Mindig egy szép családi házra vágyott? Jó nagy kerttel, de valahogy mégsem sikerül elérni, hogy az udvar igazán egyben legyen? Bármit csinál, nem lesz olyan szép és rendezett, mint a magazinokban? Miért van ez?

Nos, ezzel a problémával elég sokan küzdenek. Mindenfélét felhalmoznak, amivel otthonosabbá, „belakottabbá” tehetik az kertet, de valahogy semminek nincs meg igazán a helye. Minden csak le van rakva valahová, és tájidegen. Arról nem is beszélve, hogy a rend és tisztaság megtartása is komolyabb kihívás, mint gondolnánk.

Keresi az okát, hogy mit rontott el?

  • Azt, hogy nem ügyelt a részletekre! Ha lát valahol egy jó ötletet – teszem azt, egy kerti tavat –, akkor nyugodtan valósítsa meg. Azonban ne csak a tóra koncentráljon, mert akkor nem lesz több, mint egy vízzel teli gödör az udvar közepén.
  • Az is gyakori hiba, hogy nem pakol el a kertrendezés után. Legyen meg minden kerti tárgynak, szerszámnak a helye, és ez lehetőleg ne az egyik sarok legyen a kerítés tövében, hanem valami színvonalasabb tárolóhely. Máris rendezettebb képet fog mutatni a kertje.

A szerszámokat van hová rakni?

Akinek van kertje, az tisztában van vele, hogy a kert bizony sok munkával jár. Legalábbis akkor, ha azt akarja, hogy jól is nézzen ki. A munkához pedig szükség lesz szerszámokra, amikkel meg tudja csinálni a kert rendszeres gondozását. Ezek azok a szerszámok, amelyek vagy össze-vissza fognak heverni, rontva az összképet az amúgy szép kertben, vagy pedig a pincébe, illetve a garázsba lesznek bezsúfolva, aminek köszönhetően majd ezekben a helyiségekben nem fér el rendesen. Nem egy példa van rá, hogy az autó kiszorul a garázsból a limlomok miatt.

fészer építése

Fészer építése a kertben

Nyilvánvaló, hogy ez a helyzet tarthatatlan, és valamiféle megoldásra lesz szükség. Mivel a kerti szerszámok között egészen nagy helyet foglalók is akadhatnak, mint például a fűnyíró, érdemes lehet fészert építeni nekik. Ez egy pici házikó valahol a kertben, ami külsőre kifejezetten esztétikus tud lenni, ha szépen megcsinálja. Ehhez persze az kell, hogy ne csak deszkából szögeljen össze egy ilyen-olyan szerszámos kamrát, hanem valóban átgondoltan készítse el. A kert összképe így szép marad, ugyanakkor lesz egy elég nagy tárolója, ahová berakhat mindent, ami széthagyva rendetlen hatást keltene. A fészerhez leginkább faanyagra lesz szüksége, amit a tüzépen be is tud szerezni.

Térkő a lelke mindennek

A térkövezés pozitívumairól már sokszor írtunk, és nem győzzük kiemelni, hogy milyen hatékonyan fel tudja dobni az udvart. Mindemellett a rendezettséghez is nagyban hozzájárul: nincs több kitaposott ösvény a fűben, össze-vissza koptatott gyep, hiszen a térkővel nagyon esztétikus járdákat rakhat le a kertbe. A járdák kettős célt szolgálnak: egyrészt védik a füvet a letaposástól, másrészt – és ez sem egy utolsó szempont – esős időben nem kell bokáig érő sárban gázolni át az udvaron.

A térkövek mindemellett nagyon szépen ki tudják emelni az udvar egy-egy területét. Ha medencéje van, akkor körbe rakhatja térkövekkel, mint a strandon, és persze célszerű egy oda vezető járdát is kialakítani. Lehet emellett tűzrakó, terasz, vagy az előzőekben emlegetett fészer is a kertjében. Ha térkő vezet el odáig, esetleg öleli körbe, az azt az érzést kelti az emberben, hogy itt tényleg mindennek megvan a maga helye. Máris nem lesz olyan furcsa, szedett-vedett a hatás, mintha csak állna a semmi közepén egy fészer vagy egy medence.

Hol parkol a kocsija?

Az autója csak úgy áll az udvarban, szép nagy keréknyomokat, tankcsapdákat hagyva a fűben? Ha igen, akkor ez is nagyon sokat ront az udvar látványán. Nyilván az autójával parkolni kell valahol akkor is, ha nincs garázs. Ki lehet azonban alakítani a jármű helyét az udvarban. Így nem fogja kikoptatni a füvet, és nem is csak úgy áll majd a kert közepén. A parkoláshoz szüksége burkolat elkészítéséhez segítségül hívhatja a jól ismert térköveket, de a gyeprács is hasznos lehet a beálló kialakításánál.

Hogy védje az autót valamelyest az időjárás viszontagságaitól, a beálló fölé húzhat tetőt. Ehhez szükség lesz néhány oszlopra, amelyek tetszés szerint lehetnek kőből, téglából, de akár fából is. Kelleni fognak tetőgerendák és tetőcserepek, valamint némi beton. Ha elkészült a beálló, ki is világíthatja, így sötétben sem lesz gond a beállás.