Kertünk otthonunk házunk falán kívüli megnagyobbítása. Otthonunkba megyünk haza egy-egy fárasztó munkanap után, és ilyenkor bizony szeretnénk kipihenni magunkat. Hétvégén pedig sokszor egész nap otthon töltjük el az egész hét után megérdemelt szabadidőnket.

Ön szeretné az otthoni pihenésekor úgy érezni magát, mint akit mindenki megbámul? Nem sokan szeretnék ezt. Valószínűleg Ön sem.

Amikor otthon pihenünk, akkor nem feltétlenül szeretnénk, hogy az utcán járók lássanak minket. Kertünk intim megjelenését biztosítja az utcai kerítés is. Nemcsak a kerítés gondoskodhat azonban a kíváncsi tekintetek elleni védelmünkről. Ugyanígy képes biztosítani zavartalan pihenésünket otthonunk körül a sövénykerítés is. Egy sövénykerítés óvó védelmében is bátran egyedül érezhetjük magunkat, elbújva a kíváncsi tekintetek elől.

Egy sövénykerítés nemcsak a kilátást takarja el, hanem kertünk és otthonunk biztonságáról is gondoskodik. Megfelelő választással és gondozással olyan sűrű és átjárhatatlan is lehet a sövény sűrű ágrendszere miatt, amin nem tud bejutni senki sem az utcáról a kertbe. Sokan azonban a kerítés elé ültetnek sövénykerítést, és ekkor még nagyobb biztonságban érezhetik magukat otthonukban.

semmelrock Citytop szürke térkő burkolat

Semmelrock Citytop szürke térkő burkolat a sövénnyel körbevett parkban, kertben

A sövénykerítés azonban nemcsak kert körüli kerítés, hanem kerten belüli térelválasztó is lehet. Például takaros sövénykerítést ültethet kerti térkő járdája egyik vagy akár mindkét oldalára. A térkő járda körüli sövény lehet derékmagasságú, és ekkor, jó térelválasztó a kertben, mégsem zavarja a szabad kilátást. Lehet azonban akár 2 méter magas is a járda melletti sövénykerítés, és ekkor már a kerten belüli kilátást is elválasztja a sövénykerítés körüli két tér között. Attól függ, hogy melyik megoldást szeretné látni a kertjében. Át szeretné látni az egész kertet? Vagy inkább elhatárolná a járda melletti magas sövénykerítéssel?

A sövénynek a térhatároláson túl egyéb előnyei is vannak. A 2 méter magas, sűrű sövény a zajt is visszaveri, ezzel akár zajvédő falként is funkcionálhat. Ráadásul a levelek a port is megkötik, és ezzel pedig tisztítják a levegőt. A lombok a napsugarakat is elnyelik, ezzel pedig nemcsak árnyékot, hanem kellemes hűvöst is biztosítanak a nyári hőségben.

Többféle sövényt is választhat kerítésként vagy térelválasztóként a kertbe.

Az örökzöld sövények nemcsak a fagyot tűrik jobban a lombhullatóknál, hanem télen is takarják a kilátást.

  • Ha örökzöld, télen-nyáron jól takaró sövénykerítést szeretne kertje körül, akkor tiszafából, tűztövisből vagy babérmeggyből érdemes telepíteni a sövényt.
  • Ha viszont csak a nyári takarás a fontos, akkor bátran választhat virágzó sövényfajtákat is. Az orgona vagy a nyári orgona, valamint a labdarózsa is tökéletes választás lehet a színpompás nyári takaráshoz. Ezek a sövények nemcsak pompás színeket, hanem kellemes illatot is árasztanak majd heteken át. Főleg a virágzásuk idején.

Egy megfelelően kiválasztott és gondosan ápolt sövénykerítés nemcsak a kilátást fogja jótékonyan eltakarni az utca felől, hanem még szép látványt is nyújt majd. Ha örökzöldet választ, akkor télen-nyáron, ha pedig virágzó sövényt, akkor a virágzás idején.