A térkő világítás kiépítésének praktikus és design szempontjai is vannak. Önnek miért van szüksége burkolatához világító térkőre?

A burkolat kivilágításának legkézenfekvőbb oka az éjszakai közlekedés megkönnyítése, hisz sötétben jól jön, ha nem bukdácsolni kell a kertben. Emellett azonban a kertet megvilágító fény és árnyék játékokkal olyan hangulatot is csempészhet kertjébe, aminek a látványa élménynek sem utolsó.

A burkolat kivilágításához használhatók a napelemmel működő solar térkövek, és elektromos hálózatról is működtethető a burkolat világítása.

Az energiatakarékos LED lámpák a kerti világításban is fokozatosan átveszik a hagyományos izzók szerepét. Energiatakarékos működésük a legfőbb érv mellettük. A töredékét fogyasztják annak, mint a hagyományos izzók. A kert világításának megtervezésekor azonban legalább ennyire fontos az is, hogy a ledes lámpák fényereje a célnak megfelelően szabályozható, és a színük is változtatható. A közlekedésre használt felületeken, pl. egy kerti járdán erős fényre van szükség, míg a teraszok és kerti pihenők hangulatos megvilágításához sokkal jobban illik a szórt fény.

A kerti burkolat világítás lámpái

A modern, napelemes szolár lámpák már nagy teljesítményű akkumulátorral rendelkeznek. Ezeknek az a legfőbb előnye, hogy sokkal hosszabb ideig képesek már világítani, és élettartamuk is rendkívül hosszú.

  • Ezek a szolár lámpák akkor is világítanak már, ha 2-3 napig is borult az idő, és nem kapnak töltést.
  • Emellett nemcsak szikrázó napsütésben töltődnek a napelemek, hanem borult időben is, ezért a borongós napok éjszakáin sem marad kivilágítatlanul a burkolat.

Az energiatakarékos LED lámpák pedig a korábbiaknál jóval gazdaságosabban használják fel a napsütésben megtermelt energiát. Emellett pedig még jóval több fényt is bocsátanak ki, amelyet a cél szerint lehet szabályozni és irányítani.

A LED lámpák élettartama is egészen rendkívüli, kb. 25 ezer óra.

Térkő világítása a kertben

  • térkő világítás

    Térkő világítás Solar térkövekkel

    A kerti járdába beépített Solar térkövek nemcsak a biztonságos járást teszik lehetővé, hanem még az éjszakai fényben kialakuló fény és árnyék hatások séta közben még a képzeletét is meg fogják mozgatni.

  • A lépcsőnél még fontosabb a járás biztonsága, ezért erősebb és koncentrált megvilágításra lesz szüksége. Erős napelemes akkumulátorra és nagy teljesítményű ledes izzóra van szüksége a lépcső biztonságos megvilágításához.

Teraszok és kerti pihenők hangulatos megvilágítására a LED izzókból összeállított füzérek a közkedvelt megoldások változatos színű fényeikkel.

A magas fákat érdemes spot lámpával megvilágítani. Az alulról, sejtelmes fényekkel megvilágított fa határozott vonalai látványosan emelkednek ki a kert sötét háttéréből.

A világító térkövek sima felületükkel nem annyira csúszásbiztosak, mint az érdesített felületű hagyományos burkolólapok. Éppen ezért a világító térköveket érdemes a járda szélére rakni. Itt nagy valószínűséggel nem fognak járni rajta, ezért nem kell tartani egy esetleges elcsúszás veszélyétől.

A burkolat síkjába beépített térkő megvilágításra a Semmelrock a 10×10 és 20×20 centiméteres Solar térköveket kínálja kék, zöld, piros és fehér színben.

  • Ebből a négyféle színből alakíthatja ki kertje burkolatának hangulatos világítását.
  • Akár a hangulatához illően is választhat a négyféle szín között.
  • Vagy pedig a különböző színek szerinti szigeteket alakíthat ki az éjszaka meghitt vagy éppen felkavaró hangulatához.

A Solar térkövek beépítése a burkolatba

A nagy teljesítményű akkumulátorral ellátott Solar térkőnél nem kell igazán tartania attól, hogy a kevés napsütés miatt nem fog világítani sötétben a térkő. Biztonságképpen azért beépítés előtt érdemes egy próbát tartani.

Reggel tegye ki arra a helyre, ahova be szeretné rakni a térkövet, és este sötétedés után nézze meg, hogy milyen erős a fénye. Azt tudja, hogy napközben mennyi napfény érte a térkövet, és a fény erősségéből következtethet a lehetséges éjszakai fény erősségére.

Ha elegendő napsütés éri a világító térköveket, akkor 2-3 méterenként egy térkő már elég fényt fog adni.

A világító Solar térkő beépítése végtelenül egyszerű. Emelje ki azt a követ, amelynek a helyére a világító térkövet szánja, és a helyére helyezze el a Solar követ. Természetesen a korábban ott lévő térkő vastagságával számoljon, és ha a régi térkő vastagabb volt a beépítésre kerülőnél, akkor homokot kell szórni alá, ha viszont vékonyabb, akkor pedig ki kell szedni a térkő alól az ott lévő homokból. A lényeg az, hogy a burkolatnak tökéletesen simának kell lenni a világító térkő berakása után is. A fugaközt kell még kitölteni homok besöprésével, és ezzel el is készült a világító térkövekkel ellátott burkolata.