Amikor térkő burkolata elkészítésén gondolkodik, akkor biztos megfordul a fejében ez a kérdés is. Sőt lehet, hogy ez lesz az első gondolat, ami az eszébe jut.

A legfontosabb talán az, hogy az Ön otthona stílusától, kertjétől, valamint a térburkolattal kapcsolatos céljától és rendelkezésre álló keretétől függően lehet erre a kérdésre válaszolni. Tehát Önnek milyen a jó térkő?

A címben feltett kérdés egyszerűnek tűnik, mégis amikor válaszolni próbálunk rá, akkor derül ki, hogy ezt a rövid kérdést nem is olyan egyszerű megválaszolni.

Egyrészt azért, mert ahány ember felteszi a kérdést, annyiféle szempontrendszer szerint kell megválaszolni azt, hogy milyen a jó térkő.

  • Nem kell különösebben magyarázni, hogy egészen más térkövet fog jó térkőként értékelni pl. egy városi modern otthonához térkő burkolatot választó fiatal pár, és egy klasszikus stílusú térburkolatot kereső 60-as éveikben járó házaspár.
  • Nemcsak a burkolat stílusa határozza meg azt, hogy mit tartunk jó térkőnek, hanem a térkő vásárlására rendelkezésre álló keretünk is.
  • Másrészt pedig a térkövek széles választéka is megnehezíti azt, hogy határozott választ adjunk a „Milyen a jó térkő?” kérdésre.

Ekkor pedig még nem is mentünk bele a részletekbe.

Amikor ki kell találni, hogyan is nézzen ki a kertjük, valószínűleg akkor döbben rá, hogy rengeteg lehetőség között választhat csak a térkövekkel kapcsolatban is. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a növényekről és pl. a kerítésről, ami pedig szintén fontos, és döntően meghatározza otthona és kertje jellegét.

Hogyan válasszon térkövet?

jó térkő burkolat

Az Önnek legjobb térkő kiválasztásakor mire figyeljen?

A térkövek hatalmas választékából választhat a térkövek vastagsága, formája, mérete, felületi kialakítása és színe szerint is.

  1. A térkövek vastagsága meghatározza azt, hogy milyen terhelést bír a belőlük készített burkolat. Alapvetően a 4 cm-es térkőből készült burkolatok gyalogos és kerékpáros forgalomra használhatók. Teraszburkolatok, medenceszegélyek, ház körüli járdák, valamint gyalogos forgalomra használt kerti sétányok és pihenőhelyek építhetők a 4 centiméteres kerti lapokból. A 6 centiméteres térkövekből már személygépkocsi forgalomra is alkalmas burkolatot építhet. Kocsifelhajtót, garázsbejárót is burkolhat ezekkel a térkövekkel. A 8 centiméteres térkőből pedig már teherkocsi forgalomra használható burkolatot is építhet udvarában. Ön milyen forgalomra tervezi burkolatát?
  2. A térkövek formája és mérete meghatározza azt, hogy milyen lerakási mintákban gondolkodhat.
  3. A térkövek felületi kialakítása is többféle lehet. Az egyik legfontosabb választási lehetőség az antikolt illetve nem antikolt felülettel készült burkolatok. Az antikolt eljárással készült lapok rusztikus felülete patinás hangulatot kölcsönöz a burkolatnak.
  4. Meghatározó fontosságú szempont a választáskor a térburkolat színe. Ebben is hatalmas választási lehetőségek vannak. A gyártók újabb és újabb színeket alakítanak ki. A különféle színek között tényleg csak otthona stílusa és a család ízlése határozza meg, hogy melyiket választja kertje burkolatának. Egyedi burkolatokat alakíthat ki a különböző térkő formák és színek kombinálásával is.

A burkolat teherbírási igényének meg kell felelni a kiválasztott térkőnek. Azonban már esztétikai szempontból sem könnyű a döntés, a választék bősége miatt. Ezeket a választási lehetőségeket nyilván befolyásolja az, hogy mennyit szán térkő burkolatának kialakítására. Itt azzal is számoljon, hogy nemcsak a térkövek megvásárlásának, hanem a térkövezésnek is vannak költségei. A térkövezéshez szükséges egyéb anyagokat akkor is be kell szereznie, ha saját maga rakja le a burkolatot. Azt is kalkulálja bele, hogy a végül kiválasztott térkövek minőségén túl a térkövezés gondossága is meghatározza térkő burkolata tartósságát.

Milyen tulajdonságokkal kell tehát rendelkeznie egy jó térkőnek?

  • Hosszú évtizedeken károsodás nélkül bírja el a tervezett forgalmat. Nyilvánvalóan ez alapvető fontosságú célszerűségi szempont a térkövek kiválasztásakor. Ehhez végig kell gondolnia, hogy mit kell kibírnia a burkolatnak, milyen forgalomra tervezi. Ha csak végigsétálnak majd rajta, vagy legfeljebb a kerékpárt fogják végigtolni a burkolaton, akkor természetesen nem érdemes különösebben strapabíró burkolatra költeni. Felesleges a vastagabb burkolat. Amennyiben azonban ráállnak majd személykocsival is, vagy egyéb komolyabb terhet kell elbírnia, akkor nem árt, ha olyan vastagságú burkolat mellett teszi le a voksát, ami ezt simán elbírja. Érdemes akár 1-2 évtizeddel is előre számolnia.
  • Ellenáll az időjárásnak. Ez is nagyon lényeges, mivel a térkövek ugyebár kint vannak a kertben. Magyarországon meglehetősen változatos időjárási körülményekhez kell a térköveknek alkalmazkodni. Nyáron nem ritka a 30 fok fölötti hőmérséklet, és a szárazság, télen pedig akár -10 fok is előfordulhat, valamint hóesés. Emellett esővel, jégesővel, párával is lehet számolni. Alapvető fontosságú, hogy kültéri burkolatként csakis fagyálló burkolatot válasszon.
  • Szolidan díszít. A jó térkő nem hivalkodó, nem hívja fel magára túlzottan a figyelmet. Szinte észrevétlenül javít rengeteget kertje összképén. Természetesen a saját egyéni, illetve családja ízlése szerint kell választania, de érdemes figyelni arra is, hogy maga a térkő ne legyen túl hivalkodó, és ne nyomja el az udvar többi részét.

Ha gondban van leginkább megfelelő térkő kiválasztásakor, akkor bátran kérjen szakértő segítséget, hogy biztosan az Önnek legjobb mellett dönthessen.

  • Munkatársaink a (+36-26) 375-171-es számon várják keresését munkaidőben.
  • Segítenek burkolata kiválasztásában.