A kertben fejlődő növények esővízzel való öntözése nemcsak gazdaságos, hanem környezetbarát megoldás is. Nemcsak azért, mert nem kell locsolásra használni a csapvizet. A lágy esővíz sokkal jobb a növények öntözésére és locsolására, mint a csapból locsolt kéményvíz. Ráadásul az esővíz enyhén savas hatása jót tesz a növények fejlődésének is.

A csapból folyó víz olyan lerakódást okoz a leveleken, ami miatt a nap sugarait sem tudja olyan jól hasznosítani a növény. Emiatt pedig lassabban fog nőni.

A lágy esővízzel szemben persze nemcsak a kemény csapvíz, hanem az erősen szennyezett és túlságosan savas esővíz sem tesz jót a növények fejlődésének. Persze az esővízben lévő szennyeződések ellen nem igazán tud mit tenni. Egy-egy hosszabb esőmentes időszak után persze egy kiadós zápor kimossa a levegőben szálló port és egyéb szennyeződéseket, ezért az esővíz is erősen szennyezett lesz.

A szálló por mellett azonban a levegőben füstgázok, vegyszerek és különféle savak is találhatók nagy mennyiségben. Különösen a sűrűn lakott, forgalmas területeken. Ilyenkor azonban a következő esőnél már jóval tisztább lesz az esővíz, hisz a levegőt is megtisztította a korábbi zápor. Persze nem akkor, amikor a következő eső előtt több hét telik el. Azért, mert ilyenkor újra megtelik a levegő füstgázokkal és különféle vegyszermaradványokkal. Ezeket pedig a következő eső újra ki fogja mosni a levegőből. És jól teszi, mert ezzel alaposan megtisztítja a szennyezett levegőt.

savas esővíz térkő

Térkő burkolat és a kert locsolása esővízzel

Az feltételezné, hogy a térkő burkolat sokkal kevésbé kényes az esővízben található szennyeződésekre és a savasságot okozó részecskékre.

Ez azonban nincs így. Az eső által a levegőből kimosott szennyeződés ugyanis még jobban meglátszik a térkő burkolaton, mint a növényeken. Ezeket a szennyeződéseket bizony az esővíz felszáradása után le kell takarítani a burkolatról. Márpedig egy érdes térkő burkolatról nem is olyan könnyű eltakarítani egy kiadós eső után a szennyeződéseket.

Az erősen savas esővíz savas összetevői pedig ugyanúgy meglátszanak a térköveken, mint a fák levelein. Ahogy a cementből és mészből kicsapódó mészkőfátyol hónapokon keresztül meglátszik a burkolaton, ugyanúgy az esővízből kicsapódó savas pára is csúnya foltosodást okoz a térköveken. Persze idővel vagy pedig az újabb esőzések hatására a foltosodás is fokozatosan lekopik a burkolatról.

Ezért a kevésbé savas, tiszta esővíz a burkolat locsolására is sokkal jobb választás. Persze csak akkor, ha lehet választani az esővizek közül.

Választani pedig csak akkor lehet, ha gyűjti az esővizet. Erre pedig kiváló megoldás a tetőtől a csatornán lefolyó esővíz összegyűjtése hordókba vagy pedig a földbe elhelyezett tartályokba.

Esővízgyűjtésnél persze az összegyűjtött esővíz minőségét nagymértékben meghatározza az, hogy hol él. Ha a sűrűn lakott belvárosban, vagy egy nagyforgalmú út mellett lakik, akkor a levegő is erősen szennyezett lesz a szállongó portól és a kipufogógázok szennyeződéseitől. Az esővíz minősége szempontjából akkor sincs jobb helyzetben, ha egy nagy gyár mellett lakik. Ebből a szempontból különösen a vegyipari tevékenységet végző gyárak körül erősen szennyezett a levegő.

A csapból folyó keményvíznél azonban még az ilyen nagy forgalmú vagy erősen szennyezett területeken összegyűjtött esővíz is jobb megoldás lehet a növények öntözésére és a burkolat időnkénti locsolására.