A gyommentes virágágyás és a gyommentes veteményeskert minden kertbarát álma. A gyommentes ágyás azonban örökre csak vágyott álma marad minden kertszeretőnek. Bármit is tesznek nem lehet teljesen gyommentes az ágyás. Bárhogyan gondozzák a kertjüket, nem tudják elkerülni a gyomok időnkénti megjelenését.

Ennek legfőbb oka az, hogy a gyomok sokkal szívósabbak a haszon és dísznövényeknél. Sokkal jobban bírják a hideget, és az egyéb megpróbáltatásokat. Jóval hamarabb kibújnak a kertben egy-egy kiadós eső után, és elnyomják a gondosan elültetett haszonnövényeket. Persze csak akkor, ha szabadjára engedi őket, és növényei nem kapják meg a szükséges támogatást a gyomokkal szemben.

Sok mindent tehet azonban azért, hogy kevesebb legyen a gyom a kertjében, és kevesebb munkával és kínszenvedéssel járjon a gyomok elleni kora tavasztól késő őszig tartó háborúja. A gyomok hatalmas életerejével szemben csak kertje kitartó gondozását tudja eredményes gyomírtó fegyverként bevetni. Kitartó kerti szorgalma lehet a leghatásosabb gyomírtó fegyvere a gyomokkal szemben.

Növényei ültetésével is sokat tehet a gyomok elszaporodása ellen.

Szakszerű ültetéssel a gyomok ellen

Ha mulccsal fedi be a felásott ágyást, akkor ezzel nemcsak a gyomosodást tudja megelőzni, hanem a talaj nedvességtartalmát is meg tudja őrizni. A mulccsal való takarásnak a legtermészetesebb módja a fakéreggel, fanyesedékkel való takarás. Ez a takaróréteg ugyanis 2-3 év alatt teljesen lebomlik, és nem szennyezi a talajt. Ha pedig levágott fűvel vagy szalmával fedi a talajt, akkor ez egy év alatt is teljesen le fog bomlani a talaj szennyezése nélkül.

kerti díszkavicsok

Semmelrock kerti díszkavicsok a talaj mulcsozására is

A fakéreg helyett természetesen választhat a gyomok ellen más anyagokkal való fedést is. Használhat például kőzúzalékot vagy kavicsot is. A kavicsok is meg fogják akadályozni a gyomosodást, és a kaviccsal borított talaj víztartalmát is védik. A kavics is többféle lehet. Használhat kulé kavicsot és díszkavicsot is.

Ha a mulcsolás mellett még a geotextíliát is használ a gyomok elleni harcában, akkor még eredményesebb lehet a gyomok ellen hosszú távon szinte megnyerhetetlen háborújában.

A geotextíliát leterítheti a talajra még a virágai vagy haszonnövényei elültetése előtt. Ilyenkor azonban a termőréteget előbb el kell hordani a területről, és a geotextília lerakása után visszahordani.
Ha pedig magaságyást épít, akkor egyszerűbb dolga van. Ilyenkor a magaságyás építésekor a magaságyás termőrétege alá kell a geotextíliát rakni, és erre ráhordani az ágyásba a termőréteget. Ilyenkor a geotextílián át nem tudnak kinőni a gyomok, és nem fogják elnyomni a geotextília felett elültetett haszonnövényeit. Azonban a geotextília feletti területre hullott gyommagvak ugyanúgy ki fognak bújni, mint virágai vagy zöldségei. Ezeket ki kell majd gyomlálnia az ágyásból. A geotextília berakásával azonban számíthat arra, hogy jóval kisebb lesz majd magaságyása gyomosodása, mintha geotextília nélkül készítette volna el az ágyást.

Másik megoldásként pedig a geotextíliát növényei elültetése után teríti le az ágyásra. Ilyenkor azonban értelemszerűen a geotextília nemcsak a gyomoknak, hanem elültetett növényeinek a kibújását is megakadályozaná.
A geotextília utólagos lerakásánál az ágyás egyik szélén a geotextíliát beássa a talajba, majd feszesen leteríti az ágyásra, és az ágyás másik szélén pedig szintén a talajba ásással rögzíti.

A gyomok ellen lerakott geotextília alól a növényei és virágai úgy fognak tudni kibújni, ha a növények ültetésének helyén egy x-et vág a fóliába. Ezen a nyíláson az elültetett virág vagy zöldség ki tud bújni. Az egyéb helyeken fedő geotextília pedig megakadályozza a növények közötti helyeken a gyomosodást.

Mulcsozás a gyomok ellen

A mulcsozás a talajnak valamilyen anyaggal való fedését jelenti, ami megakadályozza a takart terület gyomosodását, és emellett pedig a talaj víztartalmát is védi az elpárolgástól.

A gyommentes kert kialakításával foglalkozó kertészek azt javasolják, hogy minden olyan helynek a művelését, ahol nem virág, zöldség vagy más haszonnövény bújik ki a földből, nem szabad kapálni. Ez különösen akkor hangzik érdekesen, ha ebbe belevesszük a virágágyások és a veteményeskertek sorközét is. Márpedig erről is szó van. A sorközöket azért nem érdemes kapálni, mert ezzel is csak azt éri el, hogy a kapáláskor bekerülnek a talajba az elhullajtott gyommagvak. Vagyis a kapálással nemcsak kivágja a gyomokat, hanem el is ülteti azok magvait. A sorok közül természetesen ki kell húzni a gyomokat, a kapálással azonban csak a gyomok magvait szórná el a haszonnövények között.

A sorok között, és azokon a helyeken, ahol nem nőnek haszonnövények, sokkal inkább érdemes mulcsozni. Azért, mert a legalább 5 cm vastag rétegben leszórt mulcs, például fakéregből, megakadályozza a gyomok kibújását. A mulcsréteg persze nemcsak a klasszikus fakéreg lehet, hanem bármilyen kerti hulladék, például száraz falevél, szalma vagy akár faforgács is. Mivel ezek hamar elkorhadnak, és humusszá válnak, ezért a mulcsozást érdemes évente újra és újra elvégezni.

A háztól a veteményeskertbe vezető kerti utat és az ágyások közötti területeket pedig érdemes térkövezéssel ellátni. Azért, mert a térkövezett úton kényelmesen végig tud menni egy-egy nagyobb eső után is.

Sőt a mulcsozást nemcsak a sorok között érdemes elvégezni, hanem a teljes termőterületen az őszi betakarítás után. Ehhez érdemes ősszel talajtakaró növényeket ültetni az ágyásokba. Ezeknek a talajtakaró növényeknek a tömött vastagsága elöli a gyomokat, és megakadályozza a gyomosodást.

Ilyen ősszel ültetendő talajtakaró növény lehet például a repce vagy a mustár is. Ezek az első fagyok megjelenéséig nőnek, szaporodnak, és befutják a területet. A fagyok megjelenésekor ezek is megfagynak. A fagyás utáni növényi maradványok is fedi a talajt. Tavasszal pedig a napsütés hatására hamar felélednek, és újra elkezdenek nőni. Az ágyás beültetése előtt ezt a talajtakaró növényt érdemes beásni a talajba, és ezzel is javítja a talaj termőképességét.

Az is segíti a gyomok elleni harcát az ágyásokban, ha nem hagyja elburjánozni a gazokat, hanem rendszeresen tisztán tartja a virágágyásokat és a veteményeskertet. Sokkal eredményesebb lesz a gyomokkal szemben, ha már az apró gazokat is kigyomlálja, és nem engedi megnőni a gazt az ágyásban.