabb színre.

Térkő burkolat kiválasztásánál az egyik legfontosabb praktikus döntési szempont a burkolat terhelése.

  • Ha gépkocsiforgalomra alkalmas kocsibejárót burkolunk, akkor a személyautós forgalmat jól elbíró térkő burkolatra van szükség 6 centis vastagságban.
  • Ha az udvart burkoljuk, és időnként teherautó is megfordul az udvarban, akkor célszerűbb a térkő burkolatot 8 cm-es vastagságban lerakni.
  • Gyalogos forgalomhoz a kerti utat, a ház körüli járdát, a kerti asztalhoz és kerti padokhoz tartozó pihenőhelyet vagy a teraszt 4 cm vastag kerti lappal is bátran burkolhatjuk. A gyalogos forgalom terhelését a 4 centis kerti lapok is elbírják.

Térkő bemutatóterem vagy webáruház? – Hol vásároljunk térkövet?

Aki jól ismeri a térköveket és a térkövek változatos színvilágát, az nyugodtan megveheti térkő burkolatát az interneten, webáruházban is. Anélkül, hogy megnézné a kiválasztott térkövet.

Ha viszont nem vagyunk gyakorlott térkő vásárlók, akkor érdemes megnézni személyesen is a weben kiválasztott térkövet. Jobb látni, megtapintani, és utána megvenni a térkövet. Még akkor is érdemes megnézni egy térkő bemutatókertben a kiválasztott térkövet, ha a weben rendeljük meg. Nemcsak a színárnyalatban érzékelhető eltérések miatt, hanem a térkövek felületi sokfélesége miatt is.

Nem mindegy, hogy milyen a térkő felülete. Nem mindegy, hogy mennyire érdes, mennyire matt vagy fényes. És az sem mindegy, hogy milyen könnyen lehet majd tisztán tartani a burkolatot. Ehhez jobb látni a térkövet, és megtapintani, végig simítani a felületét.

Foltos térkő burkolat helyett egységes felület a kertben

Árnyalatnyi eltérések még két egyforma típusú térkő külön gyártási folyamatban gyártott térköve között is lehet. Miért van ez?

Azért, mert a beton térkő gyártáshoz nagy mennyiségben felhasznált természetes anyagoknak, például a homoknak és a kavicsnak a színe a szürkétől a sárgás árnyalatokig változik. Ezért a változó színű alapanyagokból gyártott térkövek színe is eltérő lehet.

Másrészt pedig a gyártáskori hőmérséklet is befolyásolja a térkő színárnyalatát. A nyári kánikulában különösen nagy jelentősége van a hőmérséklet különbségnek A gyártás során előforduló 10 fokos hőmérsékleti különbség már szabad szemmel is jól látható árnyalatnyi eltérést okozhat a gyártott térkő színvilágában. Ez a 10 fokos hőmérsékleti különbség pedig nyáron egyáltalán nem ritka. Reggel 6 órakor, amikor elindul a gyártósor 20 fok körül van a hőmérséklet. Délután 2 és 4 óra között viszont már bőven 30 fok feletti hőmérsékletnél gyártják a térköveket. A két gyártáskor még ugyanolyan alapanyagnál is más árnyalatú lesz a térkő.

Ezért ezeknek az árnyalatnyi eltéréseknek az elkerülésére érdemes a térköveket összekeverve lerakni. Mit jelent ez?

Azt, hogy célszerű a térkövezés kezdetekor megbontani az összes raklapot, és vegyesen lerakni a térköveket. Ha a burkolat teljes felülete kevert lerakással készül el, akkor az egységesen változó színvilágot egységes felületnek fogja érzékelni a szemünk. Így nem fogjuk az esetleg raklaponként eltérő árnyalatú térköveket foltokban lerakni.