Kertjében a járda mellett ültetett növények nemcsak szép növényzetből álló magasított szegélyt adnak a járdának, hanem igazi látványosságot is jelentenek.

Sokan nem virágágyást ültetnek a térkővel burkolt járda mellé, hanem sövényt vagy bokrokat. A járda mellé ültetett sövény gondos vágással a járda vonalvezetését tökéletesen le tudja követni. Fontos szempont a járdát szegélyező sövénynél a magassága is.

Nem érdemes olyan sövényt kialakítani a járda mellett, amin nem lehet átlátni. Azért, mert ez a magas sövény lekorlátozza a kilátást a járdáról.

A kerti járda mellé azonban nemcsak sövényt vagy más egységes mintázatúra vágott bokrot ültethet, hanem például rózsabokrokat is.

Talajtakaró a föld nedvesen tartására

A rózsát és más bokrok tövét is érdemes nedvesen tartani. Ha rendszeresen tudja locsolni a kertjét, akkor a talaj nedvesen tartásával nem is lehet gond a kertben.

Ha viszont nem tud rendszeresen locsolni, akkor érdemes valamilyen talajtakaróról gondoskodni. Ilyen talajtakaró lehet például a kulé kavics, vagy például az apróra zúzott mészkő is. Nemcsak kőzettel tudja azonban védeni a talajt a kiszáradástól, hanem például fenyőkéreggel is. Ráadásul a fenyőkéreg idővel elkorhad a kertben, és ezért talajjavító humuszként is kiváló választás lehet. Amikor viszont néhány év alatt a fenyőkéreg elkorhad a kertben, akkor talajtakaróként már nem funkcionál tovább. Ezért a talaj nedvességtartalmának megtartására újabb talajtakaró rétegre van szükség.

Ezek a talajtakarók nemcsak a növények gyökerét tartják nedvesen, hanem megvédik a talajt a kiszáradástól is. Nemcsak a kiszáradástól védenek, hanem a gyomok növekedését is akadályozzák, és ezzel is jó szolgálatot tesznek a kertben. Még jobban tud védekezni a gyomokkal szemben, ha a geotextilt rak le a talajba. Azért, mert ezen nem jutnak keresztül a gyomok.

Járda melletti növények ültetésekor mire figyeljen?

növények járda mellett

Növények a járda mellett

A növények gondozott megjelenése mellett a fő szempont a szeme elé táruló látvány. Ez a látvány pedig a növények fokozottan növekvő magasságát kívánják meg.

  • Vagyis amikor a járda mellé ültet valamilyen növényt, akkor arra figyeljen, hogy ezek virágok vagy bokrok ne legyenek magasabbak a mögöttük lévő növényeknél. Mégpedig a látvány szépsége érdekében.

A növények fokozatosan növekvő magassága a növények napfényhez jutásához is nélkülözhetetlen. Gondoljon csak bele, hogy a növények összevissza ugráló magasságánál a magas növények mögötti alacsonyabbak, hogyan tudnának majd napfényhez jutni a kertben?

Ezért a magas fák mögé már mást ne ültessen. Azért, mert a fák árnyékában a mögötte elültetett növények már nem fognak elegendő napfényhez jutni. Ez alól a szabály alól csak egyetlen kivétel van. Mégpedig az, amikor olyan növényt ültet az árnyékos részre, ami nem igényel napfényt. Ilyen minimális fényigényű növény lehet például a borostyán. Természetesen vannak még más növények is, amelyeknek nem nagy a fényigénye.

Az a fontos, hogy a járdán sétálva a növényzet egységes megjelenést mutasson. Ne legyen valamilyenféle kaotikus összevisszaság a kertben.