Egyedi kertet szeretne otthonához? Akkor szárnyaljon a képzelete, és engedjen teret kreativitásának.

Milyen ötletei vannak kertje kialakításához?
Segíthetünk néhány ötletes megoldással?

Különböző funkciók a kertben

A kertben mindig meghatározó szerepet töltenek be a különböző funkciójú területek. Minél kisebb a kert, annál nehezebb megkötni azokat a kompromisszumokat, amelyek a tér szűkösségéből adódnak. Általában mindig több ötletünk van, mint amennyit a rendelkezésre álló hely és a pénztárcánk elbír.

  • Önnek is gondot okoz a hely és forrásszűke?

Örök kérdés az is, hogy elválassza a különböző területeket egymástól, vagy amennyire lehet, mossa össze őket. Többféle megoldás lehetséges:

  • A burkolatokat a zöld felülettől szegélyekkel tudja elválasztani. Ennek nemcsak esztétikai, hanem praktikus eredménye is van, mert a gondosan kialakított szegélyezés nemcsak elválasztja burkolatát a zöld területtől, hanem egyben is tartja a burkolatot. Nemcsak szegélyekkel, hanem egyéb kerti elemekkel is el tudja választani a különböző területeket.
  • Kertje egyes részeinek elválasztását a legmarkánsabban egy fal vagy kerítés építésével teheti meg. Ezzel világosan kijelöli az egyes területek helyét, és el is választja őket egymástól.
  • Ha viszont oldani szeretné ezeket az erős határvonalakat, akkor erre is van megoldás. Ha futónövényeket ültet a kerítés vagy a fal elé, akkor idővel ezek a kúszónövények befutják a falat, és élettel telivé varázsolják. Többféle kúszónövényből is választhat. Önnek melyik a kedvence?

Virágágyások szegélyezése és kiterjesztése

Nemcsak a burkolatokat szegélyezheti, hanem a pázsitot vagy a virágágyásokat is leválaszthatja szegélyekkel. Ezzel is kijelöli a virágágyás helyét, amit a vízszintes dimenzióban már nem nőhet ki a pompázó virágtenger.

Mit lehet azonban tenni, ha szűkké válik a hely? Ilyenkor nincs más választása, mint megnövelni a teret. Ezt persze nem a szegélyek felszedésével érdemes megoldani, mert akkor más területek terhére terjeszkedne a virágtenger. De mi történik akkor, ha felfelé terjeszkedik, és a harmadik dimenzióban bővíti az ágyást?

A kúszónövények a virágágyásban is adják a lehetőségét annak, hogy bármilyen támaszték segítségül hívásával meghódítják kertje légterét.

Egy magasított ágyással még további dimenziót ad a szeme elé táruló látványnak, mert térben is kiemeli kertje pompázatos virágszigetét.

Semmelrock Mountain Block fal

Semmelrock Mountain Block falazat magasított virágágyása körül

Ha a virágok szerelmese, akkor a színválasztás is számtalan lehetőséget ad a kezébe. Kontrasztos színek kiválasztásával, és egymás mellé párosításával különleges dinamikát csempészhet kertje látványvilágába. A világos és sötét színek váltakozása, vagy pedig a komplementer színek, pl. a sárga és kék utánozhatatlan harmóniája heteken át olyan színvilágot varázsol a kertbe, amivel alig fog tudni betelni.

Ha már meg is lódult a fantáziája, akkor már a világos és sötét színek kiválasztásán jár az agya? Vagy pedig a komplementer színek között kezdett el kutakodni gondolataiban?

  • Komplementer, kiegészítő, ellentétes színpár lehet pl. a kék és a narancs vagy a vörös.
  • Sokan nem tudnak betelni a zöld és a bíbor összhatásával.
  • Melyik ellentétes színpár tetszik igazán?
Semmelrock Mountain Block kerti virágtartó

Semmelrock Mountain Block falrendszer magasított virágágyása körül

Ha viszont az ellentétek helyett a harmónia híve, akkor a színek harmóniáját könnyen elérheti pasztellszínű virágok összeválogatásával. Pl. a sárga virágok különböző árnyalatai a zöld levelekkel övezve igazán megkapó és életvidám hangulatot fognak sugározni virágfakadástól kezdve heteken át.

Egy magasított ágyással még hangsúlyosabbá emelheti a virágtenger látványvilágát.

Ha virágcsodái köré a Bradstone Mountain Block falrendszer elemeiből állít szegélyt, akkor első ránézésre bizony nem lesz könnyű eldönteni a bámészkodó szemlélőnek, hogy a virágokban vagy inkább a falrendszerben gyönyörködjön inkább.

A virágpompába boruláskor azért valószínűleg a virágok fogják jobban lenyűgözni, de az ezeken kívüli hosszú-hosszú heteken, hónapokon át a Semmelrock falrendszerében is kedvére gyönyörködhet majd.

Megnézte már a szebbnél szebb virágszigeteket?

  • Melyik kép lódítja meg úgy istenigazából a fantáziáját?