Napsütéses időben nincs gond a térkő burkolattal. Nem csúszik a burkolat, bármilyen legyen is a felületi kialakítása. Más a helyzet azonban egy kiadós nyári zivatar után. Ugyanígy a szemerkélő, ködölő őszi időjárás vagy pedig a deres téli hajnalok utáni napközbeni felolvadáskor is nedvessé válhat a térkő burkolat, és ez pedig csúszásveszéllyel jár.

A burkolatok csúszásveszélye komoly gond, mert a baleseti statisztikák szerint az esős, havas burkolatokon bekövetkező kisebb-nagyobb megcsúszás okozza a töréssel és ficammal járó baleseteknek jelentős részét. Ezekkel a megcsúszásból bekövetkező balesetekkel azonban nemcsak a téli hónapokban kell számolnunk.

A térkő burkolatok csúszásgátlásakor első gondolatként persze a téli hóeltakarításra gondolunk. Ez rendben is van, hisz valóban télen is kiemelt fontosságú a burkolaton való közlekedés biztonságának a biztosítása.

A burkolat azonban nemcsak a téli hóesés után válhat csúszóssá, hanem például az első bekezdésben felsorolt esetekben is. Ez pedig azt jelenti, hogy tavasszal és nyáron is csúszóssá válhat a burkolat egy-egy kiadós eső után. Ősszel és télen pedig még gyakrabban fenyeget a burkolat felületének csúszásveszélye. Mit tud tenni a térkő felületen való közlekedés biztonsága érdekében?

A csúszásveszély ellen már a térkövek lerakásakor is védekezhet. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A gépkocsi forgalomra használt térkő burkolatoknál jól bevált módszer a térkövek lerakási irányára való odafigyelés. Ez azt jelenti, hogy a burkolat annál biztonságosabb közlekedést biztosít, minél többször megszakítja a felület simaságát a térkövek közötti fuga. Ebből pedig már következik az, hogy a térköveket a gépkocsi menetirányára merőleges sorokban kell lerakni. Ekkor a térkövek hosszabbik oldala, a nagyobb fugaterület mindig merőleges lesz a kerék menetirányára, és ezáltal a kerék jobban meg tud kapaszkodni benne.

Csúszásgátló szegélyek beépítése is növeli a burkolaton való közlekedés biztonságát. Különösen fontos ilyen csúszásgátló szegély beépítése például a kültéri lépcső burkolatoknál, mert az ezekre lehullott csapadék nemcsak egy „egyszerű” megcsúszást eredményezhet, hanem még a lépcsőről való leesést is. A lépcső szélére beépített szegély megtartja a lépcsőn felfelé vagy lefelé haladó cipő talpát, és sokkal biztonságosabbá teszi a járást.

Egy ilyen csúszásgátló szegély beépítése természetesen nem helyettesítheti a lépcső megfelelő tisztítását, takarítását, de az biztos, hogy kisebb esőnél vagy havazásnál nem jelent olyan nagy veszélyt a lépcsőn való járás.

Ezen kívül a nyitott teraszburkolatok és gyalogos forgalomra használt kerti utak kiadós eső utáni csúszásgátlására több módszer is rendelkezésre áll. Nézzünk ebből máris kettőt.

A legcélszerűbb és leghagyományosabb módszer a burkolat kialakítása a megfelelő lejtéssel és vízelvezetéssel. Ez biztosítja a legjobb megoldást. A burkolat vízelvezetése lehetséges a fugaközökbe leszivárgó, illetve a burkolat felületén kialakított vízelvezetéssel is.

Másik eredményes módszer lehet a polirozott, sima, ezért csúszásveszélyes térkő felületek helyett olyan térköveket választani a teraszra, vagy a kerti út burkolatának, amelyek már a felületi kialakításukkal is biztonságos, csúszásmentes közlekedést biztosítanak még egy nyári zivatar után is.

  • Semmelrock Naturo lépcső és térburkolat

    Különösen figyeljen oda a lépcsőburkolat csúszásmentességének a biztosítására

    A kerti lapok és a térkövek mosott felülete nemcsak finom kidolgozottságával, hanem a cement kimosásával előtűnő természetes kőzúzalék által biztosított érdes felület révén is megfelelő biztonságot ad a burkolaton való járásra közvetlenül egy nagy eső után is.

  • A strukturált térkő felületek nemcsak természetes hatást adnak a térkő burkolatnak, hanem a lapok felületén tudatosan kialakított, változatos alakú bemélyedések és különböző magasságbeli eltérések a közlekedés biztonságát is növelik.
  • Az érdesített, dörzsölt felületek nemcsak rusztikus megjelenést kölcsönöznek a burkolatnak, hanem az érdesített felület biztonságos járását is biztosítják a vizes burkolaton.
  • A szemcseszórt felületek kialakításakor kisméretű acélgolyók koptatják a kerti lapok felületét, és ezzel nemcsak finoman strukturálttá, hanem megfelelően érdessé is válik a burkolólapok felülete.

A kerti utakon és teraszburkolatokon való biztonságos és csúszásmentes közlekedést természetesen a burkolat megfelelő takarításával illetve a burkolat megszáradásának a megvárásával is el tudja érni. Erre persze nem mindig van lehetőség, hisz sokszor nem várhat órákat a burkolat megszáradására. Ebben az esetben természetesen a legbiztonságosabban választható módszer a burkolaton való óvatosabb közelekedés egy-egy nagyobb eső után.

Melyik módszert fogja választani kerti térkő burkolata csúszásmentességének a biztosításához?