A burkolatra hullott csapadékot a burkolat megfelelő lejtésének és a kiépített felszíni vízelvezető rendszernek a segítségével is elvezetheti a burkolatról. Vagy pedig elszivároghat a víz a térkövek közötti hézagokban is. Ilyenkor viszont a burkolat alapjának a megfelelő kialakításával kell biztosítani az alapba bekerült víz elvezetését. Burkolatánál melyik megoldást választja?

A nagy teherbírású és változatos színű beton térkőből lerakott burkolatok nemcsak sokkal jobban néznek ki a betonozott szürke burkolatnál, hanem a talaj vízgazdálkodása szempontjából is sokkal előnyösebbek. Hisz nem a burkolat szélén folyik le a talajba az esővíz nagy esőnél hatalmas tócsát alkotva, hanem fugákon keresztül szivárog be a víz. Sokkal egyenletesebb lehet így a talaj vízháztartása.

Udvarában nemcsak térkő burkolatot alakíthat ki, hanem beton gyeprács burkolat lerakásával is biztosíthatja a szilárd burkolatot. Ha a gyeprács mellett dönt, akkor ennek több előnye is van.

  • Megmarad a füves terület, de a gyeprácsok lerakásával mégis olyan mértékben megnöveli a gyepráccsal lefedett terület teherbíró képességét, hogy nem kell tartania az esőtől felázott talajtól sem. A gyeprács burkolat szilárd alapot fog adni nemcsak a gyalogos, hanem a személyautó forgalomnak is.
  • Nem utolsó szempont az sem, hogy a beton gyeprács jóval olcsóbb, mint a betonból készült térkő, és sokkal barátságosabb áron tudja elkészíteni udvara burkolatát vagy a garázshoz vezető utat. Természetesen a betonból készült gyeprácsok között is többféle van, és igénye, valamint a burkolásra szánt pénz nagysága alapján érdemes választani közülük.

A gyeprácsban kialakított hézagok biztosítják a fű természetes növekedését, és elegendő helyet adnak az esővíz elvezetéséhez is. A hézagokat pedig termőfölddel, kaviccsal vagy murvával is fel tudja tölteni.
A betonból készült gyeprácsokból milyen burkolatot szeretne kialakítani?

Beton gyeprács burkolat

Semmelrock gyeprácskő

A gyeprács hézagain elfolyik az esővíz, és mégis tökéletesen szilárd a talaj. Semmelrock gyeprácskő a parkoló burkolataként

A szilárd burkolat és a zöld felület előnyeit ötvözi a Semmelrock beton gyeprács burkolata. Nem kell lemondania a füvesített pázsit barátságos látványáról és a szilárd burkolat által biztosított kényelmes közlekedés előnyeiről sem. Ha termőfölddel tölti fel a gyeprács kövek hézagait, akkor megmarad a zöldfelület, mert a hézagokban nő a fű. Az autójából kiszállva pedig a legnagyobb eső után sem lesz sáros a cipője, mert a gyeprácsra lépve tisztán közlekedhet. Az az előnye is megvan a gyeprácsok lerakásának, hogy hamar elszivárog a lehullott csapadék is.

A gyepfugás Ökogreen térkő

Semmelrock ökogreen burkolat

Gépkocsi parkoló szilárd burkolata az Ökogreen térkő

Nagyobb felületek szilárd burkolásának környezetbarát burkolata az kogreeen. Gépkocsi parkolók és garázsbehajtók kedvelt burkolóköve. Olyan szilárd burkolatot ad az Ökogreen gyepfugás térkő, ami a csapadékot is könnyen elszivárogtatja. A hézagokat pedig fel tudja tölteni kőzúzalékkal, vagy pedig a zöld felület érdekében füvesítheti is. Melyik megoldást választja parkolóhelye burkolásakor?

A két szilárd burkolat közül melyik tetszik jobban?