A télikertek nagyrészt hasonló szerkezetek, de többféle anyagból is készülhetnek. Jól ismertek a fából és az alumínium keretek felhasználásával készült télikertek is. Ma már azonban gyakran készülnek télikertek műanyag profilok felhasználásával is.

A keretanyagok mellett az üvegfelületek kialakítása és minősége is sokféle lehet, csakúgy, mint a télikert készítéséhez beépített nyílászárók. És ekkor még nem is beszéltünk a nyári hőségben szükséges szellőztető ablakok és különféle árnyékolási lehetőségek megoldásának változatos lehetőségeiről.

A télikert a természetes fény által jól megvilágított kiegészítő helyiség a ház mellett. Az üvegfelületeken beáramló napfény melege biztosítja a kellemes hőmérsékletet a téli időszakban. De ha ez a meleg kevés, mert lakószobát rendez be a télikertben, vagy trópusi növényeinek szeretne a hideg téli időszakban is kellemes élőhelyet biztosítani, akkor fűthetőre is kialakíthatja.

A télikert – hacsak lehetséges – déli tájolású legyen, hogy a nap természetes fényét és melegét a téli hideg időszakban is beengedje az üvegfelület. Ez persze azzal is jár, hogy nyáron a tikkasztó hőséggel szemben az árnyékolást is meg kell oldani, és szellőztető ablakokra is szükség van.

Nappali szoba kialakítása a télikertben

télikert

Kellemes hangulatú nappali szoba a télikertben

A télikertben kialakíthat egy kellemes hangulatú nappali szobát is, a nappali minden szükséges kényelmével együtt. Ha így tesz, akkor otthona hasznos alapterületét növelte meg a télikert építésével. Ebben az esetben a télikert berendezése akár ugyanolyan igényességű is lehet, mint otthona nappali szobájának kialakítása.

Természetesen ehhez a házzal egybeépített télikertet megfelelően szigetelni is kell, és a berendezése nem lesz olcsó mulatság. De nagy előnye, hogy kialakít egy olyan helyiséget, ahol még fűtés nélkül is kellemesen eltölthetik az időt kora tavasztól késő őszig.

Ha pedig emellett még fűthetővé is alakítja a télikertet, és a vízszigetelés mellett megoldja a hőszigetelését is, akkor pedig egész évben egy természetes fényben bőségesen úszó lakóhelyiséghez jut.

A télikertben kialakított nappali padlóburkolata átmenet a beltéri és a kültéri burkolat között. A burkolat készülhet fából, vagy kőburkolatot is kaphat. Ha parketta vagy laminált padló burkolatot kap a helyiség, akkor igazán otthonosan érezhetik majd magukat benne. Pontosan úgy, mint otthonuk egyik újabb szobájában.

Ha viszont könnyebben tisztán tartható, és kevésbé kényes burkolatot szeretne, akkor érdemes kőburkolatban gondolkodnia. Mivel lakóhelyiségről van szó, ezért beltéri és kültéri kőburkolatban is gondolkodhat, hisz a fagyveszély nem fogja fenyegetni a burkolatot.

A természetes kőburkolatok mellett térkő burkolata is lehet a télikertnek. Akár még kombinálhatja is a télikert burkolatát, és a fapadló burkolat mellett a fapadló színével színben is harmonizáló homokszínű burkolatot alakíthat ki a kerti lapok felhasználásával.

Ha a világos homokszín helyett sötétebb árnyalatot választ télikertje burkolatának, akkor még a szennyeződések sem fognak annyira meglátszani a burkolaton. Különösen kedveltek a sötétbarna és szürke földszínek különféle árnyalatai. A vörös, téglahatású burkolólapokat is gyakran választják a télikertek burkolásához.

Sokan választanak azonban többszínű, színátmenetes burkolólapokat a padló burkolataként. Ez két előnnyel is jár:
A burkolólapok színátmenete természetes hatású felületet ad, ami megszólalásig hasonlít a terméskő és hasított kő burkolatokhoz.

Emellett még praktikus is, hisz a színátmenetes lapokon sem látszanak meg a szennyeződések.
A szabadban lerakott kerti lapokhoz képest a télikertben másképp kell burkolni. Ugyanis, amikor a takarításról van szó, akkor a térkövek fugáiba besöpört homokkal a lakótérben nemigen tudna mit kezdeni. Ezért az ágyazóhomok helyett a burkolólapokat flexibilis ragasztóval érdemes leragasztani, és a burkolólapok közötti fugákat műgyanta vagy pedig cement alapú fugázóval érdemes feltölteni. Ezek használata könnyen tisztán tarthatóvá teszi a burkolatot.

Üvegház kialakítása a télikertben

Ha télikertje van, akkor ebben üvegházat is működtethet. Lakószoba helyett növényeinek áttelelő helyét is kialakíthatja a télikertben.

A télikert üvegfala mögötti kellemes térben a teraszán lévő trópusi növények kellemesen áttelelhetnek. Közkedvelt nálunk a leander, amely a szabadban nem bírná ki a téli hideget. Az üvegház kellemes melegében azonban olyan jól érzi magát, hogy egész télen virágozni fog.

Ha pedig veteményeskertje van, akkor a télikertben palántákat is nevelhet. Ezek a palánták a télikertben nevelődnek, és a tavaszi fagyok elmúltával azonnal ültetheti is ki a kertbe az előnevelt palántákat. Sokkal hamarabb lesz így termése a zöldségeknek. Nagyszerűen nevelhet a télikertben paradicsom, paprika és uborka palántákat. Emellett azonban a karalábé, káposzta és karfiol palánták is vígan növekedhetnek az éltető napfény üvegfalak mögötti melegétől.

Most pedig felvetődik Önben talán, hogy miért beszélek a télikertről júliusban, a legnagyobb kánikulában?
Kérdése első hallásra teljesen jogos.

Azonban ha belegondol, akkor 3 hónap múlva már itt az ősz, és utána pedig hamarosan megjönnek a hideg téli napok is. Ha egy természetes fényben úszó télikertben szeretné tölteni a téli hétköznapok estéit, vagy pedig üvegházat szeretne kialakítani a növényeinek, akkor most még éppen időben van, hogy a hideg idő beköszöntére elkészüljön télikertjével. Tudja már, hogy milyen lesz a télikertje?