A rusztikus megjelenésű bontott tégla burkolat egyre kedveltebb megoldás az épületek belső és külső falainak burkolására is. A festett belső és kőporozott homlokzati falak egyhangúságát érdemes megtörni a természetességet tükröző bontott tégla burkolatok belső és külső alkalmazásával.

Az épületek belső falai mellett a külső homlokzati falak és a lábazat is burkolható a bontott téglából felvágott elemek fali burkolatként való alkalmazásával.

Az évtizedekkel, esetleg egy évszázaddal korábban égetett téglák még jobb minőségben, kézi gyártással készültek, ezért jobban lehet vágni, szeletelni ezeket a bontásból kikerülő téglákat szeletelt tégla burkolatok készítéséhez.

A szeletelt tégla kifejezetten jól használható azokban az esetekben, amikor az egész bontott tégla már nem használható. Ez pedig éppen a falburkolatokként való alkalmazásnál van így.

  • Padlóburkolatként ugyanis szükség van a teljes bontott téglára a padló megfelelő teherbírása érdekében.
  • Fali burkolatként azonban már nincs szükség arra, hogy a burkolat elbírja a testsúlyunkat. Sőt éppen a falra való felfogatás könnyebbsége érdekében kifejezetten előnyös, ha nem a bontott tégla teljes súlyát, hanem annak csak a töredékét kell a falon rögzíteni.

Belső burkolatként különösen kedvelt például a konyha, a nappali vagy az étkező falának burkolására, díszítésére.

Külső falburkolóként nemcsak a homlokzati falat, hanem a lábazatot is burkolhatja a szeletelt téglával. Sőt akár még a kerítés burkolására is jól használhatja.

bontott tégla burkolat

Barabás téglakő homlokzatburkolat

Külső burkolatként való használatnál a burkolat ki van téve az időjárás viszontagságainak. Itt elsősorban elsősorban az őszi és a téli csapadék szívódik fel a felrakott tégla burkolatban. Ez különösen a téli időszakban veszélyes a fagyás miatt.

  • Ennek megelőzésére érdemes a burkolatot impregnálni. Ezzel nemcsak karakteresebbé alakíthatja a burkolat színvilágát, hanem a vízzáróságát is növelni tudja.

A szeletelt téglák felhasználása a burkolás mellett még díszítő feladatot is elláthat, például a külső oldalon az ablak körüli díszítésnél.

Mediterrán stílusban épült épületek rusztikus burkolataként közkedvelt építőanyag a bontott tégla, vagy pedig annak fali burkolatként használt vágott, szeletelt fajtája.

Szeletelt tégla burkolatkénti felhasználásához a téglát a szélességi keresztmetszetében vágják fel szeletekre. A 10 cm széles téglát szeleteléskor 8 egyenlő vastagságú szeletre vágják fel, és ekkor a vágás után keletkezik két külső téglaszelet, és 6 darab belső téglaszelet.

A két külső téglaszelet lesz az igazán rusztikus hatású, eredeti téglát kifejező megjelenésű. A 6 darab belső szelet a vágás után már tökéletesen sima felületet ad. Mivel a 6 belső téglaszelettel szemben külső szeletből csak kettő lesz egy tégla felvágásakor, ezért a rusztikus hatású, kevesebb külső szelet mindig értékesebb a belső szeleteknél.

A két külső szelet rusztikus megjelenése a tégla égetési technológiájából is adódik. Ugyanis a tégla külső része előbb találkozik a nagy hővel, ezért az égetéskor a külső rész gyorsabban kezd el zsugorodni. Emiatt persze a külső részben sokkal nagyobb arányban lehetnek ebből a fokozott zsugorodásból adódóan égetéskor keletkezett hajszálrepedések. A belső szeleteknél ezek a hajszálrepedések már nem alakulnak ki. A külső, rusztikus felület a tégla belsejében már sima megjelenésű, élénkebb, márványosabb hatású lesz.

A téglaszeletek falra való felrakásakor érdemes megfelelő nagyságú fugaközöket hagyni. Ez azért fontos, mert így a nagyobb fugaközök a téglaszeletek közötti méretkülönbségeket is elfedik majd, és egyenletesen lehet kialakítani a burkolatot.

A vágás során ugyanis az egyes szeletek széleiről nem egyformán törnek le darabok, ezért a szeletek között lehetnek méretkülönbségek.

A rusztikus hatású felületek kialakításán túl még az a praktikus tulajdonsága is megvan ezeknek a burkolatoknak, hogy a korábban már eléggé elhasználódott, elkoszolódott felületeket láthatatlanná lehet tenni, és meg lehet újítani, anélkül, hogy vakolni, vagy festeni kelle a falat.

A szeletelt tégla burkolat kialakításának további előnye, hogy a szeletelt tégla burkolat rugalmas, flexibilis csemperagasztóval jól felrakható sima, vakolt falfelületekre, gipszkarton lapokra és még dűbelezéssel rögzített homlokzati hőszigetelő anyagokra. Ebből a szempontból ugyanolyan jól felrakhatók a lábazatsziteteléshez használt XPS szigetelőre is.

Kültéri ragasztásnál arra kell figyelni, hogy fagyálló, rugalmas csemperagasztót kell használni a ragasztáshoz.

Pecsétes, címeres tégla beépítésével a szeletelt tégla falburkolat egyhangúságát is meg tudja törni, és valódi egyedi megjelenést alakíthat ki a felragasztott fali burkolatban. Nem kell azonban túlzásba esni a pecsétes téglák használatában sem. Néhány ilyen címeres, pecsétes tégla beépítése már meg tudja szakítani a falburkolat unalmas egyhangúságát.