A tetőkert építéssel nyilván egy kicsivel több zöld felületet szeretne látni maga körül. Milyen tetőkertet szeretne kialakítani? Ha tetőkert építésen gondolkodik, akkor több kérdést is végig kell gondolnia.

Hova építhető tetőkert?

Tetőkertet bármilyen építmény felé építhet. A lapos tetőjű építmények a megfelelő helyek tetőkert építéséhez. Nemcsak lapostetős lakóházak, hanem garázsok, vagy bármilyen más lapos tetejű melléképület teteje megfelelő hely lehet. A teraszon is kialakíthat zöldtetőt.

A tetőkertek építésével az ember talán egy kicsit a saját lelkiismeretét is megnyugtatja. Első hallásra talán furcsának találja ezt?

Lehet, hogy első hallásra valóban furcsa, de ha jobban belegondol, akkor bizony lehet ebben valami. Városainkban egyre kevesebb hely van az építkezésre, ezért minden talpalatnyi beépítendő terület igencsak értékes az építtetőnek. Ezért minden talpalatnyi helyet igyekszünk hasznosítani, sokszor talán már túlzásokba is esünk. A tetőkert építéssel a fejünk felett adjuk vissza azt a zöldfelületet, amit a talpunk alól elvettünk.

Átrendezzük környezetünket. Kertjeink – legalábbis egy részük – a tetőre költözik.

Új épületek építésekor eleve a tervbe vett zöldtetőnek megfelelően készülnek el már a tervek is. Meglévő épületek átalakításakor már nem biztos, hogy minden olyan gördülékenyen tud menni. Zöldtető építéséhez statikus szakvéleményére van szükség. Statikus tudja meghatározni, hogy hova és milyen tetőkert építhető. A szakvéleményben azt is előírhatja a statikus, hogy milyen megerősítésre van szükség egy esetleges zöldtető kialakításához.

Akár szükséges a födém megerősítése, akár nem a tetőkert építéshez, arra biztos számíthat, hogy a födém szigetelését gyökérállóvá kell alakítani.

tetőkert építés

Tetőkert építés lapostetős háza tetejére

A lapostetős házak eszményi helyei a tetőkerteknek. A helyi önkormányzatok sokszor előírják a tulajdonosoknak, hogy a zöldfelület arányát növeljék a lapostető beépítésével. Ezeknek az előírásoknak a betartásával nemcsak a kötelezettségeknek felelnek meg az építtetők, hanem kifejezetten kedvező hatásai is vannak a tetőkertnek.

  • A zöld növényzet nemcsak gyönyörködtet, hanem párologtatásakor hűti is a környezetet. A zöldtetőn kialakított talajréteg és az elültetett növényzet hőszigetelő hatású. A zöldtető nyáron hűti, árnyékolja, télen pedig szigeteli a tetőt.
  • Amikor a megszokott, kavicsos fedéssel borított lapostető a nyári kánikulában akár 70-80 fokra is képes felhevülni, addig a tetőkert árnyékolja a tetőt, és még a legnagyobb kánikulában is csak a levegő hőmérsékletére melegszik fel.
  • Télen is úgy viselkedik a zöldtető, mint egy szigetelő réteg. Amikor a lapostető akár mínusz 15-20 fokra is lehűlhet, addig a zöldtető hőmérséklete sokkal kevés jár ilyen szélsőséges tartományokban.
    A zöldtető a lapostető akár 70-80 fokos hőingadozását is jelentősen mérsékli, akár a felére csökkenti a tető nyári csúcs és téli minimum hőmérsékletének a különbségét.
  • Emellett pedig még a tető vízszigetelését is védi, és az UV sugárzástól is védi a tetőt. Ezzel pedig a víz és hőszigetelés élettartamát növeli meg jelentősen.

Az épület hőszigetelése mellett a hangszigetelést is javítja.

A tetőre hullott csapadék sem folyik el a csatornába, hanem elnyelődik a termőrétegben, a tető megtartja, és az eső után lassan visszapárologtatja a levegőbe.

A növényzet megköti a szálló port, miközben még oxigént is termel.

Anyagias, „pénzből élünk” világunkban pedig pénzben kifejezhető előnye is van a tetőkert beépítésének, hisz nemcsak szép, hanem még az épület értékét is növeli.

Olyan helyen is biztosíthat egy talpalatnyi zöldfelületet, ahol másra esély sincs. Milyen tetőkert építésén gondolkodik tehát?

Milyen lehet a tetőkert?

A zöldtető a kialakításától függően kétféle lehet.

Egyszerűbbek az extenzív típusú tetőkertek, ahol öntözőrendszer nélküli, 10-15 cm vastag földréteg lerakásával alakít ki tetőkertet a kisebb növények számára. Ezek a tetőkertek a 10-15 cm vastag földréteg, és az öntözőrendszer hiánya miatt sem alkalmasak fák és bokrok ültetésére, de kisebb növények vagy füves pázsit kialakítására alkalmas ez. Olcsón és gyorsan el tudja készíteni, és különösebb gondozást sem igényel majd a tetőn kialakított kert.

Már ezzel a kerttel is teljesíti az önkormányzat előírását, hisz ez a kert is elnyeli a csapadékot, és eső után visszapárologtatja azt. A port is megköti, és még oxigént is termel. Persze korántsem annyit, mint egy intenzív tetőkert.

Arra persze számolhat, hogy a 10-15 centis földréteg kisebb teret ad a növények fejlődésének, és inkább igénytelen, sziklakerti növényeket tud a kertben ültetni. Ennek is van előnye persze.

A fák és bokrok árnyékot adó hűvöse helyett itt kerti bútorai fölé napernyőkkel tud hűs árnyékot varázsolni.
Kerti bútorait pedig földszínű és a természetes tégla hatását keltő térkő burkolat építésével helyezheti el a tetőkertben.

Az intenzív típusú tetőkertek már vastag földréteggel vannak kialakítva. Ezek már fák és nagyobb cserjék számára is megfelelő vastagságú és minőségű termőtalajt biztosítanak. Ezekkel a tetőkertekkel persze már jóval több munka van, és a kialakításakor is több munkára, és körültekintésre van szükség.

Ki kell alakítani a növények öntözőrendszerét is, mert a növények vízellátására oda kell figyelnie. Ez nem véletlen, hisz a tetőn jóval magasabb hőmérsékletek alakulhatnak ki. Ezeknek a kerteknek a tartós működését a kialakított talaj vízáteresztő és termőképességének a biztosítása teszi lehetővé, ezért a vízellátás mellett a lefolyók és túlfolyók tisztán tartására is oda kell figyelnie.

Éppen ezért a tető hő és vízszigetelése fölött ki kell még alakítani a talajban a vízgyűjtő, vízszűrő és elvezető rendszereket, rétegeket is. Ha kerti szökőkút is készül, akkor még a vízszivattyú elhelyezését is végig kell gondolni a rendszer legmélyebb pontjára elhelyezve.

A kerti szökőkút kialakításától kezdve alakíthatja ki a kerti térkő burkolatok, valamint a fák, cserjék és egyéb növények megfelelő helyét. Ezzel tulajdonképpen egy jól működő kertet varázsol az épület födémére.