A minimál design kertekben a kifinomult megjelenés a letisztult egyszerűséggel párosul.

A minimál kert kertépítési stílusa az utóbbi évtizedben jelent meg hazánkban. A minimál kert kialakításánál egyértelműen abból indul ki a kert tervezője, hogy a kertet a modern minimál stílusában épület otthon kültéri kitágításaként alakítja ki. Otthonunk négy fala közül kilépve ugyanúgy éljük tovább otthoni életünket, mint minimál stílusban épült házunkban, csak a négy fal közötti területhez képest jóval nagyobb területen. Mit is jelent ez a minimál stílusú kertek esetében.

Leginkább azt, hogy mindazt érdemes kialakítani kertben, ami a modern otthon szűkös alapterületre épülő falai között már nem fér el.

Mivel a minimál építészeti stílus kerti meghosszabbításáról beszélünk, ezért ugyanaz a letisztult, egyenes vonalvezetés, és a letisztult, geometrikus formáknak az alkalmazása jellemzi.

A minimál kert tervezésének folyamatát, vonalvezetését is a letisztult egyszerűség, a részletek végtelen átgondolt kidolgozása és célszerűségre törekvő letisztult megvalósítása jellemzi.

A letisztult egyszerűség nemcsak a vonalvezetésben, hanem a minimál kertbe kiválasztot növényekben, burkolatokban, kiválasztott anyagokban és egyéb kialakított alkalmatosságokban is megjelenik. Miben jelentkezik ez?

minimál kert

Minimál kert letisztult, egyszerű megjelenésében

Biztos lehet abban, hogy egy modern, minimál kertben nem fog találkozni a növényvilág sokszínű megjelenésével.

  • A kiválasztott kevés fajta növény, ami leginkább zöld lombú fa, bokor vagy valamilyen díszfű vagy pázsit szigorú szögletes formában lesz elhelyezve, mégpedig egyenes vonalak mentén, még akkor is ha a fák, bokrok legtöbbször gömbformára vannak vágva. Szigorúan egységes megjelenésben.
  • Legfeljebb csak az egyes bokrok mérete lehet eltérő és nem kialakításuknak a formája.

A minimál stílus letisztult egyszerűsége a burkolat fehér, vagy fehérhez közeli, esetleg szürke vagy fémes szürke árnyalatban jelenik meg.

A fű zöld pázsitját nem ritkán a hófehér kavics helyettesíti, hisz a kavics burkolatot a legritkább esetben kell nyírni, és emellett még a locsolást sem igényli.

A minimál fehér vagy fémes szürke színvilágához jól illeszkedik a design kertekben előszeretettel alkalmazott két anyag, az üveg és a fém. Ez jelenik meg például a kerti terasz vagy pihenőhely üveg asztallapjában és fémvázas székeinél.

A minimál kert gyakran kialakított eleme a kertben diszkréten meghúzódó medence szigorúan egyenes vonalvezetéssel. A medence partjáról nem hiányozhat a fehér, törtfehér vagy fémes szürke csúszásmentes burkolat sem, ami a biztonságos közlekedést szolgálja visszafogott eleganciájával.

A minimál design kertekben a kifinomult megjelenés a letisztult egyszerűséggel párosul.