Augusztus végén még forrón tűz az augusztusi nap sugara. Éjszaka azonban már jobban lehűl a levegő, és reggelente már hűvösebbek a hajnalok. Elkezdenek barnulni és hullani a falevelek. És bizony hullanak a térkő burkolatra is.

Falevelek összetakarítása

A térkő burkolatos kertekben az egyik fontos szeptemberi munka a burkolatra hulló falevelek összetakarítása. Lehetőleg többször is a hónap folyamán. Miért olyan fontos a lehulló falevelek összetakarítása?

  • semmelrock blokklépcső

    Semmelrock blokklépcső is rendszeres takarítást igényel a lehulló falevelektől

    Azért, mert a térkő burkolatra hulló levelek nedves, esős időben egy olyan bizonytalan filces felületté állnak össze, ami könnyen csúszóssá válik. Ez különösen a harmatos reggeli órákban lehet veszélyes. Főleg akkor, ha idősebb, nehezen mozgó nagymama, nagypapa is van a családban. Még rosszabb a faleveles nedves burkolat akkor, ha a kerti lépcsőre hullik rá.
  • A burkolat tisztán tartása szempontjából sem mindegy, hogy mikor takarítja el a lehulló leveleket. Ha napokig vagy hetekig ott maradnak a lebomló falevelek a burkolaton, akkor a levelek nedvei könnyen beívódnak a térkövek felületébe. A térkövek és kerti lapok felülete könnyen elszíneződhet, és barnás-sötétes színvilágra hajló lesz.

A lehulló falevelek mellett a burkolatra hullott és ott elbomló gyümölcsök is nagyon könnyen elszínezhetik a térköveket. Mit gondol? Térkő burkolata milyen látvány lesz majd tavasszal, amikor a márciusi nap sugarai újra felmelegítik majd a burkolatot?

Azért érdemes minél többször elseperni a lehulló faleveleket, mert ezzel is burkolata színvilágát őrzi meg. Minél tovább áznak és nedvesednek a burkolatra hulló falevelek és gyümölcsök térkő burkolatán, annál mélyebben beívódnak a térkövek felszínébe, és bizony nehéz lesz majd eltávolítani a kellemetlen elszíneződést.

A burkolatra hulló falevelek rendszeres elseprése mellett persze a füves pázsitról is érdemes összegyűjteni az avart, a lehulló leveleket. Ha az avart összegyűjtjük egy helyre, akkor ebből jó komposzt lehet tavaszra a talaj javítására.

Az avar összegyűjtése mellett is akadnak még feladataink az udvarban és a kertben szeptemberben. Azért, hogy jövőre is legyen majd dolgunk a kertben. Nézzük sorban ezeket a bokros teendőket.

Betakarítás és felkészülés a következő szezonra

A veteményeskertben a legfontosabb szeptemberi feladatok a betakarítás és a felkészülés a következő szezonra. A tavasszal elültetett palánták és elvetett zöldségek még bőven teremnek, sőt most érnek be. Lehet szedni a paradicsomot, a paprikát és az uborkát. A kisebb hideget is bíró káposzta, karalábé, sárgarépa és petrezselyem pedig még bőven fejlődik szeptemberben.

A fákról viszont érdemes leszedni a gyümölcsöket. Ha van málna, szeder vagy egres a kertben, akkor ezeket ilyenkor érdemes megmetszeni. A fákat viszont nem feltétlenül jó a telelés előtt, majd ráér a tavaszi fagyok elmúltával is. Azért, mert tavasszal már a téli fagy által megtépázott ágakat is le tudja majd vágni a gyümölcsfákról.

A veteményeskertben az őszi vetés előtt érdemes kigyomlálni a gazokat, és felgereblyézni, felkapálni a földet, mielőtt elvetné a magokat. A kigyomlált gazok és más növényi hulladékok is mehetnek a komposztra.

Gyepszellőztetés ősszel

A füves pázsitot érdemes fellazítani, felfrissíteni kicsit. Azért fontos a gyepszellőztetés, mert nyáron a gyep összetömörödik. Ezt tudja kezelni azzal, hogy fellazítja a talajt, megszellőzteti a gyepet.

Ez nem különösebben nagy munka. Kézbe vesz egy villát, és ezzel megszurkálja, majd a villa előre és hátra mozgatásával fellazítja a gyepet és az alatta lévő talajt. Ezt a gyepszellőztetést érdemes elvégezni a gyep teljes felületén.

A kikopott helyeken érdemes újra füvesíteni a gyepet. Ezt szeptemberben már meg kell csinálni, mert a fagyok előtt már az új hajtásoknak ki kell bújni, és meg kell erősödni, hogy a fagy ne tegyen bennük kárt. Érdemes magas kálium és alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával is táplálni a füvet. Éppen azért, hogy ne kopjon ki olyan könnyen.