Egy rendezett kertnek ma már elengedhetetlen része a víz. Legfontosabb elemként a kertben található növények locsolását kell megoldani a nyári nagy melegben is a reggeli vagy az esti órákban.
Nemcsak a locsolás felettébb praktikus szempontja szerint lehet azonban jelen a locsolás a kertben, hanem sokkal látványosabb formában is. Egy gondosan megépített kertnek egyáltalán nem ritka eleme lehet ma már egy takaros kerti tó vagy éppen egy hangulatos, csobogó szökőkút.

A víz nemcsak a növényeket élteti, hanem halk, finom csobogása felborzolt idegeink kigubancolásában is felettébb eredményes lehet. Megnyugtatólag hat ránk, és valósággal kimossa idegeinkből a feszültséget. Az Ön felhúzott idegein is van mit csendesíteni néha?

Egy kisebb kerti szökőkút építését viszonylag könnyen meg tudja csinálni. Nem kell hozzá különleges tudás, és gyakorlat sem. A szökőkút építéséről az interneten mindennek utána tud nézni, és az építéshez sem lesz szüksége különösebb gyakorlatra. Ha a szeret a kertjében foglalatoskodni, akkor kellő utánanézés után egy kisebb szökőkút építésébe is bátran belekezdhet.

A szökőkút lelke a víztároló

A víztároló őrzi a szökőkutat állandóan mozgásban tartó vizet, amelyet a szivattyú keringtet. Nem nehéz kitalálni, hogy ennek a víznek állandóan rendelkezésre kell állni a rendszerben a szökőkút működéséhez.

Milyen szökőkutat szeretne?

  • Lehet, hogy kisebbet, lehet, hogy nagyobbat, de az biztos, hogy egy olyan szökőkutat, amelyben állandóan csobog a víz. A víz megtartásához meg kell akadályozni a víz elszivárgását.
kerti szökőkút építése

Építhet egy kisebb csobogót is a kertjében

Egy kisebb csobogót egyszerűen össze tud rakni a kertjében. Ha azonban egy talajba süllyesztett, nagyobb szökőkútra gondol, akkor ehhez már tószerű víztartóra van szükség, ahol a tómeder víztartalmát a tófólia tartja meg. Persze ez sem teljesen így van, mert a kerti tó és szökőkút építés akkora business lett, hogy már előre gyártott tómedreket is lehet vásárolni néhány tízezer forintért is. Attól függően, hogy milyen nagyságú és mélységű tómederre, szökőkútra gondol, válogathat az előre gyártott tómedrek között.

kerti tó kiásása

Kerti tó medencéjének kiásása a megfelelő mélységben

Ha pedig egy takaros kis kerti tóban szeretné kialakítani a szökőkutat, akkor a tómeder víztartalmának a megóvására tófóliára lesz szüksége. Ebben is vannak olcsóbb és drágább, tartósabb változatok is. Ilyenkor az igénye szerinti nagyságú és formájú tómeder medencéjét áshatja ki a kertjében, és ezt a medert kell kibélelni a tófóliával.

medenceszegély

Semmelrock La Linia gránitszürke medenceszegély

A tófólia sértetlenségének a megőrzésére érdemes a kiásott tómedert néhány centiméter vastagon homokkal feltölteni és erre fektetni a fóliát. Így sokkal tartósabb lesz a fólia. A meder szélénél leföldeléssel vagy néhány térkő ideiglenes lerakásával rögzíteni kell a fóliát, és már kész is van a tómeder a kerti szökőkúthoz.

Vagy ez a lélek inkább a szivattyú, ami a vizet keringteti?

Nem kell nekünk ebben igazságot tenni, és nem kell dönteni. A víz megtartása és a keringtetése is fontos a szökőkútban. Mindkettőre szükség van, és egyik sem tud meglenni a másik nélkül a szökőkút működtetésében.

A szökőkúthoz szükséges szivattyú kiválasztása elsősorban műszaki, technikai kérdés. A szivattyú vásárlásakor azt kell szem előtt tartani, hogy milyen mennyiségű vizet kell megforgatnia a szivattyúnak, és milyen magasra kell emelnie a vizet. Az egyszerű búvárszivattyú a szökőkút működtetéséhez nem lesz elég. Ezek a szivattyúk nem bírják az állandó, 24 órán keresztüli, folyamatos működtetést. A folyamatos, napi 24 órás működtetésű szökőkút szivattyúk a márkájuktól és a kezelésük, karbantartásuk szakszerűségétől függően évekig, 3-4 évig tudnak folyamatosan üzemelni, és keringtetni a szökőkútban a vizet.

Hova érdemes telepíteni a szivattyút?

Ha azt szeretné, hogy a szivattyú ne látszódjon a víz felszínén, akkor érdemes a felszíntől távol, a meder aljára telepíteni a szivattyút. Esztétikailag ez mindenképp a legjobbnak tűnő megoldás, a szivattyú élettartamának azonban ez nem fog kedvezni. A tómederbe bekerülő szennyeződések ugyanis a meder alján ülepednek le, és ha ezeket a szennyeződéseket fogja állandóan felszívni a szivattyú, akkor működtetésének élettartama lerövidülhet. A legjobb tehát egy szem elől elzárt olyan területre elhelyezni a szivattyút, ahol nem a meder alján van, és nem az elszennyeződött vizet fogja felszívni a mederből.

Mivel egy szökőkútnál állandóan fodrozódik a víz felszíne, ezért a vízfelszín közelében elhelyezett szivattyú sem fog látszódni a mederben.

Szerencsére ezek a kerti szökőkutakhoz és csobogókhoz készített szivattyúk elég masszívak, és nem igényelnek különösebb karbantartást. Elég az, ha havonta megtisztítja a lerakódott szennyeződésektől és a rárakódott vízkőtől. Ezzel a „karbantartási gondossággal” több évig is zavartalanul működtetni fogják kerti szökőkútját.

Tudja már, hogy milyen szökőkutat fog építeni?