Térkövezéskor a burkolat stabilitását az alap előkészítése és a szegély kialakítása adja. Ha megfelelő vastagságú az alap, és jól elő van készítve, akkor nem fog megsüllyedni és felfagyni a burkolat. Ha pedig stabilan ki van alakítva a szegély a burkolat körül, akkor pedig el sem fog mozdulni a burkolat eredeti helyéről. Szegélyezés nélkül a burkolat szélén lévő térkövek hamar kilazulnának. Most pedig nézzük a térkő burkolat építés rétegrendjét, és a térkövezés lépéseit.

A térkő burkolat helyén a humuszos talajt ki kell emelni, mert a humuszban gazdag föld nem tömöríthető jó. A kiásott alap alsó rétegébe kerül a burkolat szilárd teherbíró rétege. Efelett helyezze majd el a térkövek fektetéséhez szükséges réteget, amelybe kerülnek majd a térkövek.

Mi kell a térkő burkolat építésének alapozásához?

Ne használjon önmagában teherbíró réteg építéshez sima sódert, ugyanis nem tömöríthető jól.

1. A térburkolat területének a kitűzése

A burkolat területének pontos kijelölésén túl arra figyeljen még, hogy biztosítania kell burkolat vízelvezetését is.

  • A víz elvezetése lehet a burkolat felületéről történő vízelvezetés, amelyhez biztosítani kell az oldalirányú lejtést. Ez méterenként másfél, két centiméter legyen.
  • A másik megoldás lehet a burkolat alapjának olyan kialakítása, amelynél a burkolatba beszivárgó csapadék az alapon át akadálytalanul távozik a talaj mélyebb rétegeibe, és nem fog a burkolat felfagyni. Ehhez megfelelő vastagságú és szemcsés szerkezetű ágyazó rétegre van szükség a burkolat alapjában.

A burkolat területének a kitűzésénél már érdemes gondolni a térkövek minél kevesebb vágással való lerakására. Ezért a kitűzéskor szárazon érdemes lerakni 1-2 sort próbaképpen. Erre azért van szükség, hogy pontosan olyan méretűre alakítsa ki a burkolatot, hogy a szegély az utolsó lerakott térkő után azonnal következzen. Ezzel azt éri el, hogy a lehető legkevesebbet kell majd vágni. Nyilván a burkolat mintázatának a kialakítása megkívánja majd a térkövek vágását, de minél kevesebb vágásra lesz szükség, annál jobban fog majd haladni a burkolat lerakásával. Emellett még nem lesz annyi leeső hulladék sem a levágott térkövekből.

2. A burkolat alapjának a kialakítása

Az alap kiemelésénél két dologra kell odafigyelnie.

  • Egyrészt a burkolat kijelölt helyéhez képest 20-40 centiméterrel nagyobb területen kell kiemelnie az alap területét, mert a burkolat szegélyének a stabil kialakításához erre szükség lesz.
  • Másrészt pedig a burkolat várható terhelésének megfelelő vastagságban kell kiemelnie az alapot.

Gyalogos forgalomra használt burkolatnál kb. 15-25 cm vastagságú teherbíró rétegre lehet szükség az ágyazó réteg és a térkövek együttes kb. 10 centiméteres vastagsága alá. Személygépkocsi forgalomnál 20-40 centiméter vastag teherbíró rétegre lehet szükség a burkolat alatt.

  • Tehergépkocsi forgalomnál pedig még ennél is vastagabb, kb. 30-60 cm vastag teherbíró rétegre lehet szükség.
  • Ezek a vastagságok természetesen a talaj szerkezetétől függőn változhatnak.

3. A kiemelt alap tömörítése

A burkolat várható terheléséhez szükséges mélységben, egyenletesen kiásott alapot tömöríteni kell. Erre lehet használni pl. a jól ismert lapvibrátort.

Tömöríteni nemcsak az alapot kell, hanem a tömörített alap után az alapba berakott ágyazó réteget is, mégpedig többször is, kb. 10 centiméteres rétegenként. Ekkor lehet majd megfelelően tömör a burkolat alapja. Ne feledje: minél gondosabb az előkészítés, annál stabilabb lesz majd az elkészülő burkolat.

Az ágyazó réteg behelyezése előtt azonban még van egy nagyon fontos feladat.

4. Térkő szegély építése

térburkoló szegélykő

A térkő burkolatnak stabil tartást ad a szegélykő. Megőrzi burkolata épségét, hogy évtizedeken át kényelmesen sétáljon rajta

A szegély kialakítása jelenti a térburkolat pontos helyének a kijelölését, és a szegélykövek magasságának a kialakításával meghatározza a burkolat helyén túl a magasságát is.

Éppen ezért, ha el akarja kerülni a térkövek felesleges vágását, és a burkolat megfelelő lejtését is szeretné kialakítani a burkolat felszínének a vízelvezetéséhez, gondos munkát érdemes végeznie. Teljesen természetesen dolog, de nem mindig magától érthetődő, hogy a burkolat a háztól elfelé vezesse el a vizet. A szegély építéséhez jó tanács, hogy inkább kétszer mérjen, mint egyszer sem.

A szegély lerakása akkor lesz pontos, ha zsinórral pontosan kijelöli a térkő szegély helyét és a magasságát is. Ha a karókkal pontosan kijelölt helyre vízmértékkel beállítja a burkolat magasságát is, akkor nemcsak a burkolat elmozdulásmentes stabilitása, hanem a víz elvezetéshez szükséges lejtés is biztosított lesz.

A szegélykövek akkor fogják stabilan tartani a burkolatot, ha betonba rakja le, és mindkét oldalról meg is támasztja. A szegély alatt legyen kb. 10 centiméteres beton, és a betonra lerakott szegélykövet még kívülről és belülről is meg kell támasztani betonnal. A betont pedig ugyanúgy tömöríteni kell, mint bármilyen más betonozásnál tenné. A beton döngölése a szegély betonozásánál se maradjon el. A szegély stabil külső megtámasztása miatt szükséges az alapot a burkolat helyénél nagyobbra kiásni.

A szegélykövek lerakása és a beton megkötése után a burkolaton kívüli területet majd vissza lehet tölteni. A megkötő beton locsolására itt is szükség van. Természetesen a kiásott alap miatt itt a beton mélyebben van, ezért jobban átveszi majd a föld nedvességét, ezért nem szükséges
olyan gyakran locsolni, de locsolni azért kell majd a szegély betonozását is.

5. A teherbíró réteg kialakítása

Sokan kérdezik, hogy lehet-e közönséges sóderből készíteni a teherbíró réteget?
Természetesen lehet, de a sóder nem igazán jó, mert nem lehet megfelelően tömöríteni. Még akkor sem fogja a kellő szilárdságot elérni, ha gondosan elvégzi a sóder tömörítését. Sokkal jobb teherbíró rétegként a zúzott kő vagy pedig a murva.

A teherbíró réteget rétegenként, kb. 10 centiméterenként kell lerakni a szegélyezett területre, és minden lerakás után tömöríteni is kell az alapot. Ezt nem lehet megspórolni. Az a legjobb megoldás, ha a teherbíró réteg alsó rétege a nagyobb szemcséjű zúzott kő, a felső rétege pedig apróbb szemcséjű murva. A tömörítéskor mindig csökken a bedolgozott réteg vastagsága, és tömörödik az alap. Ez fogja biztosítani a burkolat kell stabilitását. Az alap lerakásának lényege az egyenletes magasságú lerakás.

6. Ágyazó réteg kialakítása

Az ágyazó réteg néhány centiméteres vastagságú finom sóder vagy folyamhomok. Ez már nem igényel további tömörítést, mert ha a jól letömörített fagyvédő rétegre kerül, akkor a finom szemcséjű anyag egyenlegesen helyezkedik el. A megfelelő magasságban ezt le kell húzni egy egyenes léccel, és már lehet is rakni rá a térköveket.

Arra kell figyelni, hogy kb. egy másfél centiméterrel magasabb legyen a burkolat alatt még hiányzó szintnél, mert a térkövek lerakása után a burkolatot még tömöríteni kell, és ennyit még fog tömörödni az alap.

7. Térkövezés

térburkolat lerakása

Térkövezéskor előre haladva, a burkolaton állva rakja le a térköveket

Amint elkészült az alap a térkövezést érdemes a burkolat legmélyebb részén elkezdeni, és úgy haladni előre maga előtt, mégpedig úgy, hogy a már lerakott térköveken álljon. A térkövek lerakásakor a szükséges fúgaközöket kihagyva haladjon előre.

Érdemes a térkövezést a burkolat egyenes oldalán elkezdeni, mert így kevesebbet kell majd vágni.

A térkövek egyenletes lerakását segíti egy egyenes léc, amivel a térkövek magasságának egyenletességét tudja ellenőrizni. Egy gumikalapáccsal pedig a térkövek végső helyét tudja beállítani.

A fúgaközök szélessége is meghatározó fontosságú a burkolatnál, mert a negyvenedik, ötvenedik sornál már az egy milliméretes eltérések is több centis eltérést jelentenének. Ezért a kezdő sorhoz képest a két oldal párhuzamosságát is ellenőrizni kell. Két oldal párhuzamosságán túl persze az is fontos, hogy ne legyenek görbék a lerakott sorok.

A térkövek lerakása után következik a még hiányzó térköveknek a bevágása. Ha saját maga térkövez, akkor ehhez érdemes megfelelő vágókorongos flexet kölcsönöznie.

8. Fúgázás, bevibrálás

A lerakott térköveket fúgahomokkal kell feltölteni, és a feltöltés után pedig besöpörni. A fugák besöprése után a felesleges homokot le kell söpörni a burkolatról, és gumilapos lapvibrátorral el kell egyengetni a burkolatot. Mindenképp érdemes gumilapot használni a vibráláshoz, mert a térkövek felülete könnyen megsérülhet, és nem lenne szép, ha már a lerakáskor megsérülne az új burkolat.

Néhány hét múlva, illetve egy kiadós eső után érdemes a fúgázást újra elvégezni, mert biztos lesznek olyan helyek a térkövek között, ahova még be lehet söpörni homokot.

A második fugázás után már kész is a burkolat szakszerű kivitelezéssel az elkövetkező néhány évtizedre.