A kerti játszótér építésekor milyen kérdéseket gondoljon végig?

A játszótér építésénél is az egyik legfontosabb kérdés, hogy saját maga fogja elkészíteni gyerekének a kerti sarok játékait a kertjükben található lehetőségeket kihasználva, vagy pedig készen vásárolja meg a játékokat, és ezeket állítja fel a kertben?

kerti játszótér építése

Játszótér építése a kertben

A kerti játszótér megépítésének biztos örülni fog a gyereke, és Önöknek is kényelmet fog jelenteni abból a szempontból, hogy nem lesz majd szükség elmenni a gyerekkel a játszótérig.

Ugyanakkor a játszótér kialakításakor nemcsak gyereke igényére, hanem a biztonságra is tekintettel kell lennie. A gyerek játék közben elfelejtkezhet magáról, és annyira belefeledkezik a játékba, hogy nem figyel oda saját maga és játszótársai testi épségére sem. Ezért a játszótér kialakításakor Önnek kell maximálisan betartani a biztonságos játék követelményeit.

Ha megfordult már a gyerekével néhány játszótéren, akkor biztos látta az ott lévő játékokat. Ezekből is ötleteket gyűjthet a kerti játékok kialakításához. Ha egy ideje gondolkodik már egy otthoni játszóhely kialakításán, akkor biztos ebből a szempontból is alaposan szemügyre vette az egyes játékokat. Főleg azokat, amelyeket gyereke különösen kedvel.

Hol legyen a kertben a játszótér?

A játszótér helyének kijelölésekor a legfontosabb szempont a biztonság. Ez két dolgot is jelent.

Egyrészt olyan helyre kerüljön a játszótér, ahol a gyereke biztonságban tud játszani. Akár egyedül, akár a barátaival együtt. Ez azt jelenti, hogy ne legyen a játszóhely mellett lebetonozott terület, például a szennyvízakna vagy vízakna. Ha van a kertjükben medence vagy szökőkút, akkor ez is veszélyforrást jelent játék közben a játszótér mellett. De ugyanilyen veszélyes lehet akár egy egyedülálló fa, amelynek nekirohanhat a gyerek játék közben. Ezért ilyen esetben ajánlott lehet a játszótér kerítéssel való körbehatárolása, de persze arra figyelnie kell, hogy nehogy a kerítés okozzon balesetet. Ez legalább azt jelenti, hogy ne legyenek éles, hegyes részek a kerítésen. Emellett pedig a fakerítés deszkái legyenek legyalulva, hogy ne kerülhessen szálka a gyerek kezébe a kerítésről.

Másrészt viszont arra is figyeljen a játszóhely kijelölésekor, hogy szem előtt legyen a gyerek játék közben, és ezért például a ház valamelyik ablakából lássa a játszóhelyet, vagy pedig a házból kilépve azonnal odalásson.
Július, augusztusban a tűző nap sem előnyös, ezért jó lehet egy nagy fa, amely jótékony árnyékot vet a játszótér jelentős részére. Egy nagy fa abból a szempontból is előnyös lehet, hogy erre tudja majd biztonságosan rögzíteni a hintát.

Nemcsak a tereptárgyak jelenthetnek azonban veszélyforrást játék közben, hanem a játszóhely talaja is, ha nem kellően puha és esést tompító.

A homok eséscsillapító hatását tekintve tökéletes megoldás lehet. Ha viszont kutya és macska is van a háznál, akkor a tisztán tartása nem is biztosítható olyan könnyen.

A tisztán tarthatóság szempontjából az apró kavics már jobb választás lehet, ezzel viszont az lehet a baj, hogy ha kicsi még a gyerek, akkor könnyen a szájába veheti, és véletlenül le is nyelheti.

Tökéletes ütéscsillapító lehet a fakéreg apríték is, csak az a hátránya, hogy egy-egy kiadós eső után sokkal lassabban szárad fel, mint a homok.

A gyerek életkorát és játszási szokásait felmérve tudja tehát a legjobban kiválasztani a játszótér talaját.

Összességében jó megoldás lehet a füves pázsit is, mert jól csillapítja az ütést, és egy fűnyíróval viszonylag könnyen tisztán is tartható. Persze ha hosszú ideig nem esik az eső, akkor locsolni is kell a füvet, vagyis gondozást igényel. Ez persze nem biztos, hogy külön terhet jelent, hisz a kert másik részében is jó eséllyel lehet még fű, illetve amúgy is gondozást igényel az egész kert.

Lehetnek azonban fokozottan veszélyes helyek is a játszótérnél. Ilyen lehet például a hinták vagy a csúszda alatti rész. Ezekre a helyekre érdemes az esetleges esések hatását fokozottan csillapító elkezdeni a játékot. A fű is jó ütéscsillapító. A fokozottan veszélyes részekre, mint a hinta vagy a csúszda alá gumilapokat is tehet.

Amikor pedig kijelölte a kertben a játszótér helyét, és megépítette a hintát, mászókát, csúszdát, a homokozót vagy éppen a játékházat, akkor bizony nem dőlhet hátra elégedetten, mert ahogy nőnek a gyerekek, úgy változik a játékokkal kapcsolatos igényük. A hinta helyett nagyobbra lehet szükség 2-3 év múlva, a mászóka helyett is nagyobbra lehet szükség, vagy pedig egy csúszdával összekötött megoldást fognak kikönyörögni Öntől.

Számíthat rá, hogy amíg fel nem nőnek a gyerekei, addig mindig lehet majd újabb igényük a kerti játszóterük játékszereivel kapcsolatban. A biztonságra pedig a legnagyobb elővigyázatossággal megépített játszótérnél is állandóan oda kell figyelnie, mert a játék hevében bármikor történhet apróbb baleset.