Ha korábban nem hullott még le a fák levele, akkor októberben is össze kell gyűjteni a térkő burkolatról és a füves pázsitról is lehulló leveleket. A falevelek összegyűjtése egészen addig folyamatos őszi munkát ad, amíg hullanak a fáról a levelek.

Októberben már nemcsak az éjszakák és a hajnalok hűvösebbek, hanem a nappalok is. Sőt nemcsak hűvösebbek, hanem egyre rövidebbek is. Ha a munkájából hazaérve szeretné elvégezni a kerti feladatokat, akkor bizony egyre jobban igyekeznie kell, hogy még világosban kész legyen kerti teendőivel.

Az ősz beköszöntét nemcsak az Ön napirendje, hanem a növények is egyre jobban érzik. Októberben már napról-napra alacsonyabban jár a nap, és egyre gyengébb az ereje is. A növények egyre kevesebb éltető napfényt kapnak, és kezdenek felkészülni a télre. A napfény csökkesével párhuzamosan kezdenek felkészülni a télre azzal is, hogy előbb csak lelassul, majd később le is áll a nedvműködésük. Tápanyagot is alig vesznek fel a földből. Leginkább az átteleléshez szükséges energiát a szénhidrátot és a cukrot építik be. Az eleven gallyak és vesszők megfásulnak. A fák és az évelő növények készülnek a télre.

Október végén már érdemes mindent betakarítani a kertből. A paradicsom, paprika és uborka addig terem, amíg egy hideg hajnalon le nem fagy a termés. Ezért ilyenkor bizony már érdemes figyelni az időjárás előrejelzést is. Ha fagyot mondanak másnap hajnalra, akkor nem érdemes tovább kinn tartani a paradicsomot és a paprikát. Érdemes leszedni, mert benn a kamrában még hetekig eláll. Ha kirakja a napos ablakba, akkor még meg is pirosodik a félig érett paradicsom. Viszont, ha a hajnali fagyban lefagy, akkor 1-2 nap alatt tönkremegy a zöldé és a félig érett paradicsom is. Ezért még zölden is érdemes leszedni a paradicsomot, és elrakni télire savanyúságnak.

Októberben a krumplit is érdemes már felszedni a földből. Akkor szedje fel a burgonyát, amikor napos, száraz az idő, mert a porhanyós földből sokkal könnyebb lesz felszedni a krumpli szemeket. Sáros, vizes földből sokkal nehezebb összeszedni a burgonyát. Felszedés után is érdemes néhány napig száradni hagyni, és utána kiválogatni, mielőtt elrakja télire zsákokba, ládákba szedve, száraz, hűvös helyre.

Október utolsó napjaiban eljött az ideje a hideget is jól bíró káposzta, karalábé, karfiol és kelbimbó betakarításának is. Persze, ha jó idő van, és nem fenyeget a reggeli fagyok veszélye, akkor még maradhatnak ezek a káposztafélék november elején is kinn a kertben. Ilyenkor azonban már figyelje az időjárás jelentést, hogy nehogy kárba vesszen az egész évi munkájának az eredménye. 1-2 fokos hajnali fagyot a karalábé és a káposzta még elbír, de nem érdemes kockáztatni egy nagyobb fagy veszélyét.

Ugyanígy érdemes október végén felszedni a földből a sárgarépát, petrezselymet, zellert, fokhagymát, vöröshagymát és a céklát is. Valójában minden későn éri zöldséget. Nagy éltető ereje ilyenkor a napnak már nemigen van. Az állandó esőzés miatti sáros talaj viszont nem kedvez ezeknek a zöldségeknek. Érdemes száraz, napos időben felszedni a földből, és eltenni télire.

Az egyik utolsó őszi munkaként érdemes felásni a kertet. Miért jobb az őszi ásás a tavaszinál?

Azért, mert ha ősszel felássa a kertet, akkor egész télen fel van lazítva a talaj, és a télen lehullott eső és hólé akadálytalanul le tud szivárogni a talajba. Másrészt pedig az őszi ásáskor talajba beásott komposzt vagy istállótrágya egész télen együtt érik, ázik a talajjal. A tavasszal elültetett zöldségek fejlődését sokkal jobban tudják majd segíteni az egész télen lebomlott tápanyagok. Tökéletes a kistraktorral elvégzett szántás is. Az is jó azonban, ha ásóval felássa a kertet ősz végén. Ha viszont műtrágyázni szeretné a kertet, akkor ezt jobb majd a vetés előtt kiszórni a talajra.

Az őszi ásásnak az is nagy előnye, hogy nem kell a rögök összetörésével és a gereblyézéssel sem törődni. A téli fagyok szétrepesztik majd a legnagyobb rögöket is.

A felásott kertbe ültesse el a fokhagymát, mert így tavasszal sokkal hamarabb lábra fog kapni, és jobb termése lesz.

Ugyanígy érdemes a virágágyásba elültetni a hagymás virágokat. A tulipán, nárcisz és jácinthagymákat még ősszel ültesse el a felásott virágyásba.

Térkövekből vagy magaságyás elemekből is építhet magaságyást a kertben virágainak. A magaságyást mindenképp ősszel építse meg, mert az ősszel feltöltött magaságyásban a föld egész télen érik, és tavasszal sokkal jobban fog teremni. Ha csak márciusban, áprilisban készíti el a magaságyást, akkor az ágyás aljára rakott fanyesedékek, kerti avar, a falevelek és egyéb kerti hulladékok már nem fognak összeérni. Ha viszont októberben megépíti a magaságyást, és fel is tölti a kertben lévő hulladékokkal, akkor összeérnek a különböző rétegek, és jobban fognak teremni tavasszal.

A magaságyás legfőbb kényelmi előnye talán az, hogy nem kell lehajolni a zöldségek és virágok gondozásához. Biztos lehet benne, hogy derékfájás nélkül is dolgozhat akár órák hosszat is az ágyások mellett. Hisz az ágyás magasságától függően szinte le sem kell hajolnia az ágyások gondozásához.

Classic-Line kerti lap

Leier Classic-Line kerti lapok kerti járda és magaságyások közötti járda készítésére

Ráadásul az ágyások közötti járást is megkönnyítheti járólapos kerti utakkal. Akár az egysoros kerti út is tökéletes lehet a maga 40 vagy 50 cm széles járást biztosító felületével.

Októberben érdemes elültetni azokat a gyümölcsfákat, cserjéket, bokrokat, amelyek a következő években megerősödve vitamindús gyümölcsöket és árnyékos, hűs helyet fognak majd biztosítani a kertben.

Azokat a virágokat, amelyek nem bírják a téli fagyokat, érdemes bevinni védett helyre, például a télikertbe vagy a pincébe, ahol sokkal nagyobb védettségben vészelhetik át a kinti téli fagyokat.