A kerti úszómedence építés egyik legfontosabb szempontja a víz tisztán tartása. Ezért érdemes a medencét olyan helyre építeni, ahol nem kell tartani attól, hogy ősszel a lombhullató fákról a levelek belehullanak a vízbe. Ezek a levelek ugyanis a vízbe kerülve elbomlanak, és szennyezi a medence vizét.

Az úszómedence kockázatos a kertben akkor, ha gyerekek is vannak a háznál. Lehetne azt is tanácsolni, hogy a gyerekek felügyelet nélkül ne tartózkodjanak a kertben. Ez azonban nehezen lenne megvalósítható. Ezért kivitelezhetőbb az, hogy az úszómedencét fedje be akkor, amikor nem használja. Erre például alkalmas lehet egy hőszigetelő takarófólia is. Ez nemcsak biztonságosabbá teszi a kertet a gyerekek számára, hanem a szennyeződésektől is megvédi a vizet. Emellett még a víz hőveszteségét is csökkenti.

Mindenképp érdemes olyan fóliát választani, amit könnyen tud használni, és könnyen tudja a takarót felrakni a medencére, és a levétele is könnyen megy.

Nyáron azonban nem lenne egyszerű minden nap kitakarni majd újra befedni a medencét a gyerekek védelme érdekében. Ezért érdemes azon is elgondolkodni, hogy kerítéssel veszi körbe, amin egy zárható kapun lehet keresztülmenni.

Nem lenne szerencsés, ha az úszómedencére rá lehetne látni, akár az utcáról, akár a szomszédos kertről. Ezért érdemes olyan magas sövényt vagy kerítést építeni a medence köré, ami megakadályozza a kíváncsi tekintetek leskelődését. Egy falécekből épített kerítés a rajta futó kúszónövények számára is ideális terep, és a kúszónövényekkel egy igazán átláthatatlan falat képez majd a medence körül. Egy kúszónövényekkel sűrűn benőtt kerítés a széllel szemben is jó védelmet nyújt majd.

Semmelrock Picola fövenybarna burkolat

Semmelrock Picola mosott fövenybarna burkolat a csúszásmentes közlekedéshez

Az úszómedence peremét a biztonságos közlekedés érdekében csúszásmentes burkolattal érdemes ellátni.

  • A mosott felületű gyöngykavicsos járdalapok akkor sem csúsznak, amikor a víz kifröccsen a burkolatra, vagy amikor a harmattól nedves a burkolat.
  • Akár papucsban, akár mezitláb biztonsággal közlekedhet rajta. Nem fog elcsúszni a gyöngykavicsos, mosott felületen.

A medencekörüli burkolat azért is fontos, mert ez a burkolatsáv megvédi a medencét a virágágyásokból vagy pedig a füves pázsitból esetlegesen vízbe kerülő szennyeződésektől is.

A medence körüli burkolat kialakításakor arra is érdemes figyelnie, hogy a burkolat ne a medencébe lejtsen, hanem kifelé. Ezzel ugyanis eléri azt, hogy egy-egy nagyob zivatarkor a szennyezett esővíz ne a medencébe folyjon bele, hanem a medenceburkolat körüli füves területre fog elfolyni, és ott fog elnyelődni. Ezzel is a medence vizének a minőségét védi meg.

A medence egyik oldalán a burkolt terület legyen szélesebb, és ekkor itt nemcsak a biztonságos közkeledésre fog szolgálni, hanem pihenésre is. Erre a széles burkolt területre tudja kirakni a napozóágyakat. Ide érdemes kirakni egy asztalt körülötte székekkel. Itt kényelmesen tudnak beszélgetni is két csobbanás között.

Az sem mindegy ám, hogy a medence körüli burkolt terület milyen kertben található. A medenceszegélyt körülölelő füves pázsit a tollaslabdázásnak, labdázásnak és a gyerekek egyéb játékának lehet a kedvenc terepe. A bokros, fás, ligetes rész pedig kellemes árnyékot is ad majd a tikkasztó nyári melegben. Arra azonban figyeljen a medence elhelyezésénél, hogy a fák a kertben árnyékot adjanak ugyan, de lombjukkal ne hajoljanak a medence fölé, mert akkor ősszel a medencébe hulló falevelek hamar elszennyeznék a vizet.

Talán még arra is érdemes gondolni, hogy a nap melegét használja fel a medence vizének a fűtésére. Ha napelemeket telepít az úszómedencéhez, akkor ezeknek a napelemeknek a teljesítményével is növelheti a víz hőmérsékletét. Ezzel pedig meg tudja hosszabbítani azt az időszakot, amikor úszásra, fürdésre használni tudja a medencét.