A téli fagy nem tesz jót évelő növényeinek. Az egynyáriakkal nincs gond télen. Ősszel a betakarításkor felszedi a földből a krumplit, céklát, sárgarépát, petrezselymet, zellert és a vöröshagymát is. A paradicsomot, paprikát leszedi, és a növények szára elszárad. Az évelő növények, bokrok, cserjék, fák és virágok teleltetését azonban érdemes segíteni azért, hogy minél kisebb károsodással vészeljék át a telet.

leier solido térkő burkolat

Leier Solido térkő burkolat a kertben

Hogyan tudja megvédeni növényeit a fagykároktól a térkő burkolatos kertben? Mit tud tenni azért, hogy károsodás nélkül vészeljék át a telet, és tavasszal kinyíljanak évelő virágai, és virágba boruljanak a gyümölcsfák?

A fagykár elleni védelemben érdemes megkülönböztetnünk a kertben található gyümölcsfákat, szőlőtőkéket, és a teraszon vagy erkélyen, balkonon lévő cserepes, valamint a virágágyásokban elültetett évelő virágait.

Gyümölcsfák fagykár elleni védelme

A gyümölcsfákat és szőlőtőkéket a legjobban úgy tudja védeni a téli fagyok ellen, ha betakarja a tövüket. Erre a legkézenfekvőbb megoldás az, ha a körülötte lévő földdel befedi a gyümölcsfák és szőlőtőkék tövét. 20-30 cm magas földhányás már megvédi a fák gyökerét. A szőlőlugasok sorai közötti földterületet pedig egyszerűen csak ráforgatja a tőkék tövéhez. Ezzel késő ősszel befedi, kora tavasszal pedig kinyitja a szőlőtőkéket. A szőlőtövek és fák tövében feltornyozott földkupac sokat fog segíteni a fáknak és a szőlőtőkéknek télen. A feltornyozott föld még mínusz 10 fokos hidegben is melegséget ad a gyökérnek, és segít a károsodás nélküli telelésben.

Nemcsak a fáknál és szőlőnél alkalmazhatja a földdel való befedést, hanem bokrok és cserjék fagy elleni védelmére is. A földdel való feltöltés helyett persze befedheti a fák és szőlőtőkék tövét szalmával vagy kerti hulladékokból készített komposzttal is.

A fák tövéhez a befedés előtt érdemes egy kevés meszet is rakni, mert ez is segíti a könnyebb áttelelést. Sőt a mésszel a fák törzsét is bekenheti.

Nagyon szépek tudnak lenni a virágágyásban a rózsák is. A rózsatöveket is befedéssel tudja a legjobban megvédeni a téli fagyok ellen.

Télen a hó is szépen takarja a fák tövét, és addig, amíg nem olvad el melegen is tartja. Biztos hallott már arról is, hogy az ősszel elvetett búzának milyen jót tesz, ha a mínusz 10 fokos hajnalokat a lehullott hó alatt kell átvészelniük. A hótakaró a nagy hidegben jótékonyan melegen tartja a vetést. A hó olvadása után pedig kellő mennyiségű nedvességgel látja el a tavaszi csírázáskor.

Ha az ónos eső ráfagy a faágakra, akkor nagy károkat tud tenni. Ezért ilyenkor érdemes óvatosan és finoman leütögetni az ágakról a ráfagyott csapadékot. Ez azért jó, mert nem is fogja hűteni a ráfagyott csapadék az ágakat, és terhelni sem fogja.

Virágok védelme a fagykár ellen

Az erkélyen, balkonon cserepekben és virágládákban elhelyezett virágok cserepét, ládáját érdemes lehet körbetekerni rongyokkal vagy újságpapírral. Alul ne tekerje be a cserepeket, mert a nedvességnek szabadon el kell tudni távozni a cserépből. Ellenkező esetben a virág sokkal könnyebben kifagy vagy egyszerűen megrohad a nedvességtől.

A cserép és a virágláda tetejére pedig a hideg elleni fedésként érdemes mulcsot rakni. Ez lehet fakéreg, összegyűjtött fű, szalma vagy bármilyen kerti összegyűjtött kerti hulladék, például a nyesedék fák vagy metszési hulladék összeaprított változata. Ez a fedésként használt mulcs nemcsak melegen tartja a növényt, hanem a kiszáradást is lassítja.

Nem jó megoldás az erkélyen lévő virágokat bevinni a fűtött meleg szobába. Ha viszont egy fagymentes, hűvös helyiségbe be tudja vinni a virágait, például a fűtetlen pincébe vagy garázsba, akkor ez is segíteni fogja virágait az áttelelésben.

Jó megoldás a cserepes virágok üvegházba vagy üvegtáblákkal körbevett télikertbe való berakása is. Ha télen a fagyveszély elkerülésére 5-10 fok körüli állandó hőmérsékletet tud biztosítani cserepes vagy virágládás virágainak, akkor ezzel sokkal könnyebben át fogják vészelni a telet. Ellenben a kinti mínusz 10 fokos hajnalokon egyszerűen kifagynának.

A téli fagyok ellen Ön be tud húzódni a cserépkályha vagy a kandalló melege mellé. Bokrai és virágai azonban nem tudnak melegebb helyre húzódni. Mínuszok elleni védelmükről Önnek kell gondoskodni.