Egy szép kert nem fog születni csak úgy a semmiből. Körültekintő tervezésre van szükség hozzá az igényeket és a kert adottságait végig gondolva. A kert tervezés után pedig meg is kell építeni a kertet.

Ha épített már kertet, akkor tudja, hogy a tervezéskor elgondolt ötletek bizony még a legkitartóbb szándék ellenére sem mindig úgy valósulnak meg, ahogy azt előre eltervezte. A kertnek a környezetével harmonizáló és az adottságokat felhasználó helynek kell lenni, ezért a tervezőasztal vonalait a megvalósítás közben kiderülő adottságok és lehetőségek többször felülírják majd. Ez azonban így is van rendjén.

A kert tervezése során a kívánságok laza gyűjteményéből megvalósítható terv lesz. A tervezés során ehhez a kívánságokat többször át kell beszélni, és alaposan végig kell gondolni.

Könnyű helyzetben van, ha van egy alaprajz a kertről, mert ezt azonnal használni tudja. Ez a helyszínrajz lesz a kiinduló állapot. Ha nincs ilyen rajz, akkor érdemes körbejárni és felmérni a kertet, és ez alapján elkészíteni a kert rajzát. Nem kell ennek különösebben igényesnek és valósághűnek lenni. Sokkal fontosabb a rajz funkcionalitása, vagyis az, hogy minden lényeges dolog szerepeljen rajta, lehetőleg pontos méretekkel, hogy számolni tudjon a tervezéskor az adottságokkal. Ez azért fontos, hogy nehogy meglepetés érje később, és kimaradjon majd bármi is az ötletelés, gondolkodás során.

szép kert tervezés

Melyek egy szép kert tervezésének a lépései?

Az adottságok után következnek a kívánságok. Ezeknek az összegyűjtésekor könnyen lehet, hogy a bőség zavarával fog küzdeni, mert a családban mindenkinek lesznek majd jobbnál jobb ötletei, amit szeretne majd látni is a kertben. Azt is meg fogják majd mondani, hogy hol szeretnék látni elképzelésüket. Minél több kívánság jön össze, annál több lehetőség közül tudnak majd választani, de azzal is számolni kell majd, hogy a kertben véges a hely, és nem lehet majd mindent megcsinálni. Ennek persze az esetleges helyhiányon túl anyagi okai is lehetnek.

Amint ismeri az adottságokat és a kívánságokat, kezdheti is a tervezést. Ha szakembert bíz meg a tervezéssel, akkor ő célirányos kérdésekkel is segít a felmérés folyamatában, és ekkorra már könnyen lehet, hogy ki is alakult a fejében az az előzetes terv, amit a beszélgetések után papírra tud rajzolni, és tovább lehet finomítani még.

Ha pedig Ön tervezi a kertet, akkor kezdetét veheti az alkotó munka, amelynek során egyrészt meg fogja találni mindennek a helyét a kertben, és ezzel együtt pedig észrevétlenül a kert stílusa és megjelenése is ki fog alakulni.

  • Ha a növények szerelmese, akkor biztos, hogy sok növény lesz a kertben, és kevésbé fognak dominálni a térkövezett felületek. Egy teraszra vagy kerti pihenőhelyre és kerti valamint ház körüli utakra azonban a növények között is szüksége van.
  • Ha pedig nem szeretne annyi időt tölteni a növények gondozásával, akkor még nagyobb teret kaphatnak a kertben az épített és burkolt felületek. Egy úszómedence, egy hangulatos szökőkút vagy kis kerti tó az egész kert hangulatát meghatározza majd. Az a kérdés, hogy milyen kertet képzeltek el az elkövetkező évtizedekre.

A tervezéskor előbb „csak” a növények, fák, virágok, valamint utak és burkolatok helyét kell meghatározni. Az sem mindegy, hogy dísznövények vagy inkább haszonnövények lesznek a kertben. Könnyebb lesz a terv elkészítése, ha előbb a legfontosabbakat jelöli be a terven, és így halad a részletek felé. Fontos, hogy ne csak az épített területek helyét jelölje ki, hanem a növényekkel is számoljon. Ez azért is fontos, mert a fák lombja árnyékot vet majd, az egyes növényeknek fényigénye van, és ezekkel is számolnia kell a kert összhangjának kialakításakor. A terven kialakított területeket kerti utakkal kell majd összekötnie.

A pontos helyszínrajz elkészítése közben már ki kell választani az egyes növényeket is és a burkolólapok típusát, színét, valamint a burkolat mintázatát is érdemes számbavenni. Ennek során pedig már előkerülnek az eddig talán nem is annyira meghatározó anyagi kérdések is. Ugyanis, ami nincs a kertben, azt meg kell vásárolni a kert építéséhez, utána pedig be is kell építeni. A tervezés az a kreatív munka, amikor bizony könnyen előfordul, hogy többször is neki fog rugaszkodni a rajz elkészítésének, mert újra és újra rájön, hogy bizony nem számolt valami fontos dologgal, és kezdheti elölről, most már kicsit közelebb jutva a végső változathoz. Arról még nem is beszéltem, hogy a végső terv akkor lesz igazán jól áttekinthető, ha méretarányosan készíti el, és a legfontosabb méretek pedig pontosan szerepelni fognak rajta. Bizony nem mindegy az, hogy milyen nagy lesz a terasz, és az sem lényegtelen, hogy milyen széles lesz a kertkaputól a ház bejáratáig vezető járda, vagy éppen a garázsbejáró. Ha így készíti el a kert tervét, akkor ezzel már a megépítéshez is nagy segítséget fog adni magának vagy éppen annak, aki a kivitelezéssel fog foglalkozni.

A tervezés végére szép lassan minden a helyére kerül majd, és körvonalazódik a költségvetés is, de egyenlőre még csak papíron létezik a megálmodott szép kert. Az eltervezett kertet meg is kell építeni a család boldogságáért.

Ha eddig saját maga tervezte a kertjét, akkor talán ekkor jön el az a pont, amikor érdemes végiggondolni, hogy az építés során mit szeretne saját maga elvégezni, és mely munkákat bízza majd szakemberre. Ez a költségek tervezéséhez is jól fog jönni majd. A növények, fák és virágok ültetéséhez nem feltétlenül kell szakember, viszont a teraszburkolat elkészítését már nem árt szakemberre bízni. Ha pedig egy szökőkutat vagy kis kerti tavat is szeretne a kertbe, akkor ezeket mindenképp érdemes szakemberre bízni, még akkor is, ha az egész kert építését nem bízza másra.