A szürke betonjárdán vagy a szürke színű Somló Trió burkolaton felejtik ott jobban a szemüket a látogatók? A kérdés eléggé költői, mert ugyan szürke és szürke között első hallásra talán nincs különbség, de amint rápillant a két burkolatra, ég és föld lesz a különbség.

A praktikus betonjárda is tökéletesen megfelel arra a célra, hogy egy nagy nyári zivatar után is száraz cipővel tudjon végigsétálni a burkolaton. A további praktikus szempontoknál azonban a betonjárda már nem bírja a versenyt a szürke színű Somló Trió térkő burkolattal:

  • Barabás Somló Trió térkő burkolat

    A Barabás Somló Trió térkő burkolatát ötféle színben választhatja kertejébe

    A Somló Trió térkövekből készült burkolat évtizedeken keresztül ellen fog állni az időjárás viszontagságainak. Ha megfelelően van lerakva a burkolat – vagyis meg van oldva a vízelvezetés a burkolat lejtésével a burkolat felszínén, illetve a fagyvédő réteg megfelelő kialakításával a burkolat alatt az alsóbb talajrétegekbe való elvezetéssel -, akkor térkő burkolatának nem fog megártani a fagy sem. Járda burkolata azonban biztos nem fogja ilyen sokáig bírni a téli időjárás nehézségeit. A telenkénti 20-30 fagyási és felolvadási ciklussal számolva olyan megpróbáltatás éri a járdát, hogy előbb-utóbb fel fog pattogzani a felülete. A fagyálló és kopásálló Somló Trió térkő burkolat tartóssága messze meghaladja a beton járdák élettartamát.

  • A betonjárda nagy felületén megjelenő szürke színe sem deríti jobb kedvre a járdán sétálót. Ezzel szemben a képen is látható Somló Trió térkövek vegyes méreteiből már a különböző méretek tetszőleges kombinálásával is szemre tetszetős burkolatot rakhat le a kertjében.

A térkő burkolatnak az az előnye sem elhanyagolható, hogy a fugák között a talajba beszivárgó csapadékkal biztosítja a talaj egyenletes vízutánpótlását, és a talaj levegőzését is. Ha egy fával beültetett terület járhatóságát szeretné biztosítani betonjárda építésével, akkor a fák a nagyméretű betonfelületek miatt nem egyenletesen jutnának az éltető vízhez. A változó méretű Somló Trió térkövekkel lerakott burkolatnál a fák vízigényének utánpótlása akadálytalanul érkezhet a gyökerekhez.

A Somló Trió térkövek tégla, kocka és hasáb formáiból könnyen és gyorsan ki tudja rakni a burkolat tetszőleges mintázatát. A burkolat lerakása ezekkel az alapvető geometriai formákkal nem lesz nehéz. A 10×20, 20×20 és 30×20 centiméteres térkövek együttesen, vegyes méretben vásárolhatók meg, és tetszőleges formák alakíthatók ki.

A 6 centiméter vastagságú térkövek kiválóan használhatók gyalogos és személygépkocsi forgalomra készülő burkolatoknál is.

Teraszok, kerti és ház körüli járdák, belső udvarok és kerti pihenőhelyek ugyanúgy burkolhatók a térkővel, mint a kertkaputól a garázsig lerakott gépkocsi bejáró. Egyetlen dologra kell figyelnie a lerakáskor, mégpedig arra, hogy a gyalogos forgalomra szánt burkolatnál elegendő 20-30 centiméteres alapozás helyett személygépkocsi forgalomra használt burkolatnál 30-40 centiméteres alapra van szükség. Ezt persze befolyásolhatja a talaj szerkezete is. Minél lazább a talaj, annál vastagabb alapra lehet szükség.

Burkolata tartósságát pedig térkő burkolata lerakásának, az alap előkészítésének a gondossága befolyásolja. Érdemes körültekintően végezni a térkövek lerakását, vagy inkább megfelelő referenciákkal rendelkező szakembert választani a burkoláshoz. Így fogja tudni biztosítani, hogy tényleg évtizedeken keresztül gyönyörködjön, és ne állandóan bosszankodjon térkő burkolatára pillantva.

Már a praktikus szürke burkolatból is tetszetős burkolatot alakíthat ki, akár járda, akár egy nagyobb felület burkolását szeretné megoldani.

Ha azonban a kagylóhéj és a capuccino melírozott színekkel is kombinálja még burkolatának megjelenését, akkor már egészen érdekes látványvilágot alakíthat ki burkolatán. A Somló térkövek a Pannónia térkő család legújabb tagjai.

  • Választott már?
  • A praktikus szürke vagy inkább az izgalmas capuccino és kagylóhéj színekben fogja meghódítani kertjét a Pannónia legújabb fejlesztése?