A terasz a lakást köti össze a kerttel. Korántsem átjáróház azonban a belső és a külső tér között, hisz fontos helye lehet a pihenésnek, napozásnak, az étkezésnek. Családi eseményeknek és a vendégek fogadásának is helyet adhat egy hangulatos előtér a ház és a kert között.

Más megközelítésből pedig a terasz egy térkővel fedett pihenőhely, amelyről otthonából kilépve kedvtelve nézheti gondosan kialakított kertjét, vagy a szabadba kiülve gondolkodhat azokon a kérdéseken, amelyek éppen foglalkoztatják. Ha pedig mindezt nem egyedül, hanem a családjával vagy baráti társaságával teszi, akkor pedig egy hangulatos beszélgetés meghitt helye lehet. Nem mindegy, hogy milyen látvány tárul a szeme elé, amikor kilép lakásából a teraszára.

Terasza lehet nyitott és fedett is. Most a nyitott terasz építés lépéseit vesszük végig. Háza előtt egy hangulatos pihenő vagy vendéglátó hely kialakítását meghitt hangulatát a kerti növények és a teraszra kitett berendezési tárgyak fogják meghatározni. Mindez azonban a terasz burkolatának a kialakításával kezdődik.

Ma már gyalogos forgalomra alkalmas térkövek és járólapok sokasága között választhat, amikor burkolólapot keres lelki szemei előtt lebegő teraszára.

Kert tervezés nyitott terasszal

Első lépésként meg kell terveznie a kertet. Érdemes már a burkolat kialakítása előtt végiggondolni, hogy milyen növényeket szeretne majd a kertben. Fontos kérdés az is, hogy a kialakított teraszról egy kerti járda fog futni majd a virágágyások, bokrok és fák között, vagy pedig a nyitott terasz mellett a zöldfelület fog uralkodni a kertben.

  • Lesz-e pázsit, és ha igen, akkor hol, és milyen nagy?
  • Közvetlenül a terasz előtt vagy a teraszt virágágyások fogják szegélyezni?
  • Magasabb lesz-e a terasz, mint a kert többi része, vagy pedig a kerttel egyező szintben lesz, és a virágágyások fognak kiemelkedni a síkból?

A kert építését elkezdheti a növények telepítésével is. Főleg akkor célszerű ez az utat választani, ha fák és bokrok között szeretne sétálni majd évek múlva. Vagy pedig elkezdheti a kert kialakítását a házát a kerttel összekötő terasz építésével is.

Mindez történhet saját kivitelezésben is, és szakemberre is bízhatja kertje és terasza építését. Ha szeret a fák ültetésével és a virágokkal foglalatoskodni, de nem készített még kerti burkolatot, akkor a terasz kialakítását rábízhatja egy szakemberre is, és a kerti növényeket pedig majd Ön fogja telepíteni a kertben. Családi házának megépítése után számtalan lehetősége van kertje rendbe tételének.

Ha pince is tartozik a házhoz, és erre épül a terasz, akkor a házfal és a pince födémének tökéletes vízszigetelése, valamint a teraszburkolat megfelelő vízelvezetésének biztosítása érdekében mindenképp érdemes szakemberre bízni teraszburkolata elkészítését. Ilyenkor ugyanis nemcsak a házfalat, hanem a terasz alatti pincét is meg kell védeni a víztől, és ezt csak megfelelő szigeteléssel tudja biztosítani. Ezt a vízszigetelést célszerű szakemberre bízni.

Nyitott terasz építés, a teraszburkolat elkészítése

nyitott terasz építés

A nyitott terasz építésénél mire érdemes odafigyelnie?

Ha szakemberre bízza teraszburkolatának az elkészítését, akkor is Önnek kell elmondania, hogy milyen elképzelése van, és mit szeretne kialakítani. Ha pedig saját maga építi a teraszt is, akkor még alaposabban végig kell gondolnia kertje tervezését. Ilyenkor még a szakember tájékozódó és segítő kérdéseire sem számíthat. Utána kell nézni, hogy mi mindenre kell figyelni teraszburkolatának kialakításakor.

A teraszburkolat a házhoz kapcsolódik, ezért a burkolat alatti talaj előkészítését meghatározza a ház építése. Ha a házépítéskor nem mozgatták meg a ház körüli talajt, és feltölteni sem kellett, akkor a háza körüli talaj jól leülepedett természetes föld, és külön a tömörítésével nem kell foglalkozni. Ha viszont töltött föld veszi körül az elkészült házat, akkor a feltöltött földet tömöríteni kell a teraszburkolat alapjának előkészítése előtt.

A burkolás kezdetekor ki kell jelölni a terasz leburkolandó területét, és elő kell készíteni az alapot. A teraszburkolat stabilitása érdekében célszerű a burkolatnál 30-40 centiméterrel szélesebben elvégezni az alapozást. A tömörített kőzúzalék vagy sóder aljzat kiválóan el fogja majd vezetni a talaj mélyebb rétegeibe a fugákon keresztül a burkolat belsejébe beszivárgó csapadékot. A teraszburkolat egyik oldalával közvetlenül a házhoz csatlakozik, ezért az esővíz elfolyásához egy méterenkénti 1-1,5 centiméteres lejtést ki kell alakítani a háztól elfelé lejtve.

A terasz kijelölése és a szegélykövek lerakása

Ha a teraszról térkövezett járda vezet majd a kertbe, akkor ezt a járdát akár a terasz burkolattal együtt is elkészítheti. Ha viszont nem fog járda csatlakozni a teraszhoz, akkor „csak” a terasz burkolásával kell foglalkoznia.

A kijelölt terasz elkészítését a legcélszerűbb a szegélykövek lerakásával kezdeni. Ezzel már az elején pontosan kijelöli a burkolat stabil helyét. A kiépített szegély meg fogja akadályozni a burkoláshoz használt térkövek vagy burkolólapok későbbi elmozdulását.

A teraszburkolat kijelölt helyének szélén ásson egy 40-60 cm mély árkot a szegélykövek elhelyezéséhez. A szegélyköveket érdemes betonba rakni, mert ekkor lesz igazán stabil az elkészülő terasz. Már a szegélykövek alá is érdemes betont önteni, és a betonba rakni a szegélyköveket, és a szegélykövek oldalát is betonnal érdemes kiönteni. A betont kőműves kanállal jól el tudja simítani.

A szegélykövek magasságának a pontos kijelölése alapvető fontosságú. Ez adja meg a burkolat végleges magasságát, és a háztól elfelé haladva lejtenie is kell a teraszburkolatnak a lehulló csapadékvíz elvezetéséhez. A burkolat a ház felőli oldalon sem lehet magasabban a bejárati ajtó küszöbszintjénél. Ehhez mindenképp érdemes használni a vízmértéket, és a szegély magasságának a kijelölése után egy kifeszített zsinór mellett tudja a szegélyköveket a megfelelő magasságban lerakni. Már a szegélykövek lerakásához is tudja használni a gumikalapácsot, amellyel apró ütésekkel a végső helyére, a pontos magasságában tudja elhelyezni a szegélyt. A szegély jelöli ki a burkolat helyét, ezért érdemes inkább eggyel többször mérni, mint kevesebbszer. Mindenképp várja meg, amíg a beton megköt, mert így nem fog elmozdulni a burkolat lerakott szegélye.

A teraszburkolat alapjának elkészítése

A szegély megkötése után érdemes kitölteni a burkolat kőzúzalékos vagy sóderágyát, és ezt egyenletesre kell döngölni. Erre az elegyenlített és tömörített sóderágyra kerül, a néhány centiméter vastag homok vagy folyamhomok ágyazó réteg, amit maga előtt haladva kell elegyenlíteni és egyenesre húzni egy léc segítségével. Erre a rétegre kerülnek a burkolólapok. Ezeket a szükséges fugaközökkel (6-10 mm) kell egyenletes távolságban és magasságban lerakni.

A terasz burkolólapok lerakása

A burkolólapok egyenletes magasságú lerakásához is érdemes használni a gumikalapácsot. Ezzel lehet korrigálni az apróbb magasságbeli különbségeket. A burkolólapok lerakása közben is érdemes időnként egy egyenes léccel ellenőrizni a lapok magasságának egyenletességét. Az egyenletes magasságon kívül a legfontosabb szempont, hogy körülbelül fél centivel, egy centivel még fog csökkenni a burkolat végleges magassága, ezért erre számítva rakja le a lapokat. Ezt praktikusan azt jelenti, hogy közvetlenül a lerakáskor a burkolólapok magassága semmiképpen se legyen alacsonyabb, mint a szegély magassága, mert a betonba lerakott szegély már nem fog süllyedni, de a burkolat alatti rétegek még tömörödnek, és a burkolat alacsonyabb lesz.

A burkolólapok egyenletes lerakása után könnyen előfordulhat, hogy egész lapok nem fognak beférni, ezért a szegélykövek közötti terület feltöltéséhez vágni kell a lapokat. Ehhez speciális kővágó szerszámra van szükség. Ezt a legcélszerűbb bérelni. A felület teljes lerakása után a fugaközöket ki kell tölteni homokkal, és ezt alaposan be kell söpörni a fugákba. Érdemes belocsolni a burkolatot a fúgázás után, mert ez is segíti a fugahomok ülepedését, és a fúgák feltöltését úgyis meg kell ismételni 2-3 hét múlva, az ülepedés után.

A teraszburkolat még egyenletesebb magasságának és ülepedésének a biztosításához célszerű a fugázás után bevibrálni a burkolatot.

A teraszt érdemes 3,8 centiméter vastag beton járólapokkal burkolni, mert ezek a lapok tökéletesen fagyállóak, és gyalogos forgalomra kiválóan használhatók. Külön előnye ezeknek a járólapoknak, hogy felületi kialakításuk (érdesített felület, finommosott vagy homokszórt) révén nem csúsznak.

Nyitott terasza burkolatának elkészítését részletesen végiggondolta már? Kiválasztotta a térkő burkolatot hozzá?