Családi háza körül szép nagy kertje van? És a kertje valóban szép? Nagyon lehangoló egy szép ház körül egy elhanyagolt udvar, ennek ellenére mégis elég gyakori látvány. Sokan egyszerűen csak nem nagyon tudják, mit kezdjenek a hatalmas kerttel.

Hiába vágytak rá korábban, egyszerűen nem tudnak a kerttel mit kezdeni, és ezért nem csinálnak vele semmit. Pedig a kertben nagyon sok lehetőség rejlik. Bűn nem kihasználni a hatalmas helyet, és méltó keretet adni a háznak. A kert esztétikai szerepén kívül, ha elég ügyes, akkor sok programja is lehet, ami a kerthez kötődik.

Ne csak úgy álljon az autó

Különösen az újonnan épített, most elkészült családi házaknál elég gyakori probléma, hogy garázs nincs még a házhoz, ezért az autóval egyszerűen csak beállnak az udvarba. Ez azon túl, hogy nem igazán néz ki jól, az autónak sem biztos, hogy túl jó megoldás. Esik rá az eső, a hó, a jég, az ónos eső, nyáron pedig tűz rá a nap. Elméletileg egy autó kibírja ezeket, de azért ha azt akarja, hogy sokáig jól nézzen ki a fényezés, nem árt, ha vigyáz is rá, és megóvja, amitől csak tudja. Hogy ezt megtehesse, érdemes legalább egy fedett kocsibeállót építeni.

Ez igazán nem nagy feladat: tulajdonképpen 4 oszlopon álló tetőről van szó. Nyilván meg lehet oldani ezt nagyon egyszerűen és olcsón is. Ha azonban arra is figyel, hogy szép legyen a kert, akkor nem elégedhet meg a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldással. Figyeljen arra, hogy jól is nézzen ki az építménye.

Alapvető, hogy térkövekből ki kell rakni az utat, ahol az autóval közlekedik. Kijelöli a kocsibeálló helyét, majd a kaputól odáig kirakja az utat térkövekből, hogy az autóval ne a füvön hajtson végig, keréknyomokat hagyva. Ezután magát a kocsibeállót is le kell rakni térkövekből. Figyeljen, hogy olyat válasszon, ami hosszú távon is el fogja bírni a kocsi súlyát. Az oszlopok lehetnek téglából és fából is, a tetőre mindenképpen jó minőségű cserepet válasszon, hogy ne ázzon be.

Egy kis csobogást?

Az igazán szépen kialakított kerteknek is hatalmas pluszt tud adni kerti tó. Ha igényesen alakítja ki, a tó a kert középpontja, dísze lehet. Nem elég kiásni egy gödröt, és feltölteni vízzel. Ennél azért jóval bonyolultabb egy kerti tó kialakítása, még ha valóban egy gödör ásásával kezdődik is a feladat. Miután a gödör megvan, le kell tenni az alapot, le kell betonozni az alját. Ha minden megvan, akkor lehet gondolkodni rajta, hogy milyen dekorációs elemeket szeretne a tóba, illetve akkor lehet feltölteni vízzel.

A kert kialakításakor nem szabad a vízforgatóról sem megfeledkezni, hogy a víz mindig tiszta legyen. Ha halakat is szeretne bele, akkor tájékozódjon, hogy milyen környezetben érzik jól magukat, és olyanra formálja a tavat. Legyen elég búvóhely és vízinövény. Ne feledkezzen meg róla, hogy a kerti tó is csak folyamatos karbantartás mellett tud igazán szép lenni. Csak akkor építsen ilyet, ha ezt tudja vállalni. A vizet is tisztítani kell a kívülről bekerülő szennyeződések miatt, és a növényeket sem árt gondozni.

Kerti partikra

szép kert kialakítása

Egy szép kert kialakítása gondos tervezést kíván.

Ha kedvelik a társaságot, akkor talán szeretnek a saját otthonukban is összejöveteleket rendezni. Ha pedig a kerti partik sem állnak Önöktől távol, akkor érdemes erre is gondolni, mikor megtervezi a kertet. Jó ötlet lehet első körben, ha csinál egy kicsit profibb tűzrakót, amit kényelmesen körbeülhet sok ember. A tűzrakó lehet nagyon egyszerű is. Egy földbe ásott lyuk, kövekkel kirakva. Ehelyett azonban egy jól felépített fészket is készíthet a tűznek, ahol van hely a bogrács állványának, esetleg még a grillrácsnak is. Ez már egy komolyabb tűzrakó, több funkcióval, így több lehetőséget is rejt magában. Sokkal hangulatosabb, és nem mellesleg biztonságosabb is, mint egy mobil grillsütő.

Ha nem akarja, hogy a rossz idő elrontson egy jó bulit, érdemes elgondolkodni egy szaletli építésén. Ez egy többnyire fából készült, kör alakú, fedett hely, ahol egy asztal és ülőalkalmatosságok vannak. Eső elől ide nyugodtan be lehet húzódni, enni-inni, így nem kell megszakítani a bulit, sőt, a házba se kell bemenni. Ha még jobban be akarjuk magát biztosítani, akkor egy egészen nagy teraszt is építhet, ami tető alatt van, így bármilyen is az időjárás, nyugodtan kertipartizhat a barátaival.

Szép kertje kialakításakor mire figyelne még oda?