Egy lejtős kertben a legnagyobb feladatot a szintkülönbség jelenti. A kertépítéskor ezzel a helyzettel kell úgy megbirkózni, hogy a kialakított kert ne csak jól nézzen ki, hanem funkcionálisan is jól használható legyen.

A kert jó használhatóságához előbb természetesen fel kell mérni a kert adottságait, és utána végig kell gondolni, hogy mit is szeretnénk csinálni majd az elkövetkező években, évtizedekben a kertben. A kert építésekor az adottságokkal számolni kell, de a kertet a céloknak megfelelően kell kialakítani. Persze fontos szempont a tervezéskor az is, hogy nem lehetnek kert biztonságos használatát veszélyeztető irreális elvárások. Emellett azzal is számolni kell, hogy éppen a szintkülönbségből adódóan a telek méretét nem tudjuk teljes mértékben felhasználni, hisz a lejtős területek funkcionalitását éppen kevésbé lejtősre, sík közeli állapotra formálva lehet biztosítani. Ez viszont adott esetben költséges és fáradtságos munkával épített támfalak kialakítását igényli a kertben.

A kerítéssel határolt kert nem egy tágas rét, ahol bátran tervezhetünk különféle programokat. A kertben a telekhatárok között kell maradni. Ráadásul egy lejtős kertben még a lejtéssel is kezdeni kell valamit. Minél meredekebb a lejtés, annál nagyobb feladatot jelent ez.

Egy domb oldalán elterülő kertben a kertépítés nemcsak elhatározás és akarat kérdése. Minél meredekebb a kert, minél nagyobb a szintkülönbség, annál komolyabb szaktudásra, és annál nagyobb gyakorlati tapasztalatra van szükség a kialakításhoz. Mert a kert építésekor nemcsak arról van szó, hogy nézzen ki valahogy a kert, hanem bizony az elképzelt és kialakított kert használhatóságát és könnyű kezelhetőségét is biztosítani kell. Nem könnyű feladat ez.
A lejtős kert használhatósága érdekében is sík, vagy a sík területet minél inkább megközelítő területeket igyekszünk kialakítani. Minél nagyobb egybefüggő sík területet tudunk kialakítani a kertben, annál jobbak a lehetőségeink az egyes funkcióknak megfelelő kialakításhoz. Van azonban egy igen fontos korlátozó tényező is, mégpedig a kert meredeksége. Ugyanis minél meredekebb a kert, annál nagyobb feladat a sík területeknek a kialakítása.

rézsűkő támfal lejtős kertben

Leier Luna rézsűkövekből épített támfal lejtős kertben

A kialakított területeket ugyanis stabilan rögzíteni, vagyis támasztani kell. A területek megtámasztására rézsűs, rézsűköves megoldásokat is választhatunk. Építhetünk támfalakat azonban kisebb-nagyobb sziklákból vagy terméskövekből is. A lényeg az, hogy stabilan és biztonságosan rögzítsük a kialakított sík, illetve síkhoz közeli területrészeket.

Természetesen már a támfalak megépítésekor biztosítani kell a támfal mögötti terület stabilitását. Azonban abban is bízhatunk, hogy a megmozgatott föld további ülepedésével, illetve a kialakított növényzet növekedésével, és a gyökérzetének a fejlődésével még stabilabb lesz az építmény. Erre persze szükség is van, hisz a támfalaknak nemcsak a tavaszi napsütésben, hanem a nagy nyári zivatarok és az őszi esős hónapokban is stabilan tartani kell. Éppen azért, hogy a csapadékvíz elvezetése biztosított legyen, a kiépített támfal mögött kavicsból, kőzúzalékból kialakított vízelvezető réteget is ki kell alakítani. Ebben a lehullott csapadékvíz elszivároghat, és nem a kerten keresztül szalad le a víz.

Ezért az egy méternél magasabb falak kialakításával házilagosan már nem is célszerű próbálkozni. Az egy méternél magasabb falak biztonságos megépítése már megfelelő gyakorlatot igényel, ezért gyakorlott szakemberre érdemes bízni a munkát.

A kert kialakításakor nemcsak a kert megépítésére, hanem az azt követő gondozásra, ápolásra is gondolnia kell. A kialakított sík területeket ugyanis jóval könnyebb lesz majd ápolni, mint a lejtős részeket. Ezért a kertépítés után is kulcsfontosságú lesz majd a támfalakon kialakított növényzet, mert ezek a növények a gyökereikkel is hozzá fognak járulni majd a támfal stabilitásának biztosításához. Ehhez azonban ezeknek a támfali növényeknek is biztosítani kell a fejődésükhöz szükséges tápanyagot és nedvességet. Vagyis már a tervezéskor fel kell mérni azt, hogy például egy terméskőből vagy sziklákból épített fal önmagában nagyobb stabilitást adhat, mint egy rézsűkövekből kialakított, de egészen más megjelenést is ad majd a kialakított kert harmóniájában.

A támfalakkal vízszintesített kertben ugyanúgy kialakítható egy térkövekkel burkolt, meghitt pihenőhely, egy egész tavasszal virágba borult virágágyás vagy egy gyerekek számára kialakított játszóhely is. Csak ehhez előbb biztosítani kell a kellően sík területet.

Egy lejtős kertben végzett kertépítésnél a támfalak építésén túl még arra is figyelni kell, hogy itt a közlekedést nemcsak a kiépített kerti út vagy gyalogjárda biztosítja, hanem emellett szükség van még lépcsők, fellépőkövek kialakítására is.