Terasza ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ha nyitott a terasz, akkor teljes egészében, ha pedig zárt, akkor részben befolyásolja az eső és a hó a terasz állapotát. Emellett azonban még a szél is komisz tud lenni időnként, és a tűző napsütés sem igazán kellemes délidőben.

A nagyobb teraszok általában az épület földszintjén lévő nappalihoz kapcsolódnak. Valószínűleg Ön is a nappali kerti folytatásaként alakítja ki majd a teraszt akár lábazattal, akár lábazat nélkül. A terasz kialakításakor háza tájolását kell alapul vennie, és a környezet egészét vizsgálja. Terasza elkészítésekor a terasz mögött lévő helyiség szükséges benapozása a legfontosabb. Az elsődleges fontosságú természetesen otthona, és csak utána következik a terasz. A tervezés legfontosabb szempontja legyen az, hogy a nyílászárókat úgy kell meghatározni a teraszhoz kapcsolódó helyiségeken, hogy a benapozás legalább 1-1 órán keresztül minden helyiségben biztosított legyen. Természetesen az a jó, ha ennél jóval hosszabb ideig süt be a nap, különösen a legnagyobb méretű helyiségbe, a nappaliba.

A nap állását nemcsak a terasz, hanem az egyes helyiségek benapozásához is érdemes körültekintően végiggondolni. Télen a nap alacsonyabban jár, ezért mélyen besüt a lakás helyiségeibe. Nyáron viszont magasan jár nap, ezért a lakásban csak az ablak körüli rész, valamint a most kialakítandó terasz fog a nap sugárzásának útjába kerülni. Ez az ablakban és az erkélyen befolyásolja majd a virágok és egyéb növények elhelyezését, de a napfényre érzékeny kárpitok és lakásfüggönyök kiválasztásánál is érdemes a napsütést figyelembe venni.

Napfény elleni védekezés a teraszon

Az erős napfény ellen a földszint meghosszabbításaként elkészült teraszon is érdemes védekezni. A legjobb megoldás a terasz lefedése tetővel, vagy valamilyen rácsos szerkezettel. A kiépített tető tökéletes védelmet nyújt a napfény ellen is. A rácsos szerkezetek pedig lombos, évelő kúszónövényekkel befuttatva adhatnak remek védelmet a perzselő napsugarakkal szemben. Gondoljon csak bele a szőlőlugas melletti hűs árnyékra, amikor elbújik a perzselő napsugarak elől.

terasz burkolat

A terasz körüli növények nagysága és sűrűsége is meghatározza a teraszra jutó napfényt

Nemcsak a terasz fölött kialakított tető, hanem a terasz előtti növényzet nagysága és sűrűsége is jelentősen befolyásolhatja a teraszra jutó napfényt. Gondoljon csak bele abba, ha a terasz előtt van 2-3 dús lombkoronájú gyümölcsfa. Ilyenkor a fa magassága és a lombkorona sűrűsége is jelentősen befolyásolja a teraszra jutó napfény mennyiségét. Egy magas lombhullató fa nyáron hűs árnyékot ad, télen viszont a lehullott lomb miatt nem fogja elzárni a napfényt a terasz illetve a nappali elől.

A teraszburkolat színének a megválasztásával is befolyásolni tudja a fényviszonyokat. A sötét, mély színek elnyelik a fényt, míg a világosak visszatükrözik azt.

Csapadék és eső elleni védelem a teraszon

Az a legfontosabb, hogy a terasz burkolására használt burkolólapoknak fagyállóknak kell lenni, és a teraszburkolat szakszerű lerakásával biztosítani kell a lehullott csapadék minél hamarabbi, legrövidebb úton történő elvezetését. Ez a csapadék lehet a lehullott eső és az olvadó hó is.

A burkolat szakszerű lerakásával, illetve a megfelelő alapozó rétegek berakásával tudja biztosítani, hogy a burkolat alá minél kisebb mennyiségben jusson be az eső vagy megolvadt hólé. Ez burkolat felfagyása ellen védi meg. Ha ugyanis a burkolat alá nagyobb mennyiségben bejutó csapadék ott maradva megfagy, akkor a víz jéggé fagyása közben bekövetkező térfogat növekedés nemcsak a teraszburkolat felfagyását okozhatja, hanem a lábazatot és a lábazati falat is veszélyezteti.