A kerti pihenő sokszor úgy készül el, hogy a kijelölt pihenőhelyen elkészül a térkő burkolat a hozzá vezető járdával. A burkolatra kikerül egy asztal néhány székkel.

kerti pihenő árnyékolás

A pihenő már tökéletes. Az árnyékolását még érdemes megoldani

Ez a pihenő már alkalmas arra, hogy a kellemes nyári estéken kiüljenek a kertbe a családdal vagy a barátaikkal. Nem igazán véd azonban meg a napfénytől, az esőtől és a széltől. Pedig napközben a napsütés égető UV sugaraival szemben, vagy pedig a szemerkélő eső ellen jól jönne a pihenőhely fölé egy fedél.

Ha egy pergolát épít a pihenőhely fölé, akkor 1-2 év alatt a kúszónövények benövik annyira a pergola tartószerkezetét, hogy kellemes árnyékot adnak. Egy kerti pavilon építésekor sem fog gondot okozni a nap égető sugara vagy az eleredő eső. Ezeknek a kerti pihenőknek a megépítése azonban persze sokkal többe kerül, mint a kertben pihenésre kijelölt helynek a térkövezése. Még a hozzá vezető járdával is olcsóbban kijön ez.

Arról nem is beszélve, hogy ha a kerti pihenőhelyhez egy sütögetőt is szeretne kialakítani, akkor ehhez a kerti pavilon már nem lesz alkalmas. Illetve természetesen lehet találni a kertben a pavilon mellett helyet egy kerti tűzrakónak, de akkor a tűzrakó köré sem ártana szilárd burkolatot építeni. Ekkor pedig megint ott tart, hogy a tűzrakó köré épített szilárd burkolat szabadon áll a nap sugarai vagy a szemerkélő eső előtt.

Egy mobil árnyékoló készítése a pihenő felé megvéd a napsugarakkal és az esővel szemben is. Ezzel jóval olcsóbban kijöhet az építéssel, mintha egy fedett pavilont vásárolna vagy pedig építene a kertben. Érdemes erre a legmelegebb júniusi, júliusi kánikulában rászánni magát. A rekkenő hőségben elegendő késztetést érezhet ahhoz, hogy ténylegesen el is készítse az árnyékolót a térkövezett kerti pihenő fölé.

Ha viszont a saját készítéshez mégsem érez elég késztetést, akkor az üzletekben kapható napernyők közül is válogathat. Ezeknek a kész napernyőknek a mérete és formája persze nem biztos, hogy tökéletesen passzol majd pihenője megfelelő árnyékolásához, de a rekkenő hőségben a térkövezett pihenőre felállított napernyő, alatta egy asztallal és néhány székkel is megfelelő árnyékot adhat. A legjobb persze egy saját mobil árnyékoló készítése.

Hogyan lásson hozzá az árnyékoló építéséhez?

A mobil árnyékoló elkészítéséhez először is fel kell mérnie az árnyékolni kívánt terület pontos nagyságát, és be kell szereznie az árnyékoláshoz szükséges sűrű szövésű szövetet. Ezeket a napernyő vászonokat készen is meg tudja vásárolni háromszög, négyzet vagy pedig téglalap alakú formákban, a szükséges méretben is. Ennek megvan az az előnye is, hogy a rögzítéséhez szükséges füleket is tartalmazza már. Színben is bőséges választékot fog találni az üzletekben a legharsányabb színektől a visszafogott pasztell színekig. Válasszon az ízlése szerint olyan színűt, amelyet bátran vállal majd a barátai előtt is. Ne feledje, hogy a nyári pihenésükről van szó, tehát választhat a harsányabb színek közül is.

A legjobb az lenne, ha az árnyékoláshoz kiválasztott méretű napernyővászon tartóoszlopainak stabil állásához szükséges betontuskókat is betervezze a térkő burkolat építésekor. Így már állna is a négy tartóoszlop az árnyékoló felerősítéséhez. A burkolatot azonban szinte senki sem építi így, ezért más megoldásra van szükség.

Az árnyékoló oszlopainak megtartásához stabilan álló mobil lábazatot kell kialakítania. Erre jó megoldás lehet, ha megfelelő súlyú beton tömböket önt, és ebbe állítja bele a fából készült tartóoszlopokat. Ezeket az oszloptartó mobil tuskókat igény szerint – a napernyővászon méretétől függően – elhelyezheti a térkő burkolaton is. Ha pedig a burkolaton kívül lesz a helyük, akkor akár a földbe is süllyesztheti.

A fa tartóoszlopokat gondosan kezelje le a kártevőkkel szemben. Ezután pedig le is kell festeni. Az oszlopok tetejére érdemes oszlopdíszt tenni, az aljába pedig 6-os betonvasat befúrva rakni. Az oszlopok alja kerül a betonba, és a betonvas az oszlopok stabil rögzítését biztosítják.

Ha így előkészítette a négy tartóoszlopot, akkor következik a betontuskók kiöntése. Ehhez egy formára van szüksége. Ez lehet hasáb, vagy téglalap is, a lényeg, hogy megfelelő súlyú legyen, és stabilan tartsa az oszlopokra rögzített napernyőt.

Ahogy a beton stabilan megköt – ez a szabályok szerint 28 nap – a végleges helyére helyezheti a négy oszlopot, és az oszlopok tetején a belső oldalra behajtott kampós végű csavarokra akaszthatja fel a napernyővászon füleit.

Ezzel már fenn is van az árnyékoló, de még nem áll stabilan. A stabil álláshoz a tartóoszlopokat is rögzíteni kell. A négy oszlop külső oldalára is hajtson be egy-egy kampós végű csavart. Ezután a sátorcövekek leverése következik körülbelül egy méterre az oszlopoktól, a vászon középpontjához képest sugár irányban. Ha ez is megvan, akkor egy-egy erős kötelet fűzzön be az oszlop tetején lévő kampós végű csavartól a földbe vert sátorcövekig, és feszítse meg a vászont.

A mobil árnyékoló felállítása után a pihenés következik

Amikor mind a négy tartóoszlopon feszül a napernyővászon, akkor már nincs más dolga, mint pihenni az elkészült árnyékoló alatt.

Vagy más megoldással készítené el mobil árnyékolóját?

  • Írja meg hozzászólásában, hogy mit talált ki.