A kerti utat nemcsak aszfaltozással, betonozással vagy pedig a betonnál sokkal szebb térkövekkel lehet burkolni, hanem építheti az utat járdalapok lerakásával is, mégpedig többféle formában. Ehhez mindössze egyetlen feltételnek kell teljesülnie. Fontos, hogy az utat csak gyalogos forgalomra használják. Miért olyan fontos ez?

Classic-Line kerti út

Kerti út Classic-Line mosott kavicsos lapokból. Lépőkőként rakná le a lapokat? Vagy összefüggő burkolatot alakítana ki a járdalapokból?

Azért fontos a kizárólagos gyalogos forgalom, mert ilyenkor nem éri olyan nagy terhelés a burkolatot. Ezért nem szükséges az útnak komoly alapot építeni. Személykocsi forgalomnál már egészen más alapot kell rakni az út burkolata alá. Emellett pedig a 4 centiméteres járdalapok sem igazán alkalmasak a személykocsi forgalomra használt utak burkolására. A személykocsi forgalomhoz már 6 centi vastag burkolatra van szükség. Ezért személykocsi forgalomra használt útnál a 4 centis kerti lapok helyett már 6 centis térkövekre van szükség.

Gyalogos forgalomnál viszont már nem olyan fontos a nagy teherbírás. Sokkal fontosabb az, hogy az elkészülő járdalapokkal burkolt úton bármilyen időben végig tudjon menni száraz cipőben is. Ehhez „mindössze” arra van szükség, hogy a járdalapok kiemelkedjenek a talajból, és stabilan álljanak akkor is, amikor egy kiadós eső után felázik a kert.

leier classic line fifty burkolat

Leier Classic Line Fifty burkolat gyalogos forgalomra. Az ezüstszürke, középszürke és carbonszürke lapokat hogyan kombinálná burkolata lerakásakor?

A járdalapokkal burkolt gyalogútnak nemcsak a „szárazlábas közlekedés” az egyetlen előnye, hanem az is, hogy megvédi a gyepet a kikopástól. Ha a leggyakrabban használt nyomvonalon járdalapos burkolat lesz lerakva, akkor senki sem fog késztetést érezni arra, hogy az út helyett a füvet tapossa majd. Így lesz ez még száraz időben is. Ha a sűrűn használt nyomvonalon van a járdalapos út, akkor az emberek lusták lesznek majd letérni erről, csak azért, hogy feleslegesen koptassák a füvet.

Járdalapok lépésközre lerakva

Még összefüggő, folyamatos gyalogjárdára sincs feltétlenül szükség a kertben. Hangulatos és gyorsan lerakható sétányt alakíthat ki a kertjében, ha lépés közönként helyez el egy-egy járdalapot a kerti út leggyakrabban használt nyomvonalán.

A lépésközre lerakott járdalapok tökéletes közlekedést biztosítanak nemcsak a kertes családi házakban, hanem még társasházak kerti útjainál is. Az igaz, hogy nem használhatók arra, hogy társaságban andalogjon rajta, de arra tökéletesen megteszi, hogy száraz lábbal jusson keresztül a felázott füves területen is.
A másik fő előnye a könnyű lerakhatóság. A járólapok lépésközre való lerakása nem igényli a burkolathoz az alap készítését. Egyszerűen csak arra van szükség, hogy a kényelmes járást biztosító lépésközönként a talajba süllyessze a járdalapokat. Amint a lapok stabilan beágyazódnak a füvesített területbe máris biztosított rajtuk a kényelmes gyalogos közlekedés.

Nemcsak a beton járdalapok használhatók lépésközre elhelyezett gyalogútként

Bradstone tipegő

A Semmelrock Bradstone tipegőköveiből épített kerti gyalogút. A mészkőfehér, a homok vagy a réz-barna színvilágot választaná kerti útjának?

A natúr gyöngykavicsos járdalapok mellett a kör alakú tipegőkövek még jobban hasonlítanak a természetes kövekből épült úthoz. Nézze csak meg a képen látható burkolatot! Önnek is azonnal meglódult a fantáziája, amint elképzelte ezt a gyalogutat a kertjében?

A tipegőkövektől pedig már csak egy gondolat, és máris ott vagyunk, hogy tökéletes gyalogutat lehet építeni az út nyomvonalán földbe süllyesztett megfelelő méretű terméskövekből is. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a termésköveknek legalább egy oldala megfelelően sima legyen. Csak annyi a feladat, hogy ezzel a sima felületükkel helyezze el 1-1 lépés távolságra az út nyomvonalán.

A járdalapok, tipegőkövek és terméskövek lerakása

A kiválasztott lapokon kívül a gyalogút lerakásához elég egy ásó és egy gumikalapács. Az út nyomvonalán ásóval kiemeli a földet a járdalap vagy a tipegőkő formájának megfelelően, mégpedig kényelmes járásnyi távolságra egymástól. A járdalapok vagy tipegőkövek lerakásakor csak arra kell figyelni, hogy a füves területből alig álljanak ki a kövek, és ne billegjenek.

  • Ha a lap a lerakás után billeg, akkor nézze meg, hogy hol fekszik fel, és ott ki kell még emelni a felesleges földet, illetve jobban el kell igazítani a kő alatt a földet, és a gumikalapáccsal a végleges helyére igazítani.
  • A nagyobb lapokon könnyebb járni, a kisebb lapok pedig nem billegnek annyira, ezért ezeket pedig könnyebb lerakni.
  • Arra figyeljen a kövek lerakásakor, hogy ne álljanak ki nagyon a lerakott kövek, mert akkor az zavarná a fűnyíró akadálytalan mozgását a kertben. Ez pedig nem lenne jó. Ha megfelelő magasságban süllyeszti be a köveket a talajba, akkor a fűnyírót akadálytalanul tudja végigtolni a kertben, és a kereke a köveken sem fog fennakadni.

Amint lerakott 4-6 lapot, akkor már ki is próbálhatja, hogy milyen lesz majd rajta a járás. Ha kényelmes lépés távolságra vannak egymástól a kövek, és nem is billegnek, akkor nyugodtan folytathatja a kövek lerakását végig a tervezett út nyomvonalán.

Milyen gyalogút lesz a kertjében?

  • Járdalapokból épült?
  • Az Old Town tipegőkövekből tetszik igazán?
  • Vagy pedig ragaszkodik a terméskövekből építetthez?