A mulcsolás képes megvédeni a talaj nedvességtartalmát nyáron. A talajtakarás télen pedig az évelő növényeket védi a kifagyástól. A mulcsolás a talaj takarását jelenti.

Mulcsolás mire jó kertjében?

Minél nagyobb a hőség nyáron, annál nagyobb a talaj párolgása. Ha azonban be van takarva a talaj, akkor a takaró védi a talaj csapadéktartalmát. A nedvesség nem párolog el olyan könnyen. A talajban lévő nedvesség megtartását segíti elő a mulcsolás. A talajtakarással nemcsak a párolgás lesz jóval kisebb, hanem az öntözővíz szükséglet is. Mivel a talajtakarással védve van a talaj a párolgástól, ezért a locsoláshoz sem kell annyi víz. Télen pedig a fagytól védi meg a talajt.

mulcsolás

Mulcsolás a kertben. A talaj takarása megvédi a talajban lévő nedvességet

Mulcs szinte bármilyen természetben megtalálható anyag lehet. Leginkább a kertben található vagy felhasználható szerves anyagokat érdemes talajtakaróként használni. Mulcsként használhatja a levágott füvet, a kertből kikapált gazokat, a fákról lemetszett és felaprított faágakat, a fakérget vagy faforgácsot. Mulcs lehet azonban az istállótrágya és a szalma is.

Sőt még a zúzott követ is használhatja mulcsként. A talajtakaróként használt zúzottkő ugyan nem fog lebomlani a kertben, de megvan az az előnye, hogy nemcsak a talaj nedvességtartalmát védi, hanem még a gyomok kikelését is megakadályozza. A termőtalajt nem éri a napfény, ezért a gyomok sem tudnak kikelni, és egyébként sem tudnának a hajtások olyan könnyen áthatolni a mulcsként használt takaróanyagon.

Ha nem zúzottkövet, hanem valamilyen lebomló szerves anyagot használ talajtakaróként, akkor a lebomló talajtakaró anyag javítja a talaj ásványi anyag tartalmát, és növeli a termőképességét. A növények által a talajból kinyert tápanyagokat lebomló szerves anyagok pótolják, és ezzel visszaállítják a talaj termőképességét.

Ha műveli a kertet, akkor lebomló szerves anyagot érdemes használni talajtakarásra. Ezek közül azonban szinte bármelyiket választhatja. A legcélszerűbb azt választani, ami már eleve rendelkezésre áll a kertben, vagy pedig a legkönnyebben hozzá tud jutni.

Persze ha igazán jól szeretne választani a talajtakarók közül, akkor talaj nedvességtartalmának megtartásán és a gyomok távol tartásán kívül más szempontokat is érdemes szem előtt tartani.

  • Például azt, hogy nyáron a mulcsolás nemcsak a nedvességet tartja benn a talajban, hanem nap égető sugarait is felfogja. Ha világos színű anyagot, például szalmát használ mulcsként, akkor ez nem elnyeli, hanem visszaveri a nap sugarait, ezért nem melegszik át annyira az alatta lévő talaj, és még jobban megtartja a nedvességet.
  • Télen viszont érdemes inkább sötét talajtakarót használni, mert a sötét anyag magába szívja a nap sugarait, és melegebben tartja a talajt. Emiatt az őszi, téli mulcsolásra jobb megoldás lehet a szalma helyett az istállótrágya.

Mulcsolás a térköves teraszon

leier forum

Leier Forum ezüstszürke térkő burkolat mulcsolással fedett kerttel

Talajtakaróként nemcsak a kertben használhatja ezeket az anyagokat, hanem a térköves teraszon felállított virágládákban vagy a kerti magaságyásban is a virágládában és magaságyásban lévő termőföld nedvességtartalmának megvédésére.

Nemcsak kevesebbet kell locsolni a nagy melegben, hanem a talaj nedvességtartalma is egyenletesebb lesz. A mulcsolással jobb termőhelyet tud biztosítani virágainak és a magaságyásba elültetett zöldségeinek.

Milyen vastag legyen a talajtakaró?

Minél vastagabb a talajtakaró, annál jobban képes megtartani a nedvességet a talajban. Ezért legalább 5 centis legyen talaj takarására használt anyag. Persze a szükséges vastagság a talajtakarásra használt anyag sűrűségétől is függ.

Az istállótrágyából a 5 cm-es vastagság megfelelő takarást tud biztosítani. Ha viszont a levágott füvet vagy szalmát használja a talaj takarására, akkor ennek a szerkezete sokkal lazább lesz. Ezért ebből akár 10 cm-es vastagságot is kiszórhat a kertbe. Persze a korhadás és a csapadék hatására a levágott fű és a kiszórt szalma, hamar összeesik, ezért a talajtakarás után 1-2 héttel vagy egy kiadós eső után már sokkal tömörebb lesz a szalmából vagy fűből álló talajtakaró.