Bármennyire is védi térkő burkolatát a szennyeződésektől, azért használja is. A burkolat pedig már a használattól elkezd koszolódni. Még akkor is koszolódik, ha rá sem lép a burkolatra. Azért, mert már a levegőben szálló por is szennyezi a burkolatot.

  • Még akkor is, ha impregnálva van a burkolat.
  • És még akkor is, ha nem éri a burkolatot különösebb szennyeződés.

Térkő burkolat tisztítása seprűvel, vízsugaras tisztítással

térkő burkolat tisztítása vízsugárral

Térkő burkolat tisztítása vízsugárral

Ha nem éri a térkő burkolatot szennyeződés, akkor is a levegőben szálló por megtapad rajta, és idővel meg fog látszani a burkolaton. Egy-egy nagyobb zivatarnál pedig az eső felszáradása után is látszik majd az esővel burkolatra vitt szennyeződés. Ezeket a megszokott, könnyen tisztítható szennyeződéseket még egy erős seprűvel és folyóvizes, vízsugaras tisztítással könnyen el tudja távolítani a burkolatról.

  • Hetente elég leseperni a burkolatot a rárakódott portól.

Ősszel azonban nemcsak a portól, hanem a lehullott falevelektől is meg kell szabadítani a burkolatot. Szeptemberben, októberben, amikor hullanak a fáknak a levelei, akkor nem lesz elég hetente egyszer összeseperni a burkolatra hullott faleveleket. Akár naponta, kétnaponta is takarítani kell a burkolatot. A falevelet is elég azonban gondosan összeseperni.

Térkő burkolat védelme impregnálással

Érdemes azonban a normál használatú térkő burkolatot is impregnálni. Azért, mert az impregnálás megvédi a burkolatot attól, hogy a szennyeződés bejusson a burkolat belsejébe. Emellett pedig az impregnált burkolatot könnyebb is tisztán tartani, mert a burkolatra szálló por sem ivódik be a térkövek pórusaiba. Arról pedig nem is kell különösebben beszélni, hogy a burkolatra felvitt impregnáló réteg lezárja a burkolat felületét, és az olajfoltok és zsíros szennyeződések nem is hatolnak be a térkövekbe.

Az impregnáló nemcsak a szennyeződésektől, hanem a nedvességtől is védi a burkolatot. Ez azért is jó, mert a térkő burkolatban lévő cementréteg nem fog megjelenni a burkolat felszínén.

Az impregnálás harmadik előnye, hogy a nap égető hatásától és az ultraibolya sugárzástól is védi a burkolatot. Az impregnálással kezelt térkő burkolat nem fog idő előtt kifakulni, és megtartja eredeti színét. Sőt még színmélyítő hatása is van az impregnálásnak.

Persze az impregnáló réteg nem marad meg örökre a burkolaton. A burkolaton járkálva kopik, vékonyodik a védőréteg. Ezért a burkolat tartós védelmére 1-2 évente érdemes megismételni az impregnálást.

Térburkolat védelme olajfoltokkal zsíros szennyeződésekkel szemben

Más a helyzet a makacsabb szennyeződésekkel. Az olajfoltokat és zsíros szennyeződéseket már nem viszi le vízsugár. Nem tudja letakarítani a burkolatról seprűvel sem. Az olajfoltokkal és zsírokkal szemben vegyszeres oldószerre lesz szüksége. Attól függően, hogy milyen erős a szennyeződés, és mennyire ivódott be a burkolatra érdemes választani az olajfolt eltávolítók közül.

Az igazán jó olajfolt eltávolítók nemcsak a burkolat felületéről, hanem a térkő 2 centiméteres mélységéből is kiszedi az olajos, zsíros szennyeződést.

A legjobb azonban nem utólagosan eltávolítani a térkő burkolatba beívódott olajfoltot, hanem megelőzni a zsíros szennyeződés térkőbe jutását. Erre pedig a legjobb a térkő burkolat impregnálása, és az impregnálás évenkénti, kétévenkénti megújítása. A burkolat felszínére felvitt impregnálószer ugyanis megvédi a burkolatot, és megakadályozza a szennyeződés burkolatba kerülését.

Burkolat tisztítása a gyomosodással szemben

Ha nem rakott a burkolat alá a gyomosodást megelőző geotextíliát, akkor előbb utóbb várható a gyomok megjelenése. Sőt még a szél akkor is a fugaközökbe hordhatja a gyomok magvait, ha geotextília van a burkolat alatt.

A burkolat fugaközeiben megjelenő gazokat el kell takarítani a burkolatról. Ezt meg tudja tenni akár egy éles késsel vagy pedig kapával is. A kapa éle azonban a gyomok kivágása mellett megsértheti a térkövek felszínét is. Érdemes vigyázni a térkövek épségére.

Az éles eszközökkel való gyomeltávolítás helyett célszerűbb a vegyszeres gyomírtást választani. A szaküzletekben számos gyomírtó szert tud vásárolni.

Az egyik legjobb természetes gyomírtó az ecet. Minél magasabb ecettartalmú ecetet választ, annál eredményesebb lesz a gyomírtás. Éppen ezért a 10 százalékos ecettel szemben érdemes a 20 százalékos ecetet választani. A fugaközökben megjelenő gyom ellen bátran használhatja az ecetet a gyomírtásra. Arra azonban figyeljen oda, hogy a burkolat melletti gyepes területre ne kerüljön az ecet. Azért, mert az ecet nemcsak a gyomokat, hanem mindent írt.

Persze nemcsak a gyomok jelenhetnek meg a térkövek közötti fugákban, hanem mohásodhat is a burkolat. Különösen akkor, ha árnyékos vagy pedig tartósan nedves helyen van a burkolat. Nem titok, hogy a burkolat impregnálása nemcsak a nedvességgel, hanem a mohásodással szemben is védi a burkolatot.