Június első napjain talán bízhatunk már abban, hogy végre megjön a jó idő is. A melegebb időjárás pedig a kerti partik újbóli felfutását is elhozza majd a kerti sütögetők körül.

Szerencsére vagy talán nem is annyira a szerencsének köszönhetően a koronavírus járvány is visszaszorulóban van. Leginkább talán az időjárás javulásának és a magas átoltottsági aránynak köszönhető ez. Most, június 4-én 5.238.903-an kapták már meg legalább az első oltást, és 3.814.194-en már a második oltásukat is megkapták.

A védőoltást kapók a koronavírussal szembeni maximális védettséget a második oltás felvétele utáni 2-3 hétre érik el. Azok, akik megkapták a védőoltást bízhatnak benne, hogy egy esetleges koronavírus fertőzést is enyhe tünetekkel átvészelnek. Leginkább úgy, hogy gyakorlatilag észre sem veszik a fertőzést a védőoltások hatására kialakuló védettségüknek köszönhetően.

Ezért a magas átoltottsági arány biztosíthatja, hogy lassan-fokozatosan az életünk is visszatérhet a korábban megszokott kerékvágásba. Mit jelent ez?

Leginkább azt, hogy újra találkozhatunk egymással, járhatunk közösségekbe. A szabadban már maszk nélkül, és akkor is szabadabban kimozdulhatunk az otthonainkból, amikor nem munkavégzés vagy pedig a feltétlenül elintézendő dolgaink miatt indulunk útnak. Még akkor is jó ez, ha egyelőre még maszkot kell vinnünk magunkkal. Azért, mert ha zárt térbe lépünk be, akkor a magunk és mások biztonsága érdekében fel kell vennünk a maszkot.

A kerti sütögető körüli kerti partik azonban a jó idő beköszöntével a szabadban lesznek megtartva. Persze csak akkor, ha nem esik az eső. Azonban sokkal könnyebb egy esőmentes hétvégi délutánt vagy estét kiválasztani ehhez most már, amikor szabadabban szervezhetünk a barátainknak kerti partikat.

Ha még nincs kerti sütője, akkor milyen legyen?

Kerti sütögető ötletek

Milyen sütögetőt szeretne a kertjébe?

Grillező a kertbe

A legkönnyebben talán akkor tud egy kerti sütögetőt beállítani, ha vásárol egy grillezőt valamelyik barkácsáruházban. Ezzel a grillezővel ízletes sülteket tud készíteni. Persze a nyárson sütött szalonnáról le kell mondania ezzel a gyorsan és könnyen beszerezhető megoldással.

Kemence

Ha egy mindenre jól használható sütögetőt szeretne, akkor érdemes építeni egy kemencét a kertbe. A kemencében az ízletes sültek mellett még akár kenyeret is süthet majd.

A kemencét téglából érdemes építeni.

A kemencénél a tűztér, a sütőtér alá még a pernyézőt is ki kell alakítania. Az építésnél azért jó a tégla, mert ez megfelelő meleget fog majd adni a sütéshez. A betont és a vasalást érdemes kihagyni az építésből. Azért, mert nem biztosítja a tűztér egyenleges befűtését. Vagy nem fogja tudni jól befűteni a tűzteret a sütéshez, vagy pedig túlfűtött lesz a kemence, és megég benne az ízletes sütnivaló. És akkor nem is lesz olyan ízletes majd.

A kemence építésénél előbb a sütőtér alatti részt kell megépíteni, majd a sütőtér körüli falat.

A sütőtér alatt részt, a kemence alját 2-3 sorban lerakott téglával tudja kialakítani. A tégla kötőanyagaként agyagot vagy sarat érdemes használni. Kerülje a malteros, cementes kötőanyagot. A tűztér alja fugázott tégla legyen.

Amint megvan a kemence alapja, akkor következhet a kemence oldalsó falainak és az ajtajának a megépítése. A kemence falát is építheti téglából, és kötőanyagként itt is az agyag vagy a sár lehet jó megoldás.

A kemence felé pedig egy füstelvezető kéményt kell még falaznia.

Tűzrakó hely kialakítása

kerti sütögető

Mit szeretnének sütni a kertben a Lisszabon kerti sütögetőben?

A tűzrakó hely lehet fixen megépített, valamint szétszedhető és összerakható is. Ilyen szétszedhető és összerakható tűzrakóhely lehet a Lisszabon kerti sütő is.

  • Amit azonban nem szükséges szétszednie az összerakás után, hanem fixen megépített tűzrakóként is megtarthatja a kerti partik kedvelt tűzrakójaként.

A Lisszabon kerti sütőben egy rostély felrakásával grillezhet is, vagy pedig szalonnát is süthetnek a vígan ropogó tűz felett. Ha pedig egy állványt felállít a tűzrakó felé, akkor bográcsban is főzhetnek a kertben. Ez a tűzrakó tehát egy univerzális kerti sütögető lehet kerti partijaikhoz.

Bográcsozó

Ha szalonnasütés helyett például slambucot, paprikás krumplit, gulyáslevest vagy éppen halászlevet szeretnének bográcsban főzni, akkor bográcsozót érdemes kialakítani.

A bográcsozóhoz fémből egy bográcstartó állványt kell kialakítani. A főzéskor erre fogja felfogatni a bográcsot. Amint a bográcsot felrakta az állványra, már gyújthatja is alá a tüzet, és mehet a bográcsba a megfőzni kívánt finomság.

Ha a bográcsozóból is egy tartósabb, stabilabb megoldást szeretne, akkor a bogrács alatti tüzeléshez egy biztonságos tűzteret alakíthat ki. Érdemes egy betonalapot készíteni, és erre fog menni a tüzelő. A betonalap felett tudja kialakítani a bográcstartó állványt. A bogrács alatti tüzeléshez téglából építhet egy biztonságos tűzteret. Szeles időben ez védi a tüzet a széltől, és a tüzelést is sokkal biztonságosabbá teszi.

Persze a tűztér alá még rostélyos kialakítással még egy pernyézőt is kialakíthat. Ez még jobb égést fog biztosítani a bográcsozáshoz, mert a ropogó tűz még alulról is kap majd oxigént az égéshez.

Mire figyeljen még a kerti tűzrakó kialakításakor?

Érdemes felmérni, hogy milyen társaságra számít majd 1-1 kerti partinál? Ha csak a szűk családra számít, akkor nem szükséges nagyobb tűzrakót kialakítani.

Ha viszont nagyobb társaságot szeretne meghívni, akkor érdemes nagyobb tűzrakót kialakítani, hogy mindenki oda tudjon férni például a szalonnasütéshez. Bográcsozáshoz is nagyobb bográcsra van szüksége egy népes vendégsereg ellátásához. Márpedig a nagyobb bográcshoz stabilabb bográcstartó állványra lesz szüksége.

Egy-egy nagyobb kerti partinál nemcsak a tűzrakóról kell gondoskodni, hanem asztalokra is szüksége lesz a tálaláshoz. Akár még székekről vagy kerti padokról is érdemes gondoskodni.

A tűzrakó körül pedig érdemes szilárd burkolatot kialakítani térkőből. Azért, hogy mindenki száraz lábbal tudjon állni a tűzrakónál. Ha pedig a tűzrakó körüli térkő burkolatról beszélünk, akkor a tűzrakóhoz vezető járda is jó, ha térkövezett.

Arra is érdemes gondolnia, hogy a tüzeléshez száraz fára, a grillezéshez pedig faszénre lesz majd szüksége. Ezeket nem biztos, hogy a parti előtti napokban érdemes beszerezni. A fát érdemes már hónapokkal korábban előre megvenni, hogy még véletlenül se legyen vizes. Nem lenne jó, ha nem tudnának tüzelni vele, mert nem száraz.