A pihenőkert a szabadidő pihenéssel, kikapcsolódással való eltöltésére épül. A korábbi évszázadok viszonylag kiegyensúlyozott életvitele helyett, ma már egyre többen intenzívebben éljük az életünket. Amikor dolgozunk, akkor korábban nem tapasztalt intenzitással tesszük azt. Ezzel szemben, amikor pihenünk, akkor viszont tényleg igyekszünk pihenni.

Ebbe pihenéssel és kikapcsolódással eltöltött időbe beletartozik az évente 1-2 alkalommal hosszabb időre kivett szabadság, amikor legszívesebben elutazunk valahova. Persze nem most, amikor sokkal biztonságosabb otthon maradni. Nemcsak a saját magunk, hanem mások biztonsága érdekében is.

pihenőkert

Szeret kiülni a kertbe pihenni, olvasni vagy beszélgetni családtagjaival?

A szabadság mellett a pihenéssel töltött időbe tartozik még az egyre hosszabb munkanapok utáni otthoni pihenéssel eltöltött idő, és a hétvégék kikapcsolódással eltöltött ideje.

  • Nem mindig megyünk el túrázni, hegyet mászni vagy a vízpart mellé felfrissülni 1-2 napra, hanem inkább otthon, a pihenőkertben igyekszünk feltöltődni.

A pihenőkert tehát a nevében is kifejezi azt, amire való, és pihenésre, és nem a kertben való rendszeres foglalatosságra. Egy ilyen kertben szépen tud pihenni.

Éppen ezért a növényzettel dúsan borított természetes kertekkel szemben a pihenőkertben a kaviccsal felszórt, kövekkel borított területek vannak túlsúlyban. Ez nem véletlen. Ugyanis ezek a kaviccsal felszórt, szilárd burkolattal ellátott területek nem igényelnek külösebb ápolást, gondozást.

Legalábbis sokkal kevesebbet, mint a veteményes kerttel vagy virágágyással borított kertek. És még a tájjellegű parkosított kertekkel szemben is kevesebb időt kell a kert kialakítása után annak fenntartására fordítani. Ugyanis a kaviccsal felszórt sétány, vagy a szilárd burkolattal ellátott udvar vagy medencepart nem igényli a rendszeres fűnyírást sem.

A kert fenntartására fordított minél kevesebb idő ugyanis nagyon fontos az alapvetően pihenésre szolgáló kerteknél. Ezen kertek tulajdonosainak ugyanis igencsak kevés idejük, akaratuk és elszántságuk van arra, hogy féltő szeretettel foglalkozzanak a kertjükkel, és dolgozzanak benne.

A pihenőkert a nevében is kifejezi azt, amire való, a pihenésre és nem a kertben való foglalatosságra.

A feltétlenül szükséges növényzetet is a minél kevesebb elfoglaltságot szem előtt tartva alakítják ki.

A kertbe ültetett fákat és bokrokat nem kell állandóan kapálni, gyomlálni. A bokrokat, a sövényt elég évente egyszer megnyírni, szemben például a füves pázsittal.

A pihenőkert funkcionálisan szükséges módon kialakított fontos területei a kertben kialakított medence, a szalonnasütésre, grillezésre alkalmas tűzrakóhely, a gyerekeknek játszóhelyül szolgáló homokozó vagy játszókert, az autó biztonságos tárolására szolgáló garázs megközelítésére megfelelő útra van szükség. A medencéhez vagy a játszókerthez akár egy kerti ösvényen, vagy egy lépőkövekből kialakított kerti sétányon is kényelmesen el lehet jutni a házból kilépve.

A garázsbejáró burkolata azonban ennél mindenképp stabilabb kialakítást igényel. Éppen ezért a kertkaputól a garázs bejáratáig tartó kocsibejáró a pihenőkertben megfelelő szilárd burkolatot kap.