Ha el szeretné adni a házát, akkor érdemes még térkövezni a kertben? Megnöveli a térkövezés költségénél nagyobb mértékben az ingatlan értékét a frissen lerakott térkő burkolat?

Örök dilemma ez. Eladás előtt vajon érdemes még beruházni az ingatlan fejlesztésébe, vagy pedig már nem éri meg kiadásba vernie magát. Persze, ha előre tudná, hogy az elkészülő térkő burkolattal a burkolat költségeinél nagyobb mértékben meg tudja növelni a kert értékét, akkor mindenképp érdemes lenne nekilátni a térkövezésnek.

Persze az utolsó pillanatban folyó munkálatoknak vannak kockázatai is. Az ingatlanpiachoz értve azt fel lehet mérni, hogy az adott környéken érdemes lehet-e belevágni a térkövezésbe vagy inkább nem. Erre a kérdésére a helyi ingatlanpiacot jól ismerő szakember viszonylag megbízható választ tud adni Önnek. Ő tudni fogja azt, hogy a környéken azokra az ingatlanokra, amelyeknél van térkő burkolat a kertben milyen felárat lehet elérni az eladáskor.

Azt viszont nem fogja tudni véleményezni és modellezni egyetlen ingatlanszakértő sem, hogy az Ön háza után a legnagyobb érdeklődést mutató vevők közül azok, akiknek a legjobban tetszik az ingatlan, azok vajon éppen olyan térburkolatot szeretnének-e, mint amit Ön le fog rakni vagy pedig nem.

  • kerti burkolat

    Érdemes-e térkövezni a kertben háza eladása előtt? Jelentősen növeli ez háza értékét a vevő szemében?

    Ha ugyanis pontosan azt a térkő burkolatot rakja le, mint amit a házába belehabarodó vevő is kigondolna magának, akkor mindenképp érdemes térkövezni. A reménybeli vevő nemcsak a házba fog beleszerelmesedni, hanem még mellette belebolondul a térkő burkolatba is, és várhatóan hajlandó lesz magasabb árat fizetni az ingatlanért. Akár még jóval magasabb árat is, mint amibe a térkő burkolat lerakása került.

  • Ha viszont ennek pont az ellenkezője történik, és annak a vevőjelöltnek, akikek egyébként tetszik a ház, nagyon nem fog tetszeni az új térkő burkolat, akkor a reménybeli vevő várhatóan nem lesz hajlandó felárat fizetni a neki nem tetsző új burkolatért. Akár még az is megeshet, hogy örülhet annak is, ha hajlandó lesz kifizetni a térkő burkolat elkészítésének a bekerülési értékét. Sőt akár még az is megtörténhet, hogy a neki nagyon nem tetsző térburkolat miatt eláll a vásárlástól is.

Vajon akkor most érdemes eladás előtt elkészíteni a térkő burkolatot vagy pedig nem?

  • Az előbbiekből is látszik, hogy nem könnyű erre a kérdésre válaszolni. Egyértelmű igen vagy pedig nem válasz pedig nem is létezik.
  • A legjobb válasz az ilyen kérdésekre talán az „attól függ”.

De ha attól függ, akkor vajon mitől függ? Ez a lényeges kérdés.

A leginkább talán attól, hogy Ön kifinomult ízléssel a háza stílusának megfelelően alakítja ki a térkő burkolatot?

  • Ha igen, akkor az új burkolat szemmel is láthatóan tökéletesen passzolni fog a házhoz, és mintha otthona lakberendezése folytatódna a kerti burkolatának kialakításakor. Ekkor várhatóan a burkolat elkészítése jelentősen emelheti az ingatlan értékét. Érdemes tehát belevágni a térburkolat kialakításába.
  • Ha viszont nem a megfelelő ízléssel álmodja meg, és tervezi meg a térkő burkolatot, akkor fennáll annak a veszélye, hogy feleslegesen nagy kockázatot vállal a nem megfelelő térburkolat elkészítésével. Vagyis ha így van, akkor a kigondolt térkő burkolat elkészítésével veszélyezteti háza viszonylag könnyű értékesítését. Ha pedig nem ennyire nagy a baj, és nem olyan nagy a veszély az ingatlan értékesítése előtt, akkor is megnehezíti majd az értékesítést. Ez pedig nem áll az érdekében.

Az Ön által kigondolt térburkolat tényleg emelni fogja majd az ingatlan értékét?

  • Ha igen, akkor érdemes belevágni a térkövezésbe.
  • Ha viszont nem, akkor jobb nem pénzkiadásba vernie magát.