Ha csak egy erkélye van a lakásához, vagy egy térkövezett terasza van kert nélkül vagy egy kisebb kerttel, akkor sokszor felvetődik a kérdés, hogy hogyan tudna egy kis kertet kialakítani a térkő burkolaton?

teraszburkolat

Leier Taverna Gigant beige barna teraszburkolat

Gondolkodott már a legjobb megoldáson?

Ha a cserépbe ültetett növényeknél és virágoknál komolyabb megoldást szeretne kertbe ültetendő virágainak és növényeinek, akkor a legegyszerűbb talán egy vagy több fa növényláda kialakítása vagy beszerzése az ültetendő növényeknek. Ez a több növényládából álló ládakert lehet a kert a térkő burkolatos teraszon. Tudja már, hogy milyen növényeket szeretne ültetni a növényládákba?

A fa növényláda mérete leginkább attól függ, hogy mennyi helye van a teraszon a ládáknak, és hogy milyen növényeket szeretne ültetni a ládákba.

Egy erkélyen lehet, hogy csak egy virágládát tud elhelyezni, vagy 2 kisebbet. Az is lehet, hogy az erkélyen inkább cserépedényben vagy felfüggesztett kaspóban kellene elültetni a növényeket.

több növényláda teraszon

Több növényláda a teraszon. Érdemes több növényládát elhelyezni a teraszon, ha van hely

Egy nagyobb teraszon azonban akár több növényládát is elhelyezhet úgy, hogy kényelmesen el is fér még mellettük legalább egy asztal is néhány székkel, hogy kényelmesen ki tudjanak ülni a családdal vagy barátaikkal egy kellemes beszélgetésre.

A fából készült növényláda lehetőleg ne üssön el a környezetétől. Ha a színe követi a térkő burkolat színvilágát, akkor nem fog elütni a terasz burkolatától, és a növényládába ültetett növények akár egyedi színvilágukkal is terasza díszei lehetnek. Persze, ha zöldségeket szeretne ültetni a növényládákba, akkor nem a színviláguk lesz az elsődleges. Ha viszont virágokat fog ültetni a ládákba, akkor már a virágok színvilága is meghatározó dísze lehet a terasznak.

Érdemes a térkő burkolatra olyan növényládát vagy akár több növényládát vásárolni vagy készíteni, amit ketten még a bele rakott földdel is arrébb tudnak húzni a térkövezett teraszon.

fa növényláda

Fa növényláda a térkő burkolaton

A növényládának a beleültetett növényektől függően legalább 15 cm mélynek kell lennie. Ennyire szükségük van még a legkisebb gyökérzettel rendelkező növényeknek is. Ha viszont olyan növényeket szeretne ültetni a ládákba, aminek mélyebbre húzódnak a gyökerei, akkor mélyebb növényládára van szüksége.

  • Ilyenkor 25-30 cm mély növényládát érdemes készíteni. Sárgarépa vagy petrezselyem ültetéséhez legalább ilyen mélységre van szüksége. Az ezzel a mélységgel rendelkező ládát még tudják mozgatni a teraszon, ha szükséges. Ennél mélyebbet azonban mozgatható növényládának már nem biztos, hogy érdemes készíteni, mert akkor alját is masszív erősségűre kell kialakítani. A mozgathatóság azért is fontos lehet, mert ha télen be kell vinni az évelő növényeket az üvegházba vagy a pincébe, akkor egy mozgatható virágládában ezt meg tudja tenni.
arany teraszburkolat

Leier Facelift arany teraszburkolat virágládával

Ha nem szeretné mozgatni a növényládát a teraszon, akkor persze bátran vásárolhat akár 40-50 cm mély növényládát is. Ha fagyálló növényeket ültet, akkor ezeket nem kell télen sem óvni a hidegtől. Sőt kifejezetten rosszul éreznék magukat, ha télen bevinné valamilyen meleg helyre. Lehet, hogy ki sem bírnák a szobai meleget. Ki fognak telelni a térköves teraszon. Azért is jobb nagyobb mélységű ládát beszerezni, mert a mély ládákban a föld nem szárad ki olyan hamar. Ezekben a ládákban már az évelő növények, a bokrok és cserjék is jól fogják érezni magukat hosszú éveken át.

A növényládákba ültethet zöldségeket, fűszernövényeket, virágokat. Ültethet azonban cserjéket, bokrokat és örökzöldeket is. A növények ültetésekor arra figyeljen, hogy egy ládába egyforma igényű növényeket ültessen. Nem lenne szerencsés, ha egy nagy vízigényű növényt egy szárazságot is jól tűrővel ültetne össze. A nagy vízigényű hamar kiszáradna, ha viszont sűrűn locsolja majd, akkor a szárazságot jól tűrő fog kipusztulni a sok víztől.

Ha vásárolja a növényládát, akkor az már kész van annyira, hogy „csak” a növényföldet kell belerakni, és már ültetheti is el a növényeket a teraszon.

Ha viszont saját maga készíti a növényládát, akkor ehhez szüksége van a láda falához 4 darab legalább 2,5 cm vastag 15, 20 vagy 25 cm széles deszkára és a láda aljához szükséges deszkára. A deszka lehet fenyődeszka is. Persze ha igényes növényládát szeretne készíteni, akkor ennél vastagabb, 4 cm vastag deszkából is készítheti a növényláda falát, és lábakat is készíthet a növényládának.

Sőt a fenyődeszka helyett készítheti a növényládát keményfából is, például tölgyfából, bükkfából vagy akácból. A kéményfából készült növényláda még tartósabb lesz.

Az oldalfalra szánt fenyődeszkát érdemes legyalulni vagy lecsiszolni, hogy finomabb legyen a felülete. A deszka külső részét érdemes lefesteni a ház stílusához és a teraszhoz illő színnel. A belső oldalát pedig például lenolajjal érdemes bekenni, hogy tartósabb legyen a deszka, és a földbe se szivárogjon be valamilyen egészségre ártalmas festék.

A deszka hossza a növényláda hosszának és szélességének megfelelő legyen. 2 méternél hosszabb növényládát nem érdemes készíteni. Különösen akkor, ha mozgatni is szeretné.

A deszkák hossza sokféle kombinációban lehetséges. Arra érdemes figyelni, hogy 30-33 centivel osztható legyen a kialakított hosszúság. Ennek a növények gazdaságos ültetése miatt lesz majd jelentősége. Ezért a legkisebb növényláda 30×30 cm lehet.

A további láda méretek pedig a következők lehetnek:

  • 30×60 cm
  • 60×60 cm
  • 30×90 cm
  • 100×100 cm
  • 100×130 cm
  • 100×200 cm

A 100 cm feletti ládákat azonban már nem könnyű mozgatni, ha szükséges. Emellett pedig a 2,5 centis vastagság is biztosan kevés lesz a mozgathatósághoz.

A méretre vágott és lecsiszolt deszkákat facsavarral érdemes összefogatni. A deszkák vastagságától függően legalább 2x olyan hosszú facsavarral, mint a deszkák szélessége. Mégpedig úgy, hogy a becsavarozás előtt érdemes kifúrni a facsavarok átmérőjénél kicsit vékonyabb fúróval. Azért, hogy csavarozáskor a deszka nehogy elrepedjen. Különösen fontos a befúrás a kéményfáknál.

Érdemes elkészíteni a láda alját is a deszkák összeszegezésével vagy összecsavarozásával. A legegyszerűbb megoldás két fapántra felszegezni vagy felcsavarozni a láda aljának szánt deszkákat. Arra figyeljen, hogy a ládából a víz ki tudjon folyni egy-egy nagy esőkor, ezért fúrjon néhány lyukat a láda aljára.

A láda alját a csavarozással összeállított kerethez jobb csavarozással hozzáfogatni. Az a jobb megoldás, amikor a láda alja a keret külső szélességének megfelelő méretű, és erre csavarozza fel a keretet úgy, hogy a csavarok helyét kicsit vékonyabb fúróval előfúrja. Ezzel a megoldással a láda stabilitása nagyobb lesz. A láda méretétől függően 4 vagy 6 lábat is készíthet a növényládának. A lábakat is facsavarral érdemes a ládához fogatni a csavarok helyének előfúrása után.

A már összeállított virágládát könnyebb lesz lefesteni, mint a deszkákat külön-külön.

A növényláda belső részét érdemes geotextíliával ellátni, hogy ezzel is megvédje a fa tisztaságát és tartósságát a nedves földtől. A láda alján azonban a felesleges víz kifolyását így is biztosítani kell.

A növényláda teraszon való elhelyezése után következhet a termőtalajjal való feltöltése és a kiválasztott növények elültetése.