A talajtakaró kavics használatának két fontos előnye van a kertben. Melyik ez a két előny?

A talajtakaró kavicsok lerakásának mindkét oka felettébb praktikus. Egyrészt a talajtakaró kavics védi a talajt a kiszáradástól. Talajtakaró kaviccsal megőrizheti a talaj nedvességtartalmát. Nem kell olyan sűrűn locsolni a kertben.

Másrészt viszont a gyomosodás ellen is véd a talajtakaró kő. Ezek a kavicsok nemcsak a nedvesség elpárolgását akadályozzák meg, hanem a gyomok növekedésének is útját állják. Persze előbb-utóbb felveti majd a fejét a gyom díszkaviccsal, talajtakaró kaviccsal borított területen is. Mégis sokkal tovább meg tudja őrizni kertje gyommentességét egy kavicsborítással.

Ilyen talajtakaró kavics lehet például a kulé kavics is. Emellett azonban bármilyen apróra vágott kőzet jó talajtakaró lehet. Például az apróra vágott mészkő, bazalt vagy andezit kőzet is jó talajtakaró kő lehet a kertben. Bármelyiket választja, meg fogja védeni a talaj nedvességét, és védelmet nyújt majd a gyomok szaporodása ellen is.

A két fő előnyük mellett a talajtakaró köveknek persze más előnye is van. Nagy előnyük például, hogy a kavicsokat, köveket lerakva alig igényelnek gondozást.

A talajtakaró kaviccsal nemcsak a föld nedvességtartalmát tudja megőrizni, hanem a térkő burkolat helyett egy sokkal mobilabb burkolatot is kialakíthat a kertben.

Milyenek lehetnek a talajtakaró kövek?

  • Kerek szemcsés kavicsok
  • Zúzalék jellegű tört kövek

Eltérő formájukon túl a kövek és kavicsok méretében és színében nincs eltérés.

Miben tér el a kerek szemcsés kavics és a szögletes tört kő?

Másra tudja azonban használni a kertben a kerek szemcsés kavicsokat és a tört köveket.

A szögletes formájú, tört köveket jól tudja tömöríteni. Ezért ezek a kövek járófelületként is jól használhatók. Sőt nemcsak járófelületként használhatja, hanem jó tömöríthetősége miatt még burkolat alapként is jól használható. Tömörítés után stabil alapot biztosít nemcsak a tömörített zúzottkőn való járásra, hanem térkő burkolat alapjaként is.

A kerek szemcsés kavicsok azonban elgördülnek, elcsúsznak egymáson. Ezért ezeket nem tudja tömöríteni. Ezért a kerek szemcsés kövek sem járófelületként sem pedig burkolatalapként nem használhatók.

Sőt még a gyomosodást sem igazán tudják megakadályozni, mert a kerek kavicsok közötti nagy hézagokban a gyomok könnyen és jól tudnak növekedni.

kerti díszkavics

Semmelrock kerti díszkavics

Viszont talajtakaró kavicsként, kerek szemű díszkavicsként a talaj nedvességtartalmának a megőrzésére jól használhatja ezeket a kerekszemcsés kavicsokat is.

  • Díszkőként is jól használhatja a kertben.

Sőt még a gyomosodás ellen is jól tud védeni egy díszkavicsos burkolat akkor, ha alá geotextíliát rakott. A geotextília ugyanis megakadályozza a gyomok növekedését. Az a gyom, ami a kerek kavicsok között gond nélkül ki tudna nőni, a geotextílián nem fog tudni keresztülbújni.