Térkő burkolata szépségének megőrzéséért a térkövek és járdalapok melletti és közötti gyomlálás nemszeretem munkáját is el kell végeznie időnként. Mit tehet a könnyebb és gyorsabb gyomlálás érdekében?

gyomos térkő burkolat

Ilyen a gyomos térkő burkolat

A térkő burkolat melletti és a térkövek közötti gyomok eltávolításához a vegyszeres gyomirtók használata tűnik a legegyszerűbb választásnak. A gyomirtózásnak azonban megvan az a kellemetlen következménye is, hogy a gyomirtó nemcsak a nemkívánatos gyomokat pusztítja el, hanem válogatás nélkül minden növényt, ami az útjába kerül. Ez pedig nem kifejezetten jó hír az éppen a gyomoktól megmenteni kívánt virágai és egyéb növényei számára.

A térkövek fugáiban növekvő gyomok gyomirtózásakor is kerülhet a gyomirtóból a burkolatot körülvevő virágokra vagy egyéb zöldfelületre is. Ezért hacsak lehet, akkor a vegyszerezés helyett válasszon más módszert a fugaközökben növő gyomok eltávolítására.

A kapálás azonban amellett, hogy nem lenne könnyű munka a térkövek közötti hézagokban dolgozni, még igencsak kellemetlen következményekkel is járna a kapa élének és a térkövek felszínének épségére. A kapa helyett válasszon kíméletesen hatékonyabb módszert a gyomok eltávolításához.

A füves pázsitot takarosan karban tartó fűnyíró nem használható a térkövek között kinövő gyomok megzabolázására, de még közvetlenül a burkolat mellett is kockázatos a fűnyíróval vágni a füvet. Ide másra van szüksége.
A burkolat mellett nagyra nőtt fű és egyéb gyomok eltávolításához a nyakba vagy vállra akasztható, illetve kézbe vehető benzinmotoros fűkaszára van szüksége. Ezt a fűkaszát nem a gondosan, rendszeresen ápolt burkolat körüli pázsit lenyírására, hanem a bozótos területek, illetve a nagyra nőtt gyomoknak a letisztítására, megszüntetésére használhatja.

A térkő burkolat körüli gyomok gépi levágására a szegélynyírót használhatja. Egy szegélynyíró géppel a talajszintből kiemelkedő burkolatok és térkő szegélyek körül akadálytalanul le tudja vágni a füvet.
Minél nagyobb szegélynyíró gépet választ, annál nagyobb szélességben tudja levágni a füvet a burkolat körül. Ez persze azzal is jár, hogy a szegélynyíró nagyobb szélességével együtt a súlya is nagyobb lesz, és ezt pedig a szegélynyíró működtetésekor kézben kell tartani. Ezért olyan típust válasszon, amit még kényelmesen erőlködés nélkül működtetni tud.

A fűkasza és a szegélynyíró használatakor tehát önnek kell tartania a gépet, és nem elég kényelmesen tologatni, mint a négykerekű fűnyírót.

A térkövek fugaközeiben növő gyomok eltüntetésére más módszert kell választania. Fáradtságos munkával térdepelhet a térkő burkolat fugaközei fölött és különféle éles kéziszerszámokkal eltüntetheti a kinőtt gyomokat, de ehelyett választhat kényelmesebb megoldást is térkő burkolata szépségének a gyomokkal szembeni megőrzésére.
Kényelmes megoldás a gyomláló gép, ami egy hosszú nyéllel ellátott elektromos szerkezet. Ilyen térkőfuga tisztító eszköz a Rillenfix, amivel könnyen és gyorsan meg tudja tisztítani terasz burkolata, járdája vagy bármilyen kerti burkolata fugaközeit a gyomoktól.

A Rillenfix V-alakú, kopásálló vágási éle gyorsan eltávolítja a fugában megtelepedett kisebb gyomokat és a mohát. Nézze meg a videón, hogy hogyan!

A videón is láthatja, hogy a Rillenfixet különösebb erőfeszítés nélkül használhatja hullámos vonalú fugában is. Tartós és ellenálló pengéjének hála, akár több évig is használhat egyetlen pengét.

Azt láthatta a videón is, hogy a fugaközben kinövő nagyobb gyomok ellen már nem tudná használni a Rillenfixet, de ha nem hagyja kigyomosodni térkő burkolata fugaközeit, akkor egyszerűen és könnyen tisztán tarthatja térkő burkolatát a gyomokkal szemben.

Tudja már, hogy hogyan fogja kigyomlálni a burkolata hézagaiban növő gyomokat?