Milyen kertet szeretne? Milyen álomkert lebeg a szeme előtt?

A kertben személyiségünk szűrőjén át életre kel a természetről alkotott képünk. A kert adottságaiból kiindulva tükrözi a személyiségünket, és a természetről alkotott képünket is kifejezi. Kerttel kapcsolatos ötleteink és vágyaink zöld természetben való kifejeződése otthonunk körül. Otthonunk szabadtéri kibővülése, ami ötleteink és vágyaink természetben való megvalósulását fejezi ki.

A kertünkkel természeti formába önthetjük belső világunkat, vágyainkat, személyiségünket. A lehetőségeinkhez képest a mienk a döntés szabadsága. Kertünk lehet otthonunk stílusának természetben megjelenő meghosszabbítása, vagy akár a kert adottságait természeti formába öntő természetvédelem is.

álomkert

Milyen az Ön álomkertje? Hogyan néz ki? Milyen érzés lesz, amikor kiül a kertbe?

Átalakíthatjuk a kertet, és meg is őrizhetjük természetes formában. Egyetlen dolgot nem tehetünk, illetve egyetlen dolgot nem érdemes tenni, amikor a kertünk megtervezéséről és kialakításáról van szó.

  • Nem érdemes olyan kertet építeni, amiben nem éreznénk jól magunkat.
  • Nem érdemes olyan kertet épteni, amire rápillantva elégedetlenség tölt el bennünket.
  • Nem érdemes olyan kertet építeni, aminek az ápolását, gondozását már 1-2 év múlva is teherként éljük meg.

A kert kialakításakor szabadjára engedheti a fantáziáját, és megvalósíthatja álmait és vágyait. De csak akkor, ha tényleg ezt szeretné. Legyen olyan a kertje, amilyennek Ön szeretné. És ne valamilyen elvárásnak vagy külső kényszernek megfelelve készüljön el. Talán ez a legfontosabb. Az Ön kertje az Ön kertje legyen. Olyan, amilyennek szeretné.

Gyűjtsön ötleteket, tájékozódjon, járjon nyitott szemmel. Hagyja magát befolyásolni az ötletek gyűjtésének időszakában, utána azonban találja ki, és építse meg a saját kertjét, a saját álomkertjét.

Az álomkertjéhez vezető út mindenkinek más, hisz mindenkinek más az álomkert, az ő álomkertje. Éppen ezért az elkészült kertről való gondoskodás előtt időt és gondolkodást kíván. Lehet, hogy több időt kíván meg kertje megtervezése, az ötletek gyűjtésének az időszaka, mint magának a kigondolt tervnek az elkészítése.

Minden kert egyedülálló, és nemcsak azért, mert mindenki más, és mindenkinek más a személyisége, és ennek a személyiségnek a kifejeződése a kertben egyedi megjelenést kíván. Azért is más minden kert, mert minden kertnek mások az adottságai is. A kert tájolása, fekvése, talaja, növényzete, az időjárás az a kinduló állapot, amivel mint adottsággal számolni kell.

Ezekből az adottságokból kindulva tudja kertjét a vágyainak és a személyiségének megfelelően a saját képére, otthona stílusának kifejezőjére, szabadtéri meghosszabbítására formálni.

És ez egy örök kérdés is egyben. Mennyire legyen a kert egyedi, mennyire legyen a személyes vágyait kifejező, amikor a kertnek értelemszerűen vannak olyan alapvonásai, ami az adottságaiból és a kert természeti jellegéből fakad.

Azért, mert ahogy a házépítésnek, úgy a kertépítésnek is vannak stílusai, típusai, ami tükröződni fog az elkészült kert megjelenésében, növényzetében, burkolatában. Bármennyire is egyedi és személyiségünket tökröző a kert, akkor is vannak olyan kerttípusok, amelyekbe minden kert besorolható az egyedi vonásaival együtt.