Az utcafront a leginkább szem előtt lévő része a kertjének. Azok is látják, akik nem is ismerik Önöket. Családi házuk előtt elhaladva azok is megnézik, akik semmit sem tudnak Önről. Minél forgalmasabb az utcájuk, annál többen vetnek 1-1 pillantást portájuk utcafrontjára.

Nemcsak az ismeretlenek nézik meg azonban az utcafrontot. Aki Önökhöz jön, az is az utcafrontot nézi meg először. Ráadásul sokkal alaposabban, mint azok, akik csak ismeretlenül elhaladnak gyalog vagy gépkocsival Önök előtt.

növények utcafrontra

Milyen növényeket ültessen az utcára?

Ezért nemcsak a saját szépérzéke miatt érdemes rendben tartani kertjük, családi házuk utcafrontját, hanem az Önökről kialakuló kép formálásában is meghatározó szerepe van portájuk kinézetének.

  • Milyen képet őrizzenek meg Önökről a portájuk előtt elhaladók?
  • Milyen képet vigyenek el Önökről a barátaik, amikor meglátogatják Önöket?
  • Kertje utcafrontja sokkal inkább szem előtt van, mint kertje belső része.

Milyen növényeket érdemes ültetni az utcafrontra?

Kertbe ültetett növényeit rendszeresen gondozni kell. A virágokat és zöldségeket ápolni, gondozni, locsolni, kapálni kell. Nemcsak a gyomoktól kell megvédeni azonban kedvenc virágait és zöldségeit, hanem kártevőktől, rovaroktól, bogaraktól és vakondoktól is.

Ezt a gondozást igénylik az utcafrontra ültetett növényei is. Sőt ezek mellett még extra védelemként a kórokozók mellett a károkozóktól is meg kell védeni az utcára elültetett növényeit.

  • Persze az ellen nem tud védekezni, ha valaki az utcán járva letapossa vagy pedig vandál módon letépi a virágokat.
  • Azok ellen sincsenek bebiztosítva utcafronti növényei, akiknek megtetszik a virág, és egyszerűen letépik, és ellopják.

Arra azonban tud figyelni, hogy strapabíró, amennyire lehet rongálásbiztos növényeket ültessen az utcára. Melyek lehetnek ezek a károkozóbiztos utcafronti növények, amelyek amellett, hogy strapabírók, még szépek is az utcán?

Utcafronti növények kialakításakor mire figyeljen?

Mi a két legfontosabb szempont?

  • Az egyik az utcára elültetett növények szépsége, ápolása gondozása. Az, hogy aki elmegy a házuk előtt jóleső érzéssel vessen egy vagy több pillantást a látványra.
  • Másik szempont pedig a biztonság, a vandalizmus és az esetleges lopások megakadályozása.
  • Mit tud tenni ezekért?

Pszichológiai kutatások sora van arra, hogy ápolt, rendezett, gondozott a házunk portája, akkor javul a biztonsága is. Ahol mindig rend van, ott nem fognak eldobni egy cigarettás dobozt. És sokkal kisebb a veszélye annak is, hogy csak nemtörődömségből keresztülmegy valaki a virágágyáson.

Viszont ha azt látják, hogy már hetek óta nem volt megkapálva a virágágyás, és felveri a virágokat a gyom, akkor biztos lehet benne, hogy nem sokan fogják venni a fáradtságot, hogy kikerüljék a gyomos virágágyást, ha az keresztezi az egyenes útjukat.

A porta előtti terület tisztán tartása, rendezettségének biztosítása nemcsak az utcafronti növények gondozására vonatkozik, hanem a kerítés melletti járda vagy térkő burkolat tisztán tartására is.

A rendezettség és a gondozottság persze nemcsak a házunk előtti területre, hanem az egész környékre vonatkozik, ahol lakunk. Ha olyan környéken lakik, ahol mindenki gondosan odafigyel arra, hogy tisztán, rendezetten tartsa háza környékét, akkor az egész környéken alacsonyabb lesz a lopások, különféle károkozások száma. Bármilyen furcsa, nemcsak a kisebb rongálásoknak az aránya csökken, hanem a bűncselekményeknek a száma is.

Milyen növényeket ültessen az utcafrontra?

A biztonság és a gondozottság körébe beletartozik az is, hogy a kényes, állandó gondozást igénylő egynyári virágok helyett inkább érdemes évelő virágokat ültetni az utcára.

A virágok is állandó gondozást, ápolást, kapálást igényelnek. Ha tudja azt, hogy nem lesz erre ideje, akkor érdemesebb sövényt, bokrokat és néhány fát ültetni az utcára. A bokrok és fák sokkal nagyobb biztonságban vannak az utcán, mint a könnyen leszakítható virágok.

Persze a frissen elültetett facsemeték is sokkal nagyobb veszélyben vannak a tízéves fákkal szemben. Ezért az elültetett facsemetéket érdemes például szúrósdróttal körbetekerni, hogy ne legyen olyan könnyű eltörni a vékony törzsét a csemetének. Az elültetett facsemete 2-3 év alatt megerősödik annyira, hogy már nem fogják tudni eltörni a törzsét.

Azonban a több évtizede utcára kiültetett fák ágai is veszélyben vannak akkor, ha lelógnak, és a járdán sétálóknak el kell hajolniuk előlük, vagy kerülgetniük kell azokat. Ezért a rendszeres gondozásba beletartozik, nemcsak a járda vagy térkő burkolat tisztán tartása, a hó eltakarítása, a virágágyás megkapálása, hanem a fák rendszeres metszése is. Ez a metszés pedig gondosan terjedjen ki arra is, hogy az utcán elültetett fák ágai és a kertből utcára kinyúló ágak se zavarják sem a gyalogosan sem pedig az autóval közlekedők haladását sem.

A járda tisztán tartása, a hó eltakarítása, a fák rendszeres metszése nemcsak a rongálások elkerülése miatt fontos, hanem az esetleges balesetveszély csökkentése miatt is.

Érdemes olyan bokrokat és fafajtákat ültetni az utcára, amelyeknek nem túl nagy lombja nő. Ezzel együtt is azonban a bokrokat és cserjéket is rendszeresen vágni, nyírni kell. Éppen azért, hogy ápolt, gondozott hatást keltsenek, és ne csak egy szemetelőhelynek nézzék a háza előtt elhaladók.

Az utcára ültetett bokrok és cserjék se túl magasak, se pedig szélesek ne legyenek. A túl széles cserjék belóghatnak a járda felé, és akadályozhatják a járást is. A túl magas bokrok pedig a kilátást akadályozzák. Sokkal könnyebben el lehet bújni egy széles, magas cserje mögé akkor is, amikor valaki éppen szemetelni akar. Egy rendszeresen visszavágott sövény mögé sokkal kevésbé tud elbújni bárki is.

Ha lopásokkal veszélyeztetett környéken élnek, akkor az utcára a bokrok és fák mellett nem biztos, hogy érdemes állandó gondozást igénylő virágágyásokat ültetni. Ezeknek a szép, színes virágait sokkal könnyebben le tudják tépni, mint egy füves, bokros ültetést.
Jelentősen csökkenti a rongálásokat egy kerítésre vagy pedig még inkább a kerítésen belül 2-3 méterre felszerelt biztonsági kamera. Ha látják ezt a kamerát, akkor kétszer is meggondolja az, aki éppen ketté akarja törni a facsemete törzsét, hogy megtegye-e azt, amin éppen gondolkodik.

Az utcán a járda, a térkő burkolat is sokkal hamarabb szennyeződik, éppen a nagyobb forgalom miatt. Ezért az utcai betonozott vagy térkövezett járdát is gyakrabban le kell seperni, mint a kerítésen belül alig használt burkolatokat.

A jobban használt utcai burkolatok nemcsak gyakoribb takarítást igényelnek, hanem a színük megválasztásakor is érdemes előrelátónak lenni. Nehezebb tisztán tartani a világos, élénk színű burkolatokat, mint a szürke, földszínű térköveket. Ezeken sokkal kevésbé látszik meg a kosz és a piszok. Éppen ezért az utcai járda burkolatának érdemes szürke térkő burkolatot választani.

Mit gondol? A véletlen műve az, hogy az aszfalt színe is szürke?

Ha pedig tényleg nem kímélik a környéken az utcára kiültetett növényeket, és gyakran látja, hogy bármit is tesz, akkor is letépik a virágait, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy megnehezítse a virágokat letépők dolgát. A szúrós szárú, szúrós levelű növényeknek az elültetése sem olyan könnyű ám. Éppen ezért a letépése sem jár majd nagy élvezettel annak, aki ezen gondolkodik.

Éppen ezért érdemes a fiatal facsemeték törzsét is védeni a szúrósdróttal való körbetekeréssel.