A minimál a 80-as évektől hódít otthonainkban. A kétezres években pedig, különösen az utóbbi években otthonaink megnagyobbításaként a stílus kiköltözött a falakon kívülre, a kertbe is. Mik a minimál kert legfőbb jellemzői? Mi jellemző rá?

A minimál a letisztult, egyszerű vonalvezetés stílusa. A könnyen áttekinthető, levegős minimál terek legfőbb jellemzője a rendezettség, a már-már kínos rendszerezettség. Talán nem véletlen az sem, hogy a minimált a rendmániások stílusának tartják.

  • Ön is a minimál híve?
  • Vagy akár kérdezhettem volna úgy is, hogy kifejezetten szereti a rendet maga körül?

A minimál stílusú kertek legfontosabb jellemzője, hogy a kert tökéletes összhangban áll a rajta felépített házzal. A ház is letisztult, szögletes, még véletlenül sem tartalmaz íves vonalakat, helyette egyenes vonalvezetésű, visszafogottan elegáns.

A minimál otthon leggyakrabban uralkodó színvilága a szürke letisztult árnyalatainak a megjelenése a betonszürkétől a grafitszürkén át egészen akár a feketéig terjedően. A szürke különböző árnyalatú felületeit azonban éles határvonalként akár rikító sárga vagy narancs színek is elkülöníthetik egymástól a ház tulajdonosának extravaganciájától függően.

A minimál otthonban mindennek bőséges helye van, legfőképpen igaz ez a levegőre. A minimál az a stílus, ahol a szellős, tágas térnek is kifejezett funkciója, feladata van. A tágas tér a szabadságot, a kötöttségektől mentes láthatóságot fejezi ki. A minimál otthon tulajdonosa nem zsúfolja tele a lakását csak azért, hogy ott is legyen valami. A funkció az elsődleges. Ha egy berendezési tárgynak nincs határozott funkciója, akkor felesleges, vagyis nem kell. Csak feleslegesen foglalná a helyet, és szűkítené a teret. A tágas térnél nagyobb érték pedig nincs egy minimál otthonban. Ez független az épület nagyságától, az elrendezéstől függ. Az egyes bútorok között tágas a tér, az elrendezésükben is a geometriai rendezettség érvényesül.

Semmelrock Citytop kombi burkolat

Semmelrock Citytop kombi burkolat sarkifény színben

A minimál kertben kialakított burkolatnál nincsenek domináns, meghatározó, uralkodó felületek. A visszafogott megjelenés elsődleges eleme, a burkolat háttérben maradása, és a felépítmény, a kerti bútorok vagy más építmény, esetleg a növényzet hangsúlyos megjelenítése, előtérbe állítása.

A minimál kert burkolata hangsúlyozottan egyszínű lapokból áll, és legfeljebb két színből. A burkolólapok méretei ma már igencsak változatosak lehetnek, de szigorúan négyszögletes geometriai alakzatokban.

A szigorúan geometrikus, négyszögletes alakzatok nemcsak a burkolat lapjaira, hanem az egész kertre jellemző. Ez nem véletlen, hisz a kertben is a lakás stílusvilága jelenik meg. Az egész kert elrendezése szigorúan geometrikus, szabályos, egyenes és határozott vonalvezetésű. Ebbe a megjelenésbe még a növények is belesimulnak formára nyírt, szögletes megjelenésükkel.

A kertben ültetett növények világos és sötét megjelenése, kontrasztja éles határvonallal, határozottan választja el az egyes területeket.

Nem véletlen, hogy ebben a szabályos geometriai formák által uralt minimál térbe a térkő burkolat is csak szabályos négyszög, vagyis négyzet vagy legfeljebb téglalap alakú lehet. A burkolatra az egy vagy legfeljebb két szín jellemző. A két szín is olyan elrendezésben, ahol minél nagyobb egybefüggő felülete van egy-egy színnek.

A két szín határvonalánál azonban állhat egy harmadik szín is élesen elválasztva a minimál burkolat két domináns színét.

A leginkább elterjedt szürke árnyalatai mellett a fekete, a rozsdabarna, az olajzöld vagy akár a bézs is tökéletes megjelenést adhat egy minimál burkolatnak. Csak arra figyeljen, hogy ezek közül csak két színt választhat ki, illetve egy harmadikkal élesen elválaszthatja a határvonaluknál.

A négyzet vagy téglalap alakú térkövek csakis szabályos geometriai alakzatban lerakott burkolat építőelemei lehetnek. A kerti út nyomvonala nem lehet kanyargós, a burkolat nem lehet íves. A szögletesség, az egyenesség világában nincs helye semmilyen elhajlásnak, semmilyen hullámzásnak.

Az egyedülálló fák is valamilyen geometriai alakzat formájában helyezkednek el a kertben.

A minimál kertben minden csak négyszög alakú lehet a fák törzsén és a virágok szárain és virágain kívül. Semmi kanyar, semmi ív, minden szabályos, szögletes, egyenes, minden modern, minden minimál.