A sziklakert építése a hely kiválasztásával kezdődik. Olyan helyet válasszon sziklakertje megépítéséhez, ahol bőven éri majd napfény. Érdemes tehát délre vagy délkeletre néző területen megépíteni a sziklakertet. Ha nagyobb sziklakertet épít, akkor a sziklakert északi, északnyugati oldalán lesz majd benne árnyékos, félárnyékos terület is. Ezért többféle növénynek tud majd megfelő helyet találni a sziklakertben.

A sziklakert helyének kijelölésekor arra figyeljen majd, hogy ne legyen fa alatt. A fa gyökerei ugyanis az évek alatt növekednek majd, és felnyomhatják a sziklakertbe rakott köveket. Emellett a fáról ősszel lehulló levelek is betakarhatják a sziklakertet, és ez nem tenne jót a sziklakertbe telepített növényeknek.

Ha lehet, akkor kerülje el a hely kijelölésénél a szeles, fagyzugos területeket is, mert egyik sem tenne jót a sziklakertbe ültetett növényeknek.

Ha a kertben van lejtős terület, akkor ezt érdemes kihasználnia, és ide építeni a sziklakertet. Ha viszont teljesen sík a kertje, akkor érdemes a sziklakertet a kert valamelyik sarkában elhelyezni. Egy sík kertben jobban fog mutatni valamelyik sarokban egy emelkedő földhalom, mintha a sík területen egy teljesen tájidegen dombot építene fel.

Sziklakert építéséhez mire lesz szüksége?

sziklakert építése

Sziklakert építése házilag. Szeretne egy ilyen sziklakertet építeni a kertjébe?

Ha sok kőre van szüksége a sziklakerthez, akkor érdemes a legközelebbi kőbányából hozatni a köveket. A szállítási távolság ugyan nagyobb lesz, ezért a szállítás többe kerül. A köveket azonban olcsóbban fogja tudni beszerezni.

  • Ha kevesebb kőre lesz szüksége, akkor ezt a kőmennyiséget egy közeli természetes kövek, terméskövek, burkolóanyagok forgalmazására szakosodott kereskedésben is beszerezheti.
  • Azonban számítson rá, hogy ezekben jóval drágábbak lesznek a kövek.

A sziklakert építéshez szükséges alpesi növényeket a növények forgalmazásával foglalkozó üzletekben be tudja szerezni. Ezekben a növényárudákban a talajjavításhoz szükséges anyagokat is be tudja szerezni.

Sziklakert építésének menete

Gondolja végig, hogy milyen sziklakertre van szüksége?

  • Ha egy kisebb sziklakertet szeretne építeni, akkor ezt meg tudja építeni saját maga is. Egy nagyobb sziklakert építését azonban alaposabban elő kell készíteni, és könnyen lehet, hogy érdemes lehet gyakorlott szakemberre bízni a kivitelezést.
  • Mindenképp gondosan válassza meg a sziklakert helyét. Mérje fel, hogy mennyi kőre lesz szüksége az építéshez, és azt is határozza meg pontosan, hogy milyen növényeket szeretne majd ültetni a sziklakertben.

Fontos, hogy ne legyen gyomos a sziklakerthez kijelölt terület. Ezért előtte meg kell tisztítani a gyomoktól a területet. Ez nagyon fontos, ugyanis a sziklakertben is kibújnának majd az évelő gyomok, és tönkretennék, elnyomnak a beületetett növényeket.

A sziklakert alapjának egy, a vizet könnyen elvezető, laza szerkezetű talajnak kell lennie.

  • Ha kertje talaja ilyen, akkor jó mélyen, 40-50 cm mélyen ássa fel a talajt, és erre terítsen le egy 10-15 cm vastag vízáteresztő réteget zúzottkőből vagy durva murvából.
  • Ha viszont ilyen laza szerkezetű, hanem kötött agyagos a talaj, akkor ezt már felásni is nehezen tudja, és ilyenkor a 10-15 cm helyett jóval vastagabb, ennek a dupla vastagsága is bőven lehet a vízzáró réteg.

Erre az alapra kerülnek majd a sziklakert kövei és a termőtalaj a sziklakert nagyságától és jellegétől függően.

  • Kisebb sziklakertnél követheti azt a sorrendet, hogy a nagyobb kövekből összeállítja a sziklakert dombját, és ezt fogja feltölteni termőfölddel. Ekkor a nagy kövek egy stabil alapot adnak a sziklakertnek.
  • Egy nagyobb vagy lejtős területen lévő sziklakertnél a nagyobb sziklákat és a kitöltő földet váltakozva beépítve is kialakíthatja a sziklakert formáját.

Ha a sziklakert dombjával elkészült, akkor érdemes feljavított – talajjavító anyagot tartalmazó – földdel beborítani a dombot, és érdemes hagyni ülepedni a földet egy ideig. Néhány hetet, egy hónapot mindenképp érdemes várni.

Ezután pedig következhet majd a felszínen jól látszó sziklakerti kövek elhelyezése, és a növények beültetése.

A természetes, sziklás talajt sokkal jobban meg tudja jeleníteni a szabálytalan alakú, mélyedéseket, repedéseket tartalmazó kövekkel, ezért a lerakáskor a köveknek ez a szabálytalan része legyen majd a látszódó rész, és a sima részükkel helyezze a köveket a dombra.

Érdemes alul elkezdeni a kövek elhelyezését, mert ekkor az alsó kövek már tartást adnak a dombnak, és a felülre kerülő kövek a beépített alsó kövek tartó hatása miatt is stabilabban fognak a helyükön maradni. Éppen ezért gondosan döngölje a talajt a behelyezett kövek körül, hogy még stabilabban álljanak. A természetesség megtartásáért kerülje a szabályos formákat, és változatos, természetes legyen a kövek lerakása.

Ahogy a köveknél is érdemes a nagyobb kövek elhelyezésével kezdeni, és folytatni majd a kisebbek elhelyezésével, úgyanígy járjon el a növényekkel is. Kezdje a nagyobb növények elöltetésével, és ezeket kövesse majd a kisebbek beültetése.

A sziklakertbe érdemes nyár végén és ősszel virágzó növényeket is ültetni, mert ezzel meghosszabbítja a virágzás idejét.