A hegyoldalban kialakított kertek házainak ablakaiból és teraszairól csodálatos kilátás nyílik az előttünk elterülő tájra. Nem véletlenül szeretne talán Ön is egy ilyen panorámás telken épült ház boldog tulajdonosa lenni.

Miért szeretne panorámás telken építkezni?

panorámás kert

Kilátás a panorámás kertben

Egy sík területen mindig könnyebb a házat felépíteni, mint egy hegy vagy domb oldalába. Mégis sokan nem a könnyebb utat választják otthonuk megépítéséhez. Hiába a mostoha telek adottságok, hozzákezdünk a páratlan kilátást adó telken a ház tervezéséhez, építéséhez. Vajon miért?

Leginkább talán a várható látványért. Azért, hogy kiülhessen megépült háza teraszára, és gyönyörködhessen az elterülő tájban. Aztán persze nemcsak a páratlan látvány szépségéért, hanem a presztízsért is. Azért, hogy elmondhassa magáról, hogy nem egy átlagos, hanem egy hegyoldalba épült, pazar kilátást biztosító otthona van.
A látvány szépsége vagy a presztízs vágya az erősebb indok? Nem lehet tudni. Talán saját maga sem tudna erre a kérdésre válaszolni. És talán nem is kell válaszolni rá. Elég az, ha erősen vágyik rá. Annyira erősen, hogy előbb-utóbb megépül pazar kilátást biztosító otthona a kiválasztott hegyoldali telekre.

A panorámás telek adottságaival meg kell küzdeni

A látvány vágya önmagában persze még kevés az otthon megépítéséhez. A hegyoldalban a természeti adottságok által támasztott követelményekkel is meg kell küzdeni. A szép látványért cserébe ilyen mostoha körülmények között is biztosítani kell az épület szerkezeti stabilitását és biztonságát.

Ez persze nemcsak azt jelenti, hogy várhatóan jóval nagyobb kiadással járhat a ház felépítése, hanem azt is, hogy az otthon tervezését a talaj szerkezeti vizsgálatával kell kezdeni, és a vizsgálat eredményétől függően lehet tervezni az épületet.

Nem kivételes helyzet ez, hogy meredek hegyoldalak mentén is épülnek ma már családi házak. A követelmények viszont ezeken a területeken jóval nagyobbak lehetnek, mert az épület szerkezeti stabilitását és lakhatóságát a mostoha körülmények között is biztosítani kell. Ehhez sokszor olyan szerkezeti megoldásokra van szükség, amelyek egyáltalán nem szokványosak, és általánosan használatosak családi házak építésekor.

Az Ön telkének milyenek az adottságai?

  • Milyen a lejtése a kertnek? Mennyire meredek?
  • Milyen a talaj szerkezete?
  • Mire kell még különösen odafigyelni az építkezés során?

A pazar kilátás lényege az elterülő tájra való zavartalan rálátás. Ebből már következik is, hogy háza tájolásakor úgy kell megtervezni a házat, hogy a hegyoldal a ház mögött legyen. Ez persze rögtön felveti azt a kérdést is, hogy mennyire épüljön bele a ház a hegyoldalba?

Ha jó kilátást szeretne, márpedig jó kilátást szeretne, hisz azért építkezik hegyoldalba, akkor a lakószintnek ki kell emelkednie, és megfelelő kilátást kell biztosítania az elterülő tájra. Ebből következik az is, hogy széles és jó kilátást biztosító ablakok beépítésére van szükség.

Az épület szerkezetének pedig ugyanolyan stabilnak kell lennie, mintha nem is küzdene a kert adottságaival, és a kényelmes lakhatóság is fontos ám az éjszaki kényelmes alvásához, a mindennapi életükhöz. A ház praktikus belső elrendezése és komfortossága tehát a pazar kilátás mellett is fontos.

A talaj szerkezete két dolog miatt is alapvető fontosságú:

  • Egyrészt megfelelően szilárd-e, hogy stabil alapot biztosítson az építkezéshez? Másrészt véshető, ásható alakítható-e annyira, hogy megépüljön a ház?
  • Másrészt pedig az építkezés utáni állapot is ugyanolyan fontos. Senki sem szeretne egy lepusztult, szikár kősziklán élni az otthonában, még akkor sem, ha az tökéletes stabilitást biztosít, akkor sem. Zöldellő növényeket szeretnénk látni magunk körül a kertben is. Márpedig ezt egy meredek hegyoldalon, nem is olyan egyszerű biztosítani.

Egy nagy meredekségű kertben egy lezúduló nyári zivatar könnyen lehordhatja a völgybe a még meglévő vékony termőréteget is. Ha a talajeróziót el szeretné kerülni, akkor például terméskövekből épült támfalakkal vízszintes területekre kell tagolnia a kertet.

A terméskőfal helyett rézsűkövekből is épülhet a kertet átalakító és a termőföldet megtartó támfal. Egy ilyen átalakítás azonban az egész domboldal kinézetét jelentősen megváltoztathatja, ezért könnyen előfordulhat, hogy az önkormányzat nem engedélyezi. Vagy pedig ha engedélyezi is, akkor is meg kell felelni bizonyos követelményeknek, amelyek a település területrendezési szabályaira vonatkozik.

Egy meredek hegyoldalban a termőréteg megőrzése mellett a járhatóságot is biztosítani kell, ezért erre jól használhatók a lépcsők, a kertbe beépített lépcsőblokkok. Az is fontos szempont, hogy a nagyon meredek és hosszú kertekben a lépcsőt nagyjából 10 méterenként pihenő szakaszokkal kell megszakítani. Ezeket a pihenő területeket érdemes a lépcsőlapokkal harmonizáló kerti lapokkal burkolni.